Жени след майчинство – дискриминирани, със "замразени" заплати

Майки се оплакват и от уволнения по време на бременност
24 юни 2017 13:12,
51
Жени след майчинство – дискриминирани, със "замразени" заплати
Снимка: pixabay.com

Служителки се жалват в Комисията за защита от дискриминация от "замразени" заплати след края на майчинството. Няколко жени се оплакали, че след завръщането им в офиса след раждане, установили, че заплатите на колегите им били увеличени, а техните останали без промяна, пише "Монитор".

От комисията отчитат периодични оплаквания от уволнения по време на бременност, както и от жени, които са били предупредени от началника, че забременяването не е желателно, обясниха от комисията.
"Има и такива, които казват, че получават по-ниски заплати от мъжете си колеги", заяви председателят на комисията Ана Джумалиева.

Национално проучване на комисията показва, че най-застрашени от дискриминация са бедните, необразованите от етнос, различен от българския, хората над 55 години, тези с увреждания и здравно неосигурените.

Всеки трети анкетиран смята, че е правата му са нарушени заради това, че е от етнос, различен от българския. Всеки десети твърди, че ромският или турският му произход са причина да не си намери работа.

Други 38% пък признават, че са без препитание, защото не са съгласни да работят за предлаганата от шефа заплата.

48 на сто от анкетираните смятат, че ако са хомосексуалисти няма да успеят да се реализират на трудовия пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе смотан майчинство не трябвало да има , ама им удържат от заплатата процент който отива в общи заболявания и майчиство ясно ли ти бе *****
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
последно - по-малки заплати от мъжете си колеги, или по малки заплати от колегите си мъже?или по-малки мъже от колегите със заплати ... объркахме се нещо
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до простия с простотиите - тази приказка звучи така *** , ПО-*** , НАЙ-*** = комунист :)
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МарияТова е защото само хората се опитват да уеднаквят половете. Няма го никъде другаде в природата. Мъжа и жената имат отредени позиции. Всеки един от тях трябва да реализира най-доброто според пола си. За това стават тези драми.
14
40
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майчинство изобщо не трябва да има. Откъде накъде ще ти се полагат пари за вършене на нищо?! И това да е дискриминация? Стига, стига.
13
4
 
49
 
! Отговори
Мария преди 6 години
Жените са прецакани още щом са се родили жени. Ако е работеща майка - накрая нито добра майка, нито добра кариера. Ако реши да е само домакиня - мързелана била и не изкарвала пари. Ако избере само кариера - няма да има деца. Каквото и да избереш, все ще сбъркаш.
12
13
 
27
 
! Отговори
Ханибал преди 6 години
От цялата статия съм съгласен само с това че е правилно са не се увеличават заплатите на жените когато са в майчинство. Не може да не работиш в този период,а да искаш заплатата ти да се увеличава както на другите колеги който се скъсват от работа. Това не е дискриминация ,не ставайте нагли. Виж за всичко останало съм съгласен,че е дискриминация.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то оплакването е разбираемо, но няма да доведе до нищо полезно. Просто работодателите ще спрат да назначават жени и нещата ще се влошат.
10
7
 
18
 
! Отговори
Azov преди 6 години
Обикновенно се взема 2год. майчинство. Време, за което във всяка една фирма стават промени в работния процес. Съответно всички трябва да се приспособяват своевременно, за да не бъдат заменени. Някои дори може да са получили и по-високо възнаграждение. Нормално, като те е нямало 2 год. и не си се интересувал как са нещата на работа и да ти трябва време да влезеш в крак, да получаваш възнаграждението, което си вземал преди това (+ стандарното увеличение за процент/клас и изяденото от инфлацията.)
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** попрост най *** - българин
8
1
 
16
 
! Отговори
..... преди 6 години
Върнах се на работа след 1вата година в офис на фирмата ни,в друг град,където заплатите са по-ниски от тези в София. Намалиха ми заплатата с 300 лв,зашото "такива били заплатите в Бургас" Съгласих се доброволно,защото е по-добре от 340 лв. майчинство,което е крайно не достатъчно да издържаш детето и себе си.
7
18
 
16
 
! Отговори
a преди 6 години
2 години я е нямало. През тези две години много неща се променят, като правилници на работа, управители и прочие. Как да взима новата по-висока заплата, като е със знания от преди 2 години. Да поработи малко, да научи новите правила и ще взима по-голяма заплата....
6
3
 
39
 
! Отговори
Teodorа преди 6 години
А какво да кажем за това, че майки масово не смеят да вземат болнични за децата си, за да не бъдат уволнени като по този начин превръщат яслите и детските градини в огнище за вируси и принуждават други майки да спират здравите си деца от занятия.
5
3
 
31
 
! Отговори
WTF преди 6 години
Тези за кои се мислят,че да казват на една жена,кога да забременее и кога не?А относно дългото майчинство-в тази възраст бебето има най-голяма нужда от майка си и нито една баба,или бавачка може да я замени.Освен това е просто нелепо ена жена да ражда дете и след това друг да полага грижи за него!Ако управляващи и работодатели не спрат с това злобно отношение към родителите,съвсем скоро единствените,които ще останат тук и ще раждат са шведите!!!
4
2
 
17
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
За уволнение по време на майчинство - трябва яко проверка от инспекцията, връщане на работа и обезщетение. Повече няма да си помислят да го направят. Още повече ако е на стандартен договор уволнение на жена в риск може да се случи само след ИЗРИЧНО позволение на ИТ. Всичко останало пада в съда.За увеличение на заплатата - честно казано е разбираемо. Във фирмата в която работя се увеличават заплатите след определен стаж - 1,2,3 и т.н. години. Според мен майчинството е правилно да се изключи
3
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравят да споменат, че се връщат 2 год след като са излезли по майчинство. Ние сме страната в ЕС с най-дълъг период на майчинство, да не забравяме и задължителния болничен + отпуски и т.н. и станат 2.5 г. За този период вече са забравили каква работа извършват и им трябват 2-3 м да влязат в ритъм и т.н. , т.е. оплакваме се и искаме пари, но нищо не правим??? В щатите се връщат на работа на третата седмица след раждането, защото след това не са конкурентни с останалите на пазара на труда.
2
1
 
26
 
! Отговори
Revolution_ преди 6 години
Това не е ли геноцид срещу белите хора в България. Това означава, че бялата жена не може да си позволи да бъде бремена, и да чака 9-месеца да роди, защото през това време майчинство ще бъде уволнена от работа...... Държавата е на дъното, и продължава да копае още надолу. Тоест индийската майка е с 1000-пъти повече предимства пред бялата майка в България, за какво говорим.......
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е България все пак. Няма невъзможни неща.