Нови мерки: Спират от движение коли без катализатори

Пунктове за ГТП без лиценз, пуснат ли такива автомобили
26 юни 2017 09:04,
344
Нови мерки: Спират от движение коли без катализатори
Снимка: архив, Reuters

Както се правят проверки за неизправност на колите, така трябва да се прави и проверка за катализатор. И да се вземат мерки, включително и спиране на колата от движение, обяви министърът на екологията Нено Димов.

"Както не можете да карате кола, която има неизправна спирачка или кормило, така би трябвало да не може да карате кола, която има проблеми с очистващата система. Или изобщо няма катализатор", смята той.

"Съсредоточили сме се върху проблема с катализаторите, защото той ни помага да решим един от главните въпроси - чистотата на атмосферния въздух", каза Димов пред 24 часа.

Още по темата

Според него единият проблем е при първата регистрация на колите в страната. В пунктовете масово няма апаратура, която да измерва нивата на отработените газове, и се прави регистрация, без това да е проверено.

Вторият проблем са годишните технически прегледи, при които колите масово се пускат или без катализатори, или с неизправни и за това няма санкция.

Според министъра е важен и контролът по пътищата. "Както се правят проверки за неизправност, така трябва да се прави и проверка за катализатор. И да се вземат мерки, включително и спиране на колата от движение", коментира Димов.

Работна група от няколко министерства изготвя промени в нормативни актове. Димов смята, че пунктовете за технически прегледи, които пускат коли без катализатори, трябва да остават без лиценз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 6 години
Еко министърчето!На всеки *** катализатор!Няма цялата държава да мирише на фасул и яхния
235
5
 
4
 
! Отговори
Типичен софиянец преди 6 години
Дай ще си купя дизел, че ще ми е по-тънко, а ще стискам палци да не ми се повреди дюза. И защо някакъв апаш да изкара 100 лева от катализатор, като мога аз да взема тия 100 лева. Ай е*aл съм ги другите, аз живея в Драгалевци и не ми пука за мръсния въздух долу.
234
0
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
До huehuehueХаха, всички дизели от повече от 10 г. насам са произведени с катализатори.
233
20
 
9
 
! Отговори
Чоко преди 6 години
Всички коли без катализатори на трупчета и после за скрап. Аман от ***, каращи *** по на 15-20 години. Задръстихте България с отпадъците на Европа.
232
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има хора в София, дето карат едни дизелаци отзад пуши като кюнец !
231
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз съм за катализаторите но какво правим с отоплението на твърди горива като говорим за чистота на въздуха? Всички виждаме, какво излиза от един котел за парно през зимата и колко дим и твърди частици се отделят при горенето.
230
5
 
12
 
! Отговори
До 239 преди 6 години
Не сте прав. Моята кола също е регистрирана с катализатор, но миналата година се задръсти и бях решил да сложа нов. След като ми казаха 3 цифрена сума за катализатор, сложих тръба на негово място. Ако вашият данък е 150 лв. (примерно) и няма разлика в сумата с и без катализатор, ще дадете ли 500лв. за да сложите нов?
229
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да питам - първоначалната регистрация не се ли правеше в КАТ? И там ли не мерят емисии, щото няма пари за униформи?
228
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бих казал, че бензинът ни е добър. От Унгария нататък колата ти направо литва. За нафтата не знам, но румънската газ е отвратителна. Пробегът е много по-малък, отколкото с нашата.
227
2
 
6
 
! Отговори
до Кратун преди 6 години
В тия пунктове за ГТП обикновено работят от Нобелови лауреати нагоре...Нафтата в БЪлгария е кофти, но в Сържия, Румъния, Гърция или Турция не е по-добра!Бензинът в България обаче си е ОК!
226
3
 
13
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
На мен лично са ми казвали в пункт за ГТП, че не мерят газове, защото при това гориво, което се продава стойностите никога няма да излязат.
225
1
 
10
 
! Отговори
до opps преди 6 години
Те не манипулират емисиите - реално един дизелов двигател на VAG замърсява толкова, колкото и дизеловите двигатели на останалите автомобили!VAG просто излъгаха, като обявиха по-ниски стойности от реалните!Иначе си покриват нормите!Същото не може да се каже за таралясниците от Горубляне и Дупница!
224
15
 
15
 
! Отговори
ники преди 6 години
Говорят за спиране от движение на коли без катализатор, които са регистрирани с такъв. Тоест спират всички тарикати, дето са си отрязали катализатора и са го продали за 100тина лева.Точно така трябва да е!
223
2
 
7
 
! Отговори
huehuehue преди 6 години
Моята кола без катализатор е под минималното.Дизел над 5г.Няма да се приеме тази тъпотия.
222
0
 
5
 
! Отговори
Коталанчо преди 6 години
дреме ни на пацуратора за на министъра катализатора. ако ного е отворен че му затапиме ауспуха
221
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Карайте си колелата, червени каскети!
220
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един българин, истината е, че колите масово се купуват за гъзария. Както луксозните, така и другите.Истината е, че в Лондон кметът ходи на работа с метро, а нашият - със служебна кола.
219
2
 
6
 
! Отговори
до 224 преди 6 години
В кой център на София, селяче?Тръгни по Иван Асен и по Евлоги Георгиев - там вероятно има най-много къщи в центъра!Направи списък и после ела да ми кажеш в колко от тези къщи се отопляват на въглища!
218
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с катализаторите ще е епичен автогол, защото овцете ще започнат и да роптаят, че лошият бензин им скапва колите. Засега е спокойно, щото всеки масово кара без катализатор и няма драма.
217
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямало как да се приеме такъв закон?Има, и още как!То и винетките нямаше как да са по 100 лева, ама си ги купувате!Колата не е даденост, а отговорност!Който може да поддържа кола, ще кара!Който не може - да се оправя!Да приемат закон и за автомобилните гуми - водачи с гуми с по-стар DOT от 7-8 години да подлежат на глоба!Какво е това - купуват си БМВ-та по хиляди лева, после гуми десета употреба от OLX-а и кой като мене!