Над четвърт милион българи в изолация, самотни

Те няма от кого да потърсят помощ, ако се наложи
29 юни 2017 07:00, Елка Василева
45
Над четвърт милион българи в изолация, самотни
Снимка: архив, Reuters

Около 4 на сто от българите се чувстват самотни и няма с кого да споделят личните си проблеми, показват данни от проучване на Евростат за възрастното население в ЕС през 2015 г.

По този показател средно около 6 процента от възрастните хора в ЕС се чувстват самотни и няма от кого да потърсят помощ, ако се наложи, показва анализът.

Ако се приложи процентът на самотните българи спрямо общия брой на населението у нас, излиза, че над четвърт милион българи са изпаднали в изолация и самота.

По данни на НСИ от последното преброяване у нас има тенденция за увеличаване на домакинствата без деца. Според родната статистика най-висок е бил у нас процентът на едночленните домакинства - около 30 на сто, двучленните домакинства са били 28 на сто, а домакинствата с едно, две или повече деца, съответно - 20 на сто, 13 на сто и 7 на сто.

При последното преброяване домакинствата у нас са били около 2,8 милиона.

Около 73 на сто от домакинствата у нас живеят в градовете, а 27 процента - в селата. В селата е регистриран и най-висок дял самотно живеещи хора у нас.

6% от европейците се чувстват самотни

Около 6 на сто от европейските граждани декларират, че се чувстват самотни и няма с кого да споделят личните си проблеми, показва европейската статистика.

Ситуацията изглежда най-добре в Чехия, Финландия, Словакия и Швеция, където само 2 процента от населението твърдят, че нямат от кого да потърсят помощ, ако е необходимо.

В Кипър, Испания, Словакия, Чехия и Унгария също 2 процента от хората твърдят, че няма с кого да обсъждат личните си проблеми.

Негативните тенденции около самотата на европейците са най-силни в Италия, Франция и Холандия, където е и най-висок делът на хората, които няма с кого да обсъждат личните си проблеми - 12 на сто.

Най-самотни се чувстват отново жителите на Италия, Холандия /и Люксембург/, където процентът на самотниците надхвърля 12 на сто от населението на съответните страни.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: самотаЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да не се чувства самотен, човек трябва да има интереси, да развива добрите си качества, да живее активно и да създава приятелства. Ако само стоиш и чакаш децата да се обадят, за да почустваш радост си загубен. Човек трябва да е отворен, да се интересува от другите, да контактува с добри хора и да е добър с тях, така винаги ще има на кого да разчита.
8
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
самотни са не само възрастнитеима много млади хора, които са самотни
7
20
 
20
 
! Отговори
Циник преди 6 години
До ЦВЕТИВас някой да ви пита?Аз нямам депресии и други болести,защото живея в Германия,а вие оскотявате в магарешкия рай в който се е превърнала БГ!
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е ромите добре да са а ние се дозатворихме из къщите ония купонясват седем дена в седмицата ние дали има и седем да сме излезли чустваме се българи в малките градове като ловеч
5
0
 
29
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Разказа се казва Черната порязаница- много поучителен.
4
0
 
40
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Има един разказ на Ангел Каралийчев много интересен: Родителите продават двете си ниви за да изучат сина си за лекар. След години идва един съселянин да донесе колет за синът лекар ,който живее във Варна. Отваря колета и вижда хляб от кал -защото през всичките тези години не се и сещал за родителите си ,които продавайки нивите си остават без препитание .
3
1
 
31
 
! Отговори
ЦВЕТИ преди 6 години
До ЦиникВие със сигурност страдате не само от депресии!!!!!
2
1
 
31
 
! Отговори
Финландия преди 6 години
Това със самоубийствата във Финландия е мит. Прочети да видиш, че дори не са в топ 10.
1
4
 
41
 
! Отговори
Жо преди 6 години
САМОТНИ, защото децата им не се сещат за тях. Я, като умрат, колко наследници ще се пръкнат за нула време да разделят имотите.

Спонсорирани публикации