Жена в мозъчна смърт стана донор, спаси два живота

Лекарите от "Александровска" извършиха трансплантациите
8
Жена в мозъчна смърт стана донор, спаси два живота
Снимка: Булфото, архив

Два бъбречни трансплантации извършиха лекарите от Александровска болница.

Донорът е 44-годишна жена от Пазарджик, изпаднала в мозъчна смърт в УМБАЛ "Свети Георги“ – Пловдив.

Единият бъбрек е трансплантиран на 38-годишната Габриела от Козлодуй, а другият на Гавраил на 51 години от с. Каравелово.

След интервенциите, двамата са преведени в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на лечебното заведение.

Състоянието им е стабилно.   
                                                              
Екипът на Александровска болница изказва искрени съболезнования на близките на починалата и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите й за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

За първите шест месеца на годината, в УМБАЛ "Александровска" са извършени общо 14 трансплантации – 10 от трупен и 4 от жив донор, припомнят от пресцентъра на болницата.

 


8
Още от
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Благославо преди 9 месеца
Браво,Иве!Много смела постъпка!Ванче,почивай в мир и я закриляй😢
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много смела постъпка наистина, но ми е малко обидно да чета шаблонното комюнике от болницата, което е еднакво за всеки такъв случай. Донорите все пак са хора, а не някакви бройки органи. Може с малко подход към личността им да се подходи.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Живота е енергия. Когато умреш и близките дарят органите енергията не изчева, тя се предава в други същества които ще усвоят и използват тази енергия. Адмирации за трудното решение.
4
0
 
1
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 9 месеца
Номер 2:

Абе и в САЩ не е чак точно така ама наистина там и донорската култура е развита, и болниците могат повече неща. У нас просто много трансплантации са принципно невъзможни.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съболезнования на семейството в такъв труден момент за вас спасявате два човешки живота!Дарилисте орган на една невероятна жена майка и съпруга тя го заслужава достоен човек е Габи!
2
0
 
8
 
! Отговори
Гост преди 9 месеца
Съболезнования и браво. Обаче искам да отбележа нещо, което ми прави впечатление. В САЩ когато някой почине и е дарител спасява живота не на двама, а на 50 човека. Освен бъбреци се дарява всичко останало, което е годно: от бъбреци, сърце, бял дроб до очни роговици.
1
7
 
11
 
! Отговори
Ристу преди 9 месеца
Браво!