Криза в армията: Търсят се 8100 офицери, сержанти, войни...

Министерството на отбраната с план за преодоляване на проблема
Обновена: 3 юли 2017 08:33 | 3 юли 2017 08:28, Мария Захариева
52
Криза в армията: Търсят се 8100 офицери, сержанти, войни...
Снимка: Булфото, архив

Близо 2500 доброволни резервисти не достигат, за да попълнят състава на войската. Това става ясно от отговор на депутатско питане на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Според него, като се прибягват и 5600 незаети места във войсковите формирования, общо незаетите длъжности за офицери, сержанти и войници стават 8100.

Поради тази причина МО е разработило план за преодоляване на проблема. Мерките, заложени в него, целят постигане на ефект, който да доведе до задържане на личния състав и да повиши мотивацията за служба, става ясно още от отговора. До 2018 г. трябва да се създадат условия за назначаването на 1300 души, след което до 2022 г. трябва да бъдат приемани по 800 мераклии всяка година. Друга мярка пък предвижда парите за личен състав да се отпускат по списъчен състав, както е било преди, тоест, колкото трябва да е числеността на армията. А не както е сега – по щатен състав. Това не позволява на командирите да назначават нови хора, тъй като средства се дават само за тези, които в момента служат, пише "Труд".

Друга мярка пък предвижда да се увеличи базата за изчисляване на заплатите на военните. Това обаче може да стане само със Закона за държавния бюджет за догодина. В момента базата е 380 лв. и не е променяна от 2009 г. Една от идеите е да се обвърже с минималната работна заплата, която сега е 460 лв. или със средната в обществения сектор.

Ръководството на министерството не се е отказало да търси положителен отговор на въпроса за възстановяване на висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия. Според Каракачанов в документите за оценяване и акредитация има пропуски, които трябва да се отстранят. 


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
Митов Р.Б. преди 1 година
не разбирам защо не се подготвят доброволчески териториални батальони. Мисля , че има родолюбиво настроени мъже, които без заплащане биха се включили или поне Държавата да предложи обучение и опресняване на знанията и уменията на добровоци, които искат да са в помощ на Армията при кризисни ситуации.
46
1
 
3
 
! Отговори
За затвора сте преди 1 година
Трябва да се приеме закон.На всичйи управляващи до сега от 1989г Когато имахме голяма армия.Всичките пълноцени хора от тяхните семеиства независимо мъже или жени от 18до46 г. колкото е предела за редник да служат по 1 година срещо заплащане за 608 лв.А не само да им раздават фирми на това дружество онова хотелче преватизации и офшорки.НЕ БАБА МИ Е ВИНОВНА А ТЕ,ТЕ,ТЕте те те.Да си поемат последствията.
45
2
 
12
 
! Отговори
Агджата преди 1 година
Я бързо да внесат от Украйна и Молдова, направо обучени. Кой нормален българин ще стане фатмак да си губи времето? При това да е физически и психически здрав, като 2/3 пушат тревица от 5-ти клас, а до завършването на средното стават абсолютни психари!
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мамата и е..ха на държавата тези "демократични" промени!!!
43
1
 
6
 
! Отговори
Tajs преди 1 година
Обвързването с минималната заплата не е идея, а предизборно обещание от програмата на Герб.
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде хилядите бюрократи и ненужни администрации да бъдат пренасочени.От милион и нещо държавни служители лесно могат да се намерят хора.
41
0
 
6
 
! Отговори
хихихи преди 1 година
Политици, чиновници и партиини функционери има много.Там е ресурса за марш на скок по сливенския балкан.Проблемът е, че са се разплули прекалено и ще трябва да бъдат спасявани после.
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофуслки китки меки. Много отворени тук...после евроатлантиците да пазили :) Да .....палячовците.
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Армията - това си е работа за мъЗе и жени с "големи топки" - за атакисти, "патриоти", ултраси,... а не за "меки китки" !
38
6
 
9
 
! Отговори
Джуров,Добри Джуров преди 1 година
Ей ! Мързеливи български мъже ! Цял ден ще блъска щанги и ще пие стимуланти ,ама няма да отиде да служи на родината,а и да изкара някой лев !!!
37
4
 
8
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Добре де що не наемат украинци и македонци.Като в хотелите
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ухаааааааааааа, абе, тука шорошоидчетата нещо много са се активизирали!!! Да не би от сутринта да раздават зелени хартийки.....да бе, верно, началото на месеца, трябва да се отработи хонорара....с гадости и празни думи, които С НИЩО НЕ СА ПОТВЪРДЕНИ!!! Или май нещо ви е припекло...то вярно, змията най-лошо хапе, когато вижда края си!!! Интересно, а какво ще правите като нещата се обърнат?Ще славите миналата "система на соца"? Е, няма да сте първите бояджии в историята, мноого ги има в историята!
35
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29
Ха-ха-ха.....първо, НИКОГА И НИКЪДЕ не е имало соц!!! Имаше желание да се построи по-справедлив свят и донякъде успя! По примера на СССР и в конкуренция с него върлите капиталисти намалиха работния ден, започнаха социалните осигуровки и защита на труда, безплатно образование и здравеопазване ИМАШЕ САМО В т.н СОЦ!! В соца искаха да направят така, че ВСЕКИ ДА ИМА РАВЕН СТАРТ!! А не родил се в гетото, там си и оставаш (или бързо си заминаваш, да не дава Господ!). А КАКВО СТАВА СЕГА?
34
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До "без ценност 33
А пък като шорошката смет започне да говори за "ценности".....ми идва да се телепортирам в друга галактика!!!! То бива лицемерие, бива, бива, бива......ама ТАКОВА........в момента на всеки 35 секунди едно дете в Йемен се заразява с холера, страната загива, ама "наш трампчо" продава на саудитите оръжие срещу тази страна (и не само)!!! И какво, КЪДЕ СА ТУКА "ЦЕННОСТИТЕ"????????????????????? ЛЪЖЦИ, ЛИЦЕМЕРИ, БЕЗКРУПУЛНИ ТИПОВЕ, БАНДИТИ И ФИНАНСОВИ МОШЕННИЦИ!!! ТОВА сте вие и
33
8
 
15
 
! Отговори
До "без ценност преди 1 година
Когато другарите и товарищите започнат да говорят за ценности, започвам да се сещам как дявола чете евангелието и все го докарва до вечните "Панславянски ценности", които между другото са припознати като такива, само от "братушките" и нашенските рушофили. Те затова и "Вълците на путин" при последния си гастрол в "славянския свят", бяха натирени и от поляци и от чехи, и успяха да акостират само у нас, където си спретнаха набързо едно кърваво меле, за да демонстрират изконните си ценности .... !!!
32
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как няма желаещи къде са гробаджийните избиратели евроатлантици. Oтивайте да служите бе гробаджии или Цвинокио яко е манипулирал изборите мирише яко на измами от тиквената централа.
31
14
 
16
 
! Отговори
без ценности преди 1 година
Западни ценности няма! И не е имало! Ценности е имало по време на Великата френска революция, по времето на Великата Октомврийска революция, по време на гражданската война против фашисткия режим на Франко, по време на Втората световна война, на 9-ти Септември 1944, при победата над монархо-фашизма в България. Тогава много хора са си дали живота за тези ценности. При капитализма ценности няма! Ако някой от вас иска да даде живота си за капитализма, за НАТО, за ЕС, за хомосексуалните, за турците и за Сащ, моля да се обади!
30
11
 
12
 
! Отговори
втора употреба преди 1 година
Каракачаков ще обяви в e-bay анонс, че набираме офицери, втора употреба и купуваме изтребители, танкчета и тачанки, втора употреба, по-евтинки. Може и с изтекъл срок на годност.
29
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен ..... Крива ни беше ракетата по времето на СОЦА, когато цялата държава работеше за да плаща заплатите на нашите шапкари, които бранеха съвеЦките интереси на Балканите и като заслуга за тези ни действия, бяхме оградени с една с желязна завеса и гледахме света през кривя макарон на нерушимата българо-съвеЦка дружба. И понеже ракетата ни беше крива, като всички ракети насочвани от маскава и Кремъл, тя така и не долетя до светлото комунистическо бъдеще и се разби някъде по пътя ..... !!!
28
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До BG-Гражданин 26
То на крива ракета и космоса и пречи, та и на тебе.....А колкото до Крим.....ако знаеш на кримчани КОЛКО ИМ ПУКА КОЙ, КАКВО СМЯТА..............А се напъхайте там да им "докажете" ЧЕ НЕ Е РУСКИ!!!! Да ти разкажа ли какво ще се случи или сам се досещаш???