Борисов пуска "Магистрала в знанията": Всички в училище и образовани!

Кабинетът прие механизъм за задържане на децата в образователната система
117
Борисов пуска "Магистрала в знанията": Всички в училище и образовани!
Снимка: архив, Булфото

"Магистрала в знанията" - всяко дете да посещава училище и да излиза от там образовано, поиска премиерът Бойко Борисов от институциите.

Борисов подчерта, че образованието е основен приоритет на правителството му и не си спомня друг кабинет да увеличава учителските заплати с 330 млн. лв. на година.

"България трябва да има образовани хора, виждате в Асеновград, в Столипиново образованието не е на необходимото ниво", коментира още той при представянето на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в Министерския съвет.

По думите му всички други програми за иновации, за растеж в икономиката минават през преподавателите и образованието на всяко дете. Иначе премиерът очерта две възможности – то да тежи после на социалната система, което да поражда напрежение сред работещите или да стане престъпник.

Борисов посочи, че безработицата в момента е 6% и повече не може да падне, "защото в някои от етносите не знаят да четат и да пишат и не могат да си намерят каквато и да е работа".

Механизмът предвижда да има екипи във всяко населено място, които ще трябва да идентифицират учениците, които са отпаднали от системата или са в риск от отпадане и да приложат комплекс от мерки за тяхната реинтеграция.

Проблемът предполага да се влезе в квартала, в махалата, в конкретното семейство, където проблемът е от липсата на обувки до липса на желание на детето или на родителите да посещава училище, и всеки от тези проблеми трябва да се реши по различен начин, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му най-големият проблем е на входа на образователната система. Малко над 5% от българчетата, една четвърт от ромчетата и над 10% от децата от турски произход не са обхванати от образователната система, каза той. Според него, ако за дадено семейство не е ценност детето да ходи на училище, приоритет има общественият интерес и държавата да бъде на мястото си – със санкции, мотивация и подкрепящи мерки детето да бъде задържано в клас.

По думите му резултат от действията от механизма трябва да има веднага, още от идващата учебна година и ако той работи, да бъде оформен в закон.

Кметовете ще определят районите на обхват на всеки екип, в който пък ще има представител на МВР и на дирекцията за социално подпомагане. Те ще знаят кои деца не са обхванати и ще прилагат комплекс от мерки, ще работят с родителите, с медиатори и основната цел е да бъдат убедени родителите и децата, че образованието е най-важната ценност, обясни просветният министър Красимир Вълчев.

Вътрешният министър Валентин Радев пък вижда ролята на министерството си в това "внимателно да ги принудим да си дадат децата в училище". МВР ще положи усилия, защото е по-добре да се занимаваме с децата, отколкото след това с престъпници, подчерта той и посочи, че агресията е навсякъде, включително има посегателства върху полицаи.

Премиерът Борисов пък се обяви за стимули за учителите, които работят в по-трудна среда.

"Не искам да говоря за етноси, защото всяко българче ни е ценно и важно, но майка ми е била учителка и знам като си дойдеше и каже: "Надула ми се е главата". Не навсякъде еднакво лесно се работи с учениците", каза той.

Премиерът бе категоричен, че България ще започне да се мери с останалите, когато производителността на труда стане като в други държави, а това минава през образованието на всяко дете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Училищата са си добре, но извън училищата е трагедията.
15
1
 
17
 
! Отговори
Въпрос? преди 6 години
Не е ли по-добре нашият Вожд и Ръководител да дочете поне Винету. От 9-ти клас е на трета глава и не мърда. Да я свърши тази книжка, пък после да кове планове за образУванието в България, Европа, Земята и Вселената!
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А самият премиер кога ще се образова? :) Да прочете някоя друга книга, освен Винету или поне Конституцията?
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е аз да попитам, ако всички са добре образовани,кой,кой ще работи в милицията? Както всички знаем, там няма сблъсък между титани на мисълта.
12
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Училище е само загуба на време и много пари за такси за учителите, учебници, транспорт и после си безработна или не можа да си платиш тока и бензина.
11
0
 
8
 
! Отговори
Ротфронт, другарЕ! преди 6 години
Хей, другарю, ти какво решил си с ***! С тоя трясък и искри? Аз ли? Път ще се прокара, друже, тука, нов път в тези канари!
10
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха ха този вече 6 години е на власт и ако искаше да направи нещо полезно да го е направил! Отново празни приказки за замайване на електората. Единственото което свърши е да защитава корупцията олигархията и картелите нито един наказан крадец за кражбите от КТБ Белене обществени поръчки.България остава най бедна и нещастна държава в Европа.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така си е.Като гледаме как Борисов по магистрала от знания стигна чак до м-р председател,верваме,че и тия,към които е насочено това намерение един ден могат да стигнат до неговия политически връх.Да не дава господ.
8
3
 
21
 
! Отговори
:) преди 6 години
Магистрала към Светлото Бъдеще :) Тиквун направо надмина комунистическите си учители в пропагандата!Резултатите ще са дори по-лоши от тези, които постигнаха *** преди 89-та - дългове, неработеща икономика, бедност, необразовано население, престъпност. Това ще ви остави Тиквун.
7
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винету, Винету ама вдигна България на крака след катастрофата на Орешарски, нали?
6
2
 
24
 
! Отговори
късно преди 6 години
Късно е за 28 години безвремие израсна поколение което ще съсипе страната и което става само за обслужващ персонал.
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кунева с нейния закон тотално се подигра с учителите. Понякога си мисля, че нарочно демотивират малкото качествени учители и един по един се махат - колкото по-необразован е един народ, толкова по-лесно е да го тъпчеш и да го водиш за носа с евтини манипулации или с кебапчета.
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко книги освен "Винету" трябва да прочетат,за да ги приемем за образовани?
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите бягат в чужбина, защото няма работни места. Училището е само източване на държавата и после ражда безработни или емигранти, защото няма какво да се работи и няма пари.
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Училища има но няма деца. Оттук трябва да почнат ГЕРБ.
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато подлагате на унижение учителите, които работят за по 500-600 лв, подлагате ги на психотестове точно тях, правите ги слуги на бумащината - ако напишат двойка на дадено дете следват около десет документа и писма до различни институции защо има двойка... нищо, че родители му не говорят български или му казват "не слушай тоя балък учителя, виж му скъсаните *** и го питай взел ли си е психотеста". Управляващите се подиграват от години.