Борисов пуска "Магистрала в знанията": Всички в училище и образовани!

Кабинетът прие механизъм за задържане на децата в образователната система
117
Борисов пуска "Магистрала в знанията": Всички в училище и образовани!
Снимка: архив, Булфото

"Магистрала в знанията" - всяко дете да посещава училище и да излиза от там образовано, поиска премиерът Бойко Борисов от институциите.

Борисов подчерта, че образованието е основен приоритет на правителството му и не си спомня друг кабинет да увеличава учителските заплати с 330 млн. лв. на година.

"България трябва да има образовани хора, виждате в Асеновград, в Столипиново образованието не е на необходимото ниво", коментира още той при представянето на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в Министерския съвет.

По думите му всички други програми за иновации, за растеж в икономиката минават през преподавателите и образованието на всяко дете. Иначе премиерът очерта две възможности – то да тежи после на социалната система, което да поражда напрежение сред работещите или да стане престъпник.

Борисов посочи, че безработицата в момента е 6% и повече не може да падне, "защото в някои от етносите не знаят да четат и да пишат и не могат да си намерят каквато и да е работа".

Механизмът предвижда да има екипи във всяко населено място, които ще трябва да идентифицират учениците, които са отпаднали от системата или са в риск от отпадане и да приложат комплекс от мерки за тяхната реинтеграция.

Проблемът предполага да се влезе в квартала, в махалата, в конкретното семейство, където проблемът е от липсата на обувки до липса на желание на детето или на родителите да посещава училище, и всеки от тези проблеми трябва да се реши по различен начин, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му най-големият проблем е на входа на образователната система. Малко над 5% от българчетата, една четвърт от ромчетата и над 10% от децата от турски произход не са обхванати от образователната система, каза той. Според него, ако за дадено семейство не е ценност детето да ходи на училище, приоритет има общественият интерес и държавата да бъде на мястото си – със санкции, мотивация и подкрепящи мерки детето да бъде задържано в клас.

По думите му резултат от действията от механизма трябва да има веднага, още от идващата учебна година и ако той работи, да бъде оформен в закон.

Кметовете ще определят районите на обхват на всеки екип, в който пък ще има представител на МВР и на дирекцията за социално подпомагане. Те ще знаят кои деца не са обхванати и ще прилагат комплекс от мерки, ще работят с родителите, с медиатори и основната цел е да бъдат убедени родителите и децата, че образованието е най-важната ценност, обясни просветният министър Красимир Вълчев.

Вътрешният министър Валентин Радев пък вижда ролята на министерството си в това "внимателно да ги принудим да си дадат децата в училище". МВР ще положи усилия, защото е по-добре да се занимаваме с децата, отколкото след това с престъпници, подчерта той и посочи, че агресията е навсякъде, включително има посегателства върху полицаи.

Премиерът Борисов пък се обяви за стимули за учителите, които работят в по-трудна среда.

"Не искам да говоря за етноси, защото всяко българче ни е ценно и важно, но майка ми е била учителка и знам като си дойдеше и каже: "Надула ми се е главата". Не навсякъде еднакво лесно се работи с учениците", каза той.

Премиерът бе категоричен, че България ще започне да се мери с останалите, когато производителността на труда стане като в други държави, а това минава през образованието на всяко дете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тези които искат да учат руски да се пусне влакът на "дружбата" еднопосочно.
35
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами не виждам защо всички се смеят. Проблемът в образованието е огромен. Докато държавата и правосъдието ясно не покаже, че застава зад учителите, и 3000 лева да им направят заплатите, ще е все едно и също. Една от огромните глупости е минимален брой на деца в паралелки. Що за глупав човек може да измисли такава наредба с която в едно училище директора да не наказва или остава ученик само и само да се запази паралелката.
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има МНОГО образовани но с ниска култура и в НС
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има култура ,възпитание,образувание. Адолф Книге
32
3
 
28
 
! Отговори
Боко ще успее преди 6 години
Не можа да ме изгони Луканов. Не можа и Костов, и крадливия "цар" не успя. Дори Съсела и Тройната бяха безсилни да ме накарат да се махна от България. Но това нещо на снимката е толкова "интелигентно", че на стари години ще си бия камшика. Не се трае вече. То бива простотuя, бива... ама Тиквун е бащата на простотuята!
31
3
 
16
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Най-големият смех ще е ,ако Еднокнижецът сложи ред в БГ образованието...
30
2
 
17
 
! Отговори
Бойко: преди 6 години
Безработни сте - търсят се овчариБойко Борисов посъветва младите, които имат желание за работа, а не могат да си намерят такава, да станат овчари.
29
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Борисов пуска "Магистрала в знанията""...а Радев ще пуска самолетчета !
28
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквито избирателите, такъв и премиера :) Разбирай прости простаци
27
1
 
6
 
! Отговори
One fateful day преди 6 години
Егото на Борисов не знае граници.Всъщност не знам кое е по-голямо-егото му,или лакомията?!Борисов трябва да разбере,че неговото истинско призвание всъщност е да бъде пастир!В това го бива най-много.
26
3
 
11
 
! Отговори
магистралите преди 6 години
БАН е на изкуствено дишане, а ректорите и секретарките са си раздали бонуси по 50 бона.
25
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сретане, Йосич, брате, ела и ни отърви от това сикаджийско недоразумение
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божеееее,кой щял да прави магистрала на знанието.Това ли роди плавното течение на дълбоката му мисъл, докато се криеше по време на протестите?Това си е направо революция в образованието.Сега като се юрнат да учат тези,които са свикнали да живеят от кражби,ало измами,проституция и дрога,за които няма правила и закони,стой та гледай.Въпроса е с колко стотици милиони ще олекне държавния бюджет за това безмислено упражнение.
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
става все по-нелепо и все по-неадекватно.
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Седят на кръгли маси с ядене и пиене и сърфират но резултатът от образованието е нулев и само нови безработни. Безработицата е най-малко 500 хиляди души и в бюрата по труда режат безработните за да не им плащат обезщетения.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а на служителите в Дирекциите за социално подпомагане кога ще вдигнат заплатите?
20
1
 
23
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ТИКВА НЕ ЧУВАМ НИЩО ЗА РЕФОРМА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА.....ЩО СЕ ЧЕШЕШ ТАМ ДЕТ НЕ ТЕ СЪРБИ ТИКВА
19
2
 
21
 
! Отговори
Работническо дело 2 преди 6 години
Тази новина ме върна в 80-те години. Все едно чета Работническо дело. Там такива глупости пишеха за "Светло бъдеще", "Магистрали към образованието", "Всестранно развити личности" и т.н. Резултата го видяхме - народът е толкова беден и ***, че позволява да му наложат диктатурата на една НЕОБРАЗОВАНА мутра, която не може да чете.
18
2
 
18
 
! Отговори
Кво доживяхме преди 6 години
Милиционер ще образова народа.А фунии да наливат акъл ще купи ли на учителите или Янка такева от профсъюза ще им ги раздава.Смешни са вече глупаците от червената ДС хунта
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов много късно бе, къде бе 10години само рушеше образованието