Забравете суперхраните, насочете се към функционалните

Това са продукти, които повлияват добре на поне един орган
6 юли 2017 08:52,
22
Забравете суперхраните, насочете се към функционалните
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Т. нар. "суперхрани", за които чуваме, всъщност са повлияни от определена мода и именно заради това ги наричат по този начин. Истински полезните за човешкото тяло продукти се обозначават с термина "функционални".

"Функционални храни е една концепция от 90-те години на миналия век, когато започва търсенето на здравословни храни, които повлияват благоприятно на функцията на поне един орган или система в човешкия организъм", обясни проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диетика, пред Bulgaria ON AIR.

Така например овесените ядки се считат за функционална храна заради функцията им да подобряват имунната система. Кофеинът също е функционална храна, защото действа благоприятно върху биотонуса.

Проф. Байкова обясни и за глутена: "Счита се, че около 5, най-много 7% в отделни части на земното кълбо, човешката популация не понася, има непоносимост към разграждане именно към тази белтъчна фракция - в частност на глиадин".

Симптомите на глутеновата непоносимост са общо неразположение, диария, гадене, повръщане - основно проблеми, свързани със стомашно-чревния тракт.

Те се проявяват в детските години, в юношеските леко отшумяват и отново се появяват около 30-та, 40-та година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, това, че тя знае какво трябва да се направи и как да се яде здравословно, не означава, че може да го приложи за себе си. За такива неща се иска и воля, не само знание. Има много лекари, които пият и пушат, а на теория бе би трябвало най-добре да знаят дори и подробностите около това, защо не трябва да го правят...ама...
19
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проф.Байкова е неубедителна за мен в този си вид!(и винаги е била).
18
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАРИЧАТ ПШЕНИЦАТА "ТИХИЯТ УБИЕЦ"
17
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе кво се дърлите, питайте що Надал и Джокович са на безглутенова диета (не само те де, маса спортисти, които могат да си позволят са, аз просто се интересувам от тенис и знам за тях). Те сигурно нямат специалисти покрай тях, чакат на нашта професорка, Хаха.
16
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не говорим, че такова масово ядене на "бяла" пшеница дори и по-късно изобщо не е имало. Масово се е плющяло, ечемик, просо, ръж, овес.
15
6
 
40
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Глутенът е вреден за всички, просто на някои имунните им системи не реагират така остро, че да го забележат. И да, 70-80% от протеина е глутен в съвременната пшеница, кое не е така, това са факти.Колкото до лимеца, то не е имало какво друго пшеницчно да се яде. Лимецът е първичната пшеница със 7 хромозоми, оттам се пръкват всички други видове пшеници по-късно и съвременната (с 42), на която протеина и е основно глутен и е много по-трудна за смилане от нас отколкото е лимеца.
14
4
 
43
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Първо, глутена не е вреден за болшинството хора. Второ, това е белтък, който изгражда 80% от протеина в пшеницата, а не е 80% от съдържанието й. И трето, не знам за какви хиляди години говориш,че хората са яли лимец.
13
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, големи сте разбирачи, ама на улицата масата сте със шкембета 2 метра пред вас и целулит като за 20 лелки. Глутен ядели хората от хилядолетия. Онези зърнени храни, които хората са ядели, нямат почти нищо общо със сегашната пшеница. Зърнените храни, които са ядели хората преди са били с 2-3 пъти по-малко съдържание на глутен. Да не говорим, че хиляди години наред се е консумирала най-простата зърнена храна - лимец, която е с около 2% (почти никакъв) глутен. Пшеницата сега е 70-80. Тъпчете...
12
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подобни статии само ни объркват и с нищо не помагат При мен всеки лек дискомфорт на стомаха, устната кухина лекувам с няколко сдъвкани пъпки от подправката карамфил. Има и едни италиански прахчета"оки", които за няколко минути премахват болката от главата до краката. Това са моите цярове.И разбира се колкото се може по малко обработена храна, но без прекаляване. Все пак храната е и удоволствие.
11
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Професор Донка Байкова, специалист по хранене и диетика"Ами защо е с наднормено тегло, щом е специалист? Аз не съм специалист, но килограмите са ми далеч под нейните /при същия ръст/
10
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Постоянното бълване на *** статии за супер храни подлуди хората, всички станаха много "супер". Аз често казано не познавам нито един човек, който има непоносимост към глутен, но пък иначе всеки го избягва. Излишно се припляскват някои хора.
9
4
 
44
 
! Отговори
шщд преди 6 години
Проф.Барабайкова и днес се е напънала да каже нещо умно и отново не се е получило
8
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключително вредна "статия". Пълни глупотевщини. Проф. Донка Байкова, специалист...по какво? По лъжи?
7
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зърнените проътеини се добавят в брашната за да подобрят втасването на тестата. Те са храна за дрождите. Добавят се изкуствено в маите и в самите брашна. Поради това увеличението им в съвременното хранене е тотално. Има сортове пшеница, създавани изкуствено с цел да имат повишени нива. Да добавя, глутена не е най - активния. За да се избегне вредата от тях тестата трябва да се втасват по няколко пъти за да може дрождите да усвоят максимало тези протеини. Бързовтасващи маи и теста убиват.
6
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
един човек с болно от Даун дете ми се кълнеше, че от безглутеновата диета синът му видимо се подобрил, направо се излекувал.Та от тогава като чуя някой да ми говори за безглутенова диета и нейните ползи и настръхвам.Хората хиляди години са оцелели, ядейки основно хляб, и сега някакви умници измислили, че пшеницата била вредна.Ми яжте безглутенови пасти, салами, шоколад като не ядете хляб и после се чудете що сте дебели
5
9
 
38
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Къде видя нещо писано за синдром на Даун или сода и т.н? Като не можеш да кажеш нещо разумно по темата не плещи глупости и несвързани неща.
4
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иначе, за "суперхраните" е права. В българския "***" бобец, има не по-малко (даже някои са в повече) полезни вещества, отколкото в храни като чия или киноа, толкова нашумели напоследък. А "простичката" люта българска чушка е витамонозна (Ц най-вече) бомба. Ръгайте чушки в боба, яжте чисто леко месце, риба и много плодове и зеленчуци, не яжте бял хляб и захар, не пийте (или съвсем малко) алкохол и сте ок :)
3
2
 
49
 
! Отговори
до тоя по- долу преди 6 години
Оф, още един разбирач, дето лекува синдрома на Даун с безглутенова диета и рак със сода и клизми с алое...
2
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... Най-малкото освен че е много трудно разградим и задръства тялото, глутенът предизвиква произвеждането в тялото (при всички хора) на зонулин, който е токсин, нарушаващ повърхността на червата и водещ до така наречения синдром на пропускливи черва, от който хората масово страдат, без да знаят. Стените на червата стават по-пропускливи вещества, които не би трябвало, започват да преминават бариерата и да попадат в кръвта. Това тепърва все повече се повдига като масов проблем и виновен е глутенът
1
20
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая я канят постоянно да дрънка по разни предавания за здравословното хранене и, докато някои неща, които казва са верни и правилни, за глутена е явно доста несоведомена. НИКОЙ не може да разгражда глутена, а дали има автоимунен отговор (алергичните хора, за които говори, че са 5-7%) зависи вече от много фактори. Глутенът е вреден за всички, просто някои реагират остро на него, а други не го усещат директно.