Водата може да поскъпне заради обезлюдяването

Не е логично да мислим, че сме богата на вода държава, според зам.-министър
46
Водата може да поскъпне заради обезлюдяването
Снимка: архив, Ройтерс

Обезлюдяването на населените места може да доведе до поскъпване на водата. Това прогнозира заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова пред БНР.

"В момента сме длъжни да изградим инфраструктура, така че да се покрият нуждите и да се предоставят услуги на населението, но в същото време сме изправени пред демографска ситуация, която ще направи тази инфраструктура изключително скъпа за поддръжка в бъдеще", обясни тя.

Според Крумова е нелогично да смятаме, че България е богата на вода държава, защото на много места има проблем с питейното водоснабдяване, с липса на вода, тоест имаме проблем както с качеството, така и с количеството на водните ресурси.

Затова според нея е от особено значение да изградим модел, който е устойчив по отношение на водоснабдяването и изгражданетона инфраструктура, която да бъде ефективна. Целта е да се постигне достатъчно добро качество на услугите за водоснабдяване, но също така и на канализационните услуги и пречистването на отпадните води с цел предотвратяване на замърсяването на водни обекти.

Ние разработваме в момента една цялостна стратегия за финансиране на сектора ВиК, което не се отнася единствено за малките населени места, тъй като секторът се характеризира с някои особености, една от които е остаряването на мрежата и недостатъчно поддържана мрежа. Втората характеристика на този сектор е голяма загуба на вода, каца зам.-министърът.

Малина Крумова заяви, че в седем области все още няма консолидиран ВиК оператор и те няма да могат да кандидатстват за европейско финансиране, за да обновят и подобрят водоснабдителната и канализационната си инфраструктура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като почнете да мислите как хората да живеят и извън София, ще може и да се поддържа. А вода има. В това отношение сме, може да се каже, благословена държава. Друг е въпросът как използваме природните реурси, за които вие, политиците, изобщо не мислите. Единствената ви мисъл е как да си напълните джобовете.
16
0
 
21
 
! Отговори
вода гази-жаден ходи преди 6 години
А логично ли е да си мислим как водата поскъпва , след като : технологиите се усъвършенстват и поевтиняват , машините ( техниката )се усъвършенстват и поевтиняват, материалите поевтиняха , населението намаля - респ. по-малко вода ще се качва, персонала на ВиК е намален (съкратен) и е оставен с почти същите заплати ?!А-а-а , ПЕЧАЛБАТА-А-А ! Как не се сетих по- рано !
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички под строй на водопой! Ако не пиеш повече -повече плащаш! Е няма такава държава!!!
14
0
 
28
 
! Отговори
магаревъд преди 6 години
И тока! И тока ще поскъпне заради обезлюдяването. Щото като има задължително изкупуване този който плаща ще плаща все повече и повече.И парното - и то така.И данъците и те щото все някой трябва да издържа политиците и монополистите.Обаче все повече авиокомпании летят до (по-важно от) българия.Последния останал плащащ сметки жител на бедствения район българия ще плаща най-скъпите вода, ток и парно във вселената.
13
4
 
17
 
! Отговори
ФХ преди 6 години
Логично. По-малко харчиш - повече плащаш!
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като има обезлюдяване,няма консумация и не се налагат инвестиции бре!!Значи няма хора.....следва подаване на вода с по-ниски обеми........по-ниски обеми-по-ниско налягане в преносната мрежа.......по-ниско налягане-по малко аварии......по-малко аварии по-малко инвестиции и разходи!!!!!И така без увъртания повече-КАКВО ЩЕ ПЛАЩАМЕ ТОГАВА И КОЕ В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ГО НАЛАГА??
11
0
 
21
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Гусин министър, от партия Гроб, сгрешили сте уравнението: при намаляване на населението, потреблението на вода рязко пада, водата не се ползва, остава в кръговрата на природата. Това означава, намаляване на цената й. Ако на ВИК абонатите падат, оттам и заплатите им, съкратете им персонала. .
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обезлюдяването води до по-малко потребление на вода. Потребителите ще бъдат натоварени с високите цени на водата, сякаш те са виновни за демографската криза.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази Малина Крумова не е ли Калинка ... съдейки по това, което плямпоти....
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Водата може даже да поскъпне заради ефектът на Зеебек!!!
7
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще поскъпне само за тия, дето си плащат. Ако си виолетов субект, цените са перманентно нулеви. Присъдите също.
6
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами така де!!Едно е една пластмасова тръба на централен водопровод да струва има-няма 100 лева,друго си е да я изписваш на документи по 1500-2000 и абонатите да плащат масрафа уж нямало хора,емигрирали,изчезнали,измрели,а инвестициите били скъпи!!Скъпи са,я!!Отчетите наши хора ги заверяват!!Лакомията на всички нива ще погуби тази държава и този народ!!!!
5
0
 
31
 
! Отговори
Теди преди 6 години
А това за вдигането на цените постоянно си го знаем и сами
4
0
 
22
 
! Отговори
РАЗБИРАЧ преди 6 години
ПЪРВО трябва да напомним, че водата не се произвежда и не се продава. Таксата е за "Доставка на вода"ВТОРО- "Загубите" на вода всъщност са НЕФАКТУРИРАНИ количества, а не течаща по улиците вода. Помислете- В София всеки ден влизат 150 000 куб.м. вода. Ако 60 % от нея тече по улиците, то щяхме да сме Венеция. А с останалите 40 % не биха стигнали за 1 800 000 жители, защото се пада по 30 литра на човек. Само като пуснете днес тоалетното казанче 5 пъти, това са 30 литра. А къпане, пране, миене...?
3
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако пък населението се увеличи, ще кажат, че ще поскъпне, заради високата консумация :)
2
0
 
42
 
! Отговори
аха преди 6 години
И защото София така се е обезлюдила, цената се вдига постоянно. Говорят каквото им е угодно.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е продължение на Сахара! :D