ГДБОП ще дебне онлайн: Сигурността замени ли свободата?

До каква информация би се добрал софтуера?
Обновена: 11 юли 2017 09:27 | 11 юли 2017 08:52,
49

ГДБОП закупи софтуер за 18 хил. лева, с който може да следи обаждания, чатове и съобщенията от мобилните устройства на заподозрени. Генералният мениджър на Viber за Централна и Източна Европа Атанас Райков подчерта пред Bulgaria ON AIR, че потребителите няма от какво да се притесняват, тъй като софтуерът има достъп до информацията, само ако тези устройства бъдат в ръцете на съответните органи.

"Viber не пази никаква информация, която потребителите си разменят. Самите разговори са криптирани напълно. Всички съобщения са защитени от много силен компютърен алгоритъм, който не може да бъде разшифрован", обясни той за потребителите на Viber.

Още по темата

Гостът в "България сутрин", който отговаря за приложението в над 30 страни призна, че в момента са в активни разговори с органите на реда, за да могат да запазят защитата на данните. Той посочи, че зад Viber стои една от най-големите интернет компании в Япония и увери, че могат да защитават интересите на клиентите.

"Осъзнаваме, че има много опасности и се опитваме да балансираме двете страни. Когато различни органи се свързват с нашата централа, можем да ги подпомогнем със списък с номерата, с които даденият човек си е писал и звънял, но това изисква прокурорска заповед и ред други условия", поясни Атанас Райков .

IT специалистът Стефан Ламбрев демонстрира пред репортер на Bulgaria ON AIR как работи част от софтуера, закупен от службите у нас.

"Това е нормален софтуер за разследване. Целта му е да бъдат извадени всички данни от мобилните устройство. Поддържа около 11,500 мобилни устройства. Когато телефонът се включи и не е защитен, може да се извади изключително много информация - телефони, смс-и, чат съобщения, карти и навигация...", обясни той.

Стефан Ламбрев добави, че е въпрос на минути софтуерът да свали информацията. Ако сме синхронизирали телефона си с различни акаунти, софтуерът също ще има достъп до тях, включително до електронните ни пощи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До милиционернякакво безсилие ли усещам, щото прилагането на сила е форма на безсилие?е като го "отключи", що мислиш, че ше намериш нещо? няма ли да е по-лесно за смс-ите и телефоните да питаш трите опаретора ? и да знайш, че със сила взима власт, но със сила - дълго не се удържа! мошеници!
15
3
 
10
 
! Отговори
милиционер преди 6 години
Тези с пръстовия отпечатък са най лесни, можеш да ми верваш ;)
14
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БауТелефона ми е заключен с пръстов отпечатък отделно има парола ... пожелавам им успех
13
9
 
4
 
! Отговори
милиционер преди 6 години
Стига глупости, пароли мароли. Хайде да ви видим колко от вас като ги приберат, заключат за масата за разпит ще се устискат като пред тях им сложат телефона и една гумена палка с възможност за избор - или си отключваш телефона, или палката в бъбреците, а може и в з...дника. Сигурен съм, че 95% от пишещите и интернет ербапите сами ще си отключат телефона. Останалите 5% вероятно са гледали много филми с адвокати, но при първия удар през пръстите забравят за всякакви филми и бързо бързо съдействат.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми ок?
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10КАК ТАКА НЯМА ПАРИ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ И ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, А ЗА ШПИОНСКИ СОФТУЕР И ЗА СЛЕДЕНЕ НА НАРОДА ПАРИ ИМА???..когато си крал "до козирката", всички средства са позволени, за да запазиш краденото, а значи и ...властта! за последното е цзялата борба, а т.н. "пари", които вече не са и пари, са просто едно средство за власт и управление!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
прави впечатление обаче, че нищо не се говори за прихващане на телеграми, даже и при физически контакт с телефончето !?
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
винаги съм имал неприязън към р2р-програми - вибери, sKYPe, месинджери всякакви, птички, сураттефтери, "облаци" и други велики творения "за споделяне". Абе как ше "споделяш в облака" и ше си защитен бе, всичко ти е на ачика...
8
0
 
16
 
! Отговори
Уплашен Извратеняк преди 6 години
Сега ГДБОП ще хванат снимките ми по морков, които пращам на знойни и не дотам красиви непознати девойки! Дали ще ме арестуват за тази дързост?
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГДБОП закупи софтуер за 18 хил. лева, с който може да следи обаждания, чатове и съобщенията от мобилните устройства на заподозрени...че той "новият ред" бил тука бе, кво все го чакате...пп. тия дето "ше правят нещо", дали ше са толкова прости да ползват "умни" телефони или ше намерят други начини?
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те не знаят как пор ното да си изтрият от офисите си , хората щяли да следят . Всичко това е да се изперат едни милиони уж че ще върши нещо .... като с центровете 112 оказа се че нито софта им е актуален нито комповете бързи и надежни , често се работило без компютри заради което хора немогат да получат помощ ,но иначе Бойко се хвали че дали милиони за системата ...Всичко това е надувки ,да се правят на по големи !
5
2
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Мутро-милиционерското правителство с фашистки уклони на Бойко Борисов и Опитомените патриоти не могат да предложат нищо друго на народа освен тотална и смазваща милиционерщина. Факт !Робският народ подобно на стадо само мучи и си мълчи ... Тегли хомота и даже му е хубаво, когато от време на време го ръгат с остена ...Това народ ли е ?Разбира се това ръгане е за доброто на добитъка. Заграждането му, ограничаването на правата и възможностите му са също за негово добро. Така го пазят от вълците.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГДБОП четат какво се пише в сайтовете.
3
2
 
17
 
! Отговори
Оперативен дежурен преди 6 години
Само че нищо не е онлайн, а си е офлайн и трябва физически да се закачиш с кабел към телефона или друго мобилно устройство. Което да е конфискувано, доброволно предадено, намерено безстопанствено и др.
2
2
 
14
 
! Отговори
Бау преди 6 години
"Viber не пази никаква информация, която потребителите си разменят. Самите разговори са криптирани напълно." Skype също е криптиран. Идеята е като те арестуват да ти преджобят телефона лесно. Не виждам особен проблем.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какъв софтуер