Хиляди се простиха с доцент Кристиан Таков

Преподавателят по гражданско право си отиде на 51 години
Обновена: 16 юли 2017 19:22 | 16 юли 2017 19:17, Анисия Иванова
64

Снимка: Булфото

Въпреки дъжда стотици граждани се подредиха на опашка, минаваща през цялата градинка пред църквата "Свети Седмочисленици", за да кажат последно сбогом на доцент Кристиан Таков.

Още по темата

Доцент Таков си отиде на 11 юли на 51 години. До кончината си възпитаникът на Софийския университет преподава в Юридическия му факултет гражданско, семейно и търговско право.

В последните години от живота си той активно защитава гражданската позиция за пълноценна съдебна реформа, която да пресече корупционния модел. Той е един от учредителите на партия "Да, България", припомня "Булфото".

След себе си той остави светла диря с брилянтните си публикации и принципната си позиция:

"Ненавиждам революциите. Защото разместват пластове, промотират случайни лица, рушат цивилизационни достижения и в тях силата надделява правдата. Не е нужно, да чакаме велики промени. Достатъчно е да започнем с малки, но неотклонни стъпки. Често те се оказват достатъчни."

"Институциите – а правото в голяма своя част живее чрез институциите – са в трагично и небивало състояние. Такъв упадък, такава парализа и най-страшното – такова неуважение към институциите – не е имало нито в Царство България, нито в Народна република България, нито в Република България."

Ето и част от съветите му към абсолвентите от Велико Търново:

1. Не чакайте системата да се оправи и да ви решава проблемите. Пробвайте се вие.

2. Търсете себеподобни и се обединявайте – не в партии, а по симпатии и активна подкрепа.

Защото много е страшна самотата на борещия се за правдини, лишен от подкрепата на тези, за чието благо се жертва. Не го оставяйте.

Забелязали ли сте, че начело на обществени структури често застават не кадърните, а амбициозните. Талантът не иска да управлява и по-скоро се гнуси да го прави, а наглостта копнее.

3. Затова, не пускайте наглите да ръководят. Не поощрявайте безочието чрез пасивността си. А ако вече сте пуснали някого – поне го контролирайте. Не се гнусете да участвате в управлението. То е ваш дълг и необходима тегоба.

4. Не се вторачвайте в лошите примери, като недосъзирате светлите.

Както най-добрите са 5% от хората във всяка една група, така и най-злите са пак 5%. Светът обаче се прави от останалите 90%. Не ги презирайте. Работете с тях и за тях. Най-добрите ще се справят или – което е по-вероятно – ще загинат (знаем, че открай време най-свестните са ги посвещавали на боговете, защото този лош свят не е бил достоен за тях). Най-лошите 5% ще останат непоправими и смъртта ще ги завари, преди да се покаят. Не ги оставяйте да задават тона.

5. Правете, което трябва, да става, каквото ще. Може и да е банално, но е вярно. За да го осоля малко, да ви споделя, какво казваше съдия Румен Янков – „Като не знаеш, какво да направиш, приложи закона.“

6. Не чакайте бързи плодове от усилията си. Често от стремежа ви ще излезе нещо много по-различно от очакваното. Радвайте му се. Не бъдете в плен на предварителните си представи.

Не искайте всичко и веднага. Няма да стане. Но малките стъпки са мислими и реални. Те ни водят напред. Раят обаче не е зад ъгъла. Ние вероятно няма да стигнем до него. Не бъдете егоисти – оставете и за бъдните поколения да свършат нещо. Но им проправете малко път напред.

„Отчаянието е любимото дете на гордостта“ – като искате всичко веднага, си въобразявате, че можете да изкорените злото набързо с устремните си действия. Безумна гордост е да продължите да го вярвате и след сегашната си възраст. Усмирете се и помнете, че гордостта е грях. Смъртен грях.

Успехът не е на края на 100-те метра спринт, а на 42-рия километър на маратона.

За да завърша с нещо западно и купешко – Le droit, ce n`est pas la loi (Правото, това не е законът). Пазете правото. Включително и от закона.

Обръщението на Кристиан Таков към абсолвенти във Велико Търново от 2014 г. е от блога му. Публикуваме го в негова памет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
3
 
! Отговори
:) преди 6 години
Кой е ходил на погребението, бе?:))) Просто исках да ви напомня, че ЕВРЕИТЕ ЯДАТ ХОРААААА:)))) И докато им ходите на погребенията има риск и вас да ви изядат.:)))
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но си преподавател от ЮФ, нали. Спомена Соломон Паси, не се прави. Ок, но защо ходи на погребението?
23
2
 
4
 
! Отговори
:) преди 6 години
Не, не съм професор близнашки, но съм толкова доволен, че просто не мога да спра да пиша.:) Кога съм споменал семейство Паси?:)
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21,Така и не каза, да не завиждаш на доц. Таков, че е по-кадърен от теб и по-зачитан от колегите си. Да не си проф. Близнаши, с дебелашкия му изказ? Ще да си на възраст, щом за внуци пишеш. Близнашки пък има 1 дете и няма внуци. А семейство Паси наистина са щастливи, за разлика от теб и твоята клета съпруга.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не по думите в блога, по делата им като съдии ще ги познаете.Да, България... Много шум за нищо.Човек умира и друг се ражда...Бог да прости мъртвите.
20
6
 
13
 
! Отговори
пончо преди 6 години
Най-умния човек, когото някога съм срещал. Да почива в мир!
19
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един Сорос по малко, чудесно!
18
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може и умен да е бил,но как пък така един умен да няма да не е свързан с комунистите,за 30години други умни няма,а тези се преобличат във всякакви роли
17
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обаче Боко Тиквата не му е отишъл на погребението.За Боко неделята е почивен ден от време оно.А и в неговия кръг нема свръхинтелигентни.. Боко се комплексира от по умни от него и това се знае.На Плевнелиев му прави чест че е отишъл при все че днес е починала майка му.
16
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чуден фоторепортаж! Гейпарад! Либерален! Липсва Сорос?!?
15
25
 
18
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 6 години
Доц. Таков вероятно е бил добър човек, но изключително наивен особено за човек с неговата ерудиция. Абсурната съдебна реформа, за която той се бореше щеше да унищожи малкото доверие, което е останало в съда и особено в прокуратурата. Той активно работеше с грантаджии на америка за България и им помагаше да се издигат в йерархията на съда и после същите тези съдии пускаха престъпниците на свобода и и постоянно оронваха доверието в съда... Бог да го прости, слава Богу, провали се реформата му...
14
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а кой му е баща? явно не е жив, нищо не можах да намеря в Интернет
13
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой и нищо на земята не е вечно. Вечна е само злобата зависта и лакомията. Всички които са се родили кой по рано кой по късно ще отиде там откъдето никой не сее върнал. Важното е какво ще оставиш след себе си! Не става въпрос за пари имоти и богатства а за това като какъв човек ще те запомнят тези които ще останат след теб! Както казваше един зевзек. Живей така че и гробарите да плачат за теб!
12
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам, ама това, че си бил на погребение на човек, за когото се радваш, че е умрял, няма много да се забави и твоята физическа смърт. Пък после, не знам къде ще отидеш, но няма да си в Рая, даже и в чистилището няма да си, и то, не, защото обиждаш и клеветиш по най-долния начин, а защото си жлъчен, проклет човек, щастие изпитваш от смъртта на някого, представи си колко си нещастен и низък, щом това те ощастивлява.
11
6
 
20
 
! Отговори
Яна Ш. преди 6 години
Мир на праха ти. Умният човек, рушейки комфорт, бидейки деен, може всекиго да настъпи по опашката, но за щастие, ти успя да разлаеш нужните кучета и да вдигнеш огромен брой последователи, които да радеят за България, за справедливост и нова надежда. Ще продължим разговора един ден там някъде...
10
14
 
10
 
! Отговори
До 8: преди 6 години
На моето погребение държа да дойдат само децата и внуците ми. Освен това, за голяма моя радост, то не е днес.)))
9
19
 
8
 
! Отговори
Боряна Дусева))) преди 6 години
Той и Емил Димитров (естрадният певец) имаше син.) И г-н Ицо Петрофф има син, ако не се лъжа.) И Елтън Джон е бил женен.)))) И Рада Дълбоката е семейна и с дете. Само че вече е и ХИВ-позитивна.)
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо си му бил на погребението?Ако е обратен,как така има дъщеря?Ти да не би да си Боряна Мусева,от тая всичко се очаква.
7
43
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Об.ратен и любовник на Соломон Паси. Рака го хвана, защото беше болен от СПИН. Дано да е заразил повечко кидирлии.:)))
6
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7Дали ще прокопсаш след това изказване, бил си на погребение, на човек, за когото се радваш, че е починал, щастлив си. От теб по-гнусен и подъл няма. Ако те разбера кой си, не знам какво ще те направя. Такива като теб въздух не трябва да дишат! На твойто погребение със сигурност няма да има толкова хора!