Дядо Добри – благият просяк-светец на 103 години

Винаги е помагал без да иска нещо в замяна
20 юли 2017 11:00,
45
Дядо Добри – благият просяк-светец на 103 години
Снимка: архив, Булфото

Живият светец дядо Добри празнува днес 103-тия си рожден ден смирен, сам със себе си и без торта и семейно събиране в църквата в родното си село Байлово.

В продължение на 15 години Добре Димитров Добрев се посвети на това да помага, без да иска нещо в замяна.

Всеки божи ден той бе пред църквата "Св. Седмочисленици" или храм-паметника "Александър Невски", където събираше милостиня в картонена чашка и после даряваше събраното на храмовете у нас.

Преди около година обаче лекари установиха, че дядо Добри има тумор в мозъка. От него първо губи зрението на едното си око. Почти не чува. Отделно се бори и със сърдечна недостатъчност.

Вместо да студува сам през зимата в постройката до църквата в родното си село Байлово, 77-годишната му дъщеря Екатерина го прибира при себе си в Скравена, за да се грижи за него.

Там той не се чувстваше добре и не спираше да я моли да се върне в Байлово.

"Четвърти месец си е там. Добре е. Дори повече от добре за човек на неговата възраст", споделя дъщеря му пред "Дарик".

Тя и останалата част от семейството на дядо Добри умишлено няма да организират празненство за рождения му ден. Причината е, че той не приема чествания с торти, наздравици и подаръци.

Дядо Добри се радва и на правнучка, която в момента е на две години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
7
 
! Отговори
Спиридон преди 6 години
Жив и здрав да е!Пример за смирение и воля!
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щастлив човек, превърнал е живота си в мисия. Пример за смирение и повод да се замисли всеки! Да е жив и здрав!
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да правиш само добро като в замяна не искаш абсолютно нищо ,доставя върховно удоволетворенение ! Но малко хора са изпитали това .
29
5
 
13
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Ценностите" на комунизма винаги са му били чужди.------Стига!!!!Престанете да противопоставяте хората с тези идеологеми!Защото съм сигурен, че на дядо Добри са му Чужди и извратените либерални цености - с трите пола, с ЛГТБ-то, с гей браковете, с двойните стандарти... и т.н. и т.н.Дядо Добри е християнин и живее по християнски, а какъв е общественият строй е без значение за вярващия християнин, дори и ако да е подложен на гонения!Да си жив и здрав дядо Добри!!!
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами много хора се чудят защо е такъв , има много да се чудят. Много е просто. - "Ценностите" на комунизма винаги са му били чужди.Жив и здрав човече!
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той знае, че България умира. Българин стана синоним на злобен тарикат.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4 до 21 Нв го слушай тоя кибик. Напълно си прав.Освен това Хитлер в жив и се крие под ледовете на Антарктида.
25
2
 
21
 
! Отговори
aa1830 преди 6 години
Много рядко толкова позитивни и добронамерени коментари. Обикновено е само омраза, негативизми, заяждания. Поздрави на вскички, които имат повече плюсове. А за Човека на когото е посветена статията...понякога думите са излишни (или да помълчим както беше написал някой!
24
1
 
32
 
! Отговори
Поклон преди 6 години
Олицетворение на доброто,безкористно отдаден на общото благо.Като поведение и изпълнение на своята мисия се доближава до Апостола,макар и в друга насока..Жив и здрав да е , че само той е останал голям Човек в България.
23
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм последовател нито на аскетизма, нито на хедонизма, които приемам за крайности, но да е жив и здрав човека и да живее още дълги години.
22
2
 
41
 
! Отговори
светец си е преди 6 години
Доста от хората които правят добро винаги търсят нещо в замяна. Дядо Добри е обратното, той не иска нищо, иска да помага, така, че човека си е светец от всякъде. Уникален човечец! Бог здраве да му дава
21
0
 
5
 
! Отговори
4 до 21 преди 6 години
С кибик и радио не споря.
20
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да е жив и здрав дядо Добри.Ех,ако имахме и такива политици...
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20 . Първата световна война започва на 28 юли 1914 г, 8 дни след раждането на дядо Добри.
18
2
 
0
 
! Отговори
4 до 11 преди 6 години
Ако трябва да сме още по-точни първата световна война Е започнала. Вече има интернет, не е нужно да ходиш до библиотека. Но на теб нищо няма да ти влезе под шапката, защото просто си един скучаещ кибик и си търсиш с кого да се ядеш. Но не си познал.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПенчоПрекръсти се на Саше ....
16
1
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Ти и твоите познати може да сте такива, но ние нормалните българи сме си съвсем нормални хора, т.е. не сме като теб, както ти сам се описваш.
15
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мечтая си да го срещна. Имам нужда да разговарям с добри хора. Само злобни и завистливи хора срещам. Далеч съм от мисълта, че само аз съм добър човек, добри хора има, но не се срещаме, все повече се убеждавам, че злите преобладават. От такъв зъл човек имам сериозен проблем със съня. Дядо Добри е земен ангел. Дано Господ го дари с още години земен живот, имаме нужда от него.
14
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жив да бъдя дядо Добри.Има столетници и из Родопите,не знае що е да шофираш автомобил,хипермаркет,тях природата ги пази..а ние тия отрови дето дишаме..
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 13.***, Библия,Господ и Бог, се пишат винаги с главна буква,дори да са в средата на изречението.Хубаво е между чистенето на нужниците, да завършиш вечерно училище в Сидней.