Илинден в НС: Македония не е враг, Македония сме ние!

Патриотите с декларация: 20 юли трябва да ни обединява
36
Илинден в НС: Македония не е враг, Македония сме ние!
Снимка: архив, БулФото

Македония сме самите ние, напук на всички, които искат да ни разделят. Това се чу от парламентарната трибуна на днешния Илинден, когато се отбелязват и 114 години от Илинденско-Преображенското въстание. 

То избухва на 20 юли 1903 година за освобождаване на Македония и Одринска Тракия, останали в пределите на Османската империя.

Още по темата

"Днес това въстание се чества в две държави, едните го наричат македонско, другите - българско. Но ние сме спокойни, защото знаем, че между българско и македонско няма конфликт. Няма и разлика", каза патриотът Йордан Йорданов в декларация от името на Обединените патриоти. 

В нея се казва, че десетилетия се правят опити един народ да се раздели на две непримирими части. 

"Исторически доброжелатели пречат на пътя на Македония към евроатлантическия свят или предявяват териториални претенции. Да бъдем честни - всички те ще се радват, ако днес България и Македония не намерят общ път, без компромиси по миналото с поглед към бъдещето", каза Йорданов. 

"Македония не е наш враг, Македония това сме самите ние. Напук на всички, които искат да ни разделят. Затова 20 юли трябва да ни обединява", каза още патриотът. 

Той обясни, че България е гарант за европейско бъдеще на Македония. 

"Всеки трети човек от нас има дядовци в Македония или Тракия. Никога не бяхме егоисти, искахме всеки в Македония и Одринско да е свободен. Не искахме Македония за себе си като териториална придобивка, а я искахме свободна", каза още депутатът. 

В декларацията си той обясни, че в последните десетилетия България проявява майчинско великодушие към Македония, макар голяма част от тамошния елит да не отговарял със същото. 

"Сред народа на Македония обаче България няма проблем. В името на този народ ние трябва да вървим към все по-тесни икономически и културни връзки, запазване на териториалната и цялост, към париране на стремежите за нейната дестабилизация, защото това ще означава и дестабилизация за самата България", каза още Йордан Йорданов. 

Той призова договорът за добросъседство да бъде подписан без компромиси в памет на илинденци.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
PP преди 3 години
До Ти наясно ли си кои са българи?
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 2- ше видим какви *** е ..Бойко
27
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българи знаете ли че стандарта на живот ви е по нисък от този на македонците .
Знаете ли че имате повече роми и турци на глава от населението от колкото албанци в Македония . Знаете ли че историята е показала че винаги когато протягате мръсни ръце към Македония -губите части парчета от територията си .
26
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Илинден не е българско въстание, защото българите не са учасвали в него със изричната заповед на Фердинанд . Македонците от Одрин и Битола въстават масово .
Въстанието е по масово и многобройно от Априлското и с много повече жертви .
Поклон пред този велик македонски народ .Нямат моралното право българите да го честват ,когато са гледали как се избива македонския народ и пръста не са си мръднали
Впечатлен от героизма на македонците У Гладстоун е казал великата реплика
Македония на македонците
25
2
 
11
 
! Отговори
Бдинец преди 3 години
От Западните държави се оказва натиск върху България, Гърция и Македония да изгладят разногласията си, за да може Македония да влезе в НАТО и ЕС. Каква заблуда!! Македония има проблеми с корупцията, съдебната система е зависима от тайните служби, които са зависими от сръбските. По-голямата част от политическият елит е свързан с Белград. И как ще се изпълнява изискването в договора, за спиране на говора на омраза към България, като тази омраза е фундамента на македонизма.
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обединение и отпадат проблемите с името и езика и всички са в ООН, ЕС и НАТО а в Скопие ще се играе финалът за ШЛ.
23
2
 
6
 
! Отговори
u4en преди 3 години
При подписването на договора задълж. трябва да поканят Ив.Костов ! Костов подари х-бр. танка на Македония. По време на Косовската война затвори границата и не даде коридор на руските самолети - така запази Македония от разпад !
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Договор за обединение е по-добре и ще празнуваме съединение и на 2 август и на 6 септември.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Определно нещо се крои около Фиром и скорошното им влизане в НАТО и ББ подписва договори с тях, който те със сигурност няма да изпълняват. Явно всички видяха, че фиромците са неспособни да се отърват от сръбското влияние и ще ги вкарат насила ...
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен

Иначе как да ти отговоря - нали знаеш притчата за Диоген, който срещнал Ал. Македонски. Великият войн го попитал как да му услужи, а Диоген рекъл да се дръпне, че му пречел на слънцето. На което Александър отговорил, че ако не бил Ал. Македонски, щял да иска да бъде Диоген.
19
16
 
7
 
! Отговори
БезИме преди 3 години
До Анонимен
До Анонимен
В Скопие съм ходил само веднъж, много красив град - за разлика от София. На моста над Вардаро докато се усетя ми лъснаха обувките и трябваше да се бръкна с няколкостотин денара, а от пазара си купих вълшебни ягоди и то през май. На Калето не отидох, въпреки инфото, че там ходели само българи.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това би ли го казал на площада в Скопие?
17
5
 
8
 
! Отговори
БезИме преди 3 години
До Анонимен

По-скоро с албанците, отколкото с македонците...
16
5
 
10
 
! Отговори
The TV Boy преди 3 години
Цяла България се смее на лудите Македонци
15
1
 
19
 
! Отговори
morelini преди 3 години
Каквито и компромиси да правим не може да има компромис по това че сме били един народ и имаме обща история до 45 год.Така че ако с това са съгласни господата македонци...да се подписва с 2те ръце.Захариева добре го каза няма да подписваме документ за език и.народ.ВМРО..ДПМНЕ искали да се признае и македонско малцинство...Захариева е казала че с партии не се подписва нищо а и то няма такова малцинство...
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В БЮРМ има и предостатъчно албанци, колега. С тях ще се обединяваме ли? :))
13
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие сте тинята на Европа, фалшиви патриоти и нецивилизовани европейски граждани. Ако не се махнете от парламента, ще ви трепем със сопите, като македонците.
12
0
 
33
 
! Отговори
Искане: преди 3 години
Публикувайте договора ПРЕДИ да бъде подписан! Народът трябва да знае предварително, какво му готвят политиците!
11
7
 
21
 
! Отговори
българина преди 3 години
Браво, в македония все още има достатъчно българи за да станем едно както е било стотици години
10
5
 
8
 
! Отговори
PD преди 3 години
Политически елит иска да управлява хора, и за тази си амбиция, е готов да ги изкорени от паметта на дедите си, захвърляйки ги в мъгливото минало на династията Македон. Но и те като нас, съществуват добре, само когато реализират импулса свобода. За това сме един народ. И в каквито и мантри и граници да ни затварят, в идната буря, пак ще сме на страната на свободата и истинната правда. И няма значение, от коя държава, ще бъде новия новия пророк на свободата.