Едни бягат, други идват... Чужденци се влюбват и заселват в Родопите

Обезлюдени български села се превръщат в дом за Дейв, Лий и Мели
24 юли 2017 18:46,
56
Едни бягат, други идват... Чужденци се влюбват и заселват в Родопите
Снимка: bgonair.bg

Преди време група чужденци правят своя избор - да заживеят в България. Напускат родните си места и се установяват високо в Родопите. И макар да са "пришълци", днес те с гордост се наричат българи.

Точно преди 10 години Дейвид случайно открива България. Тогава той е на 29 г. и работи като готвач в ЮАР. Влюбва се в Родопите от пръв поглед.

"Много време търсих в различни региони, но когато видях това място, сърцето ми остана тук", споделя на много добър български той пред Bulgaria ON AIR.

Така изоставеното селско училище в Летовник се превръща в неговия дом.

Дейв и приятелката му се изхранват основно със зеленчуци от градината и гледат домашни животни, а за всичко останало разчитат на своите съседи.

На 50 км от Летовник британците Лий и Мели пък поддържат любовта в Любино. Те са най-младите сред десетината жители на селото.

И двамата се чувстват добре в Любино, а Мели вече знае да готви и традиционните ястия.

"Готвя кавърма, баница. Съседите ме научиха, те ми показаха", сподели тя.

"Дори когато тук имаше сняг в продължение на седмици и нямахме ток, отново беше прекрасно. Имахме си достатъчно храна и ракия и всичко беше наред", допълни и Лий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правете разлика между случайно попаднали тук хора, на които им е харесало и които искат да попият от културата ни т.е. не са тук за да налагат своето и другите, които ги спонсорират да идват или да изкупуват земята ни. Какво лошо има в това някой да дойде, да му хареса и да остане, научавайки езика ни и живеейки като българин? Лошо е когато дойде и започне да претендира за някакви права, свободи и ценности, които ние ги нямаме...
8
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЮдаТе тези чужденци,които купуват къщи за живеене,не са изкупвачите на земята.
7
1
 
10
 
! Отговори
Di преди 6 години
До i За съжаление е точно така
6
1
 
29
 
! Отговори
! преди 6 години
До АнонименПроблема не е при тях, а при нас ! Не е луд тоя дето яде банцата !
5
26
 
22
 
! Отговори
Юда преди 6 години
Разпродавайте земята си на всякакви,а вас да ви ползват за прислуга и секс роби по света.Окрадохте народа с Виденов сега го държите на синджир със Вълери/Борисов а разни шушляци да изкупуват земята ни...
4
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До iИ какво от това?Щом си живеят добре,мирно,тихо и се разбират със селяните,какъв ти е проблема?
3
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Дори когато тук имаше сняг в продължение на седмици и нямахме ток, отново беше прекрасно. Имахме си достатъчно храна и ракия и всичко беше наред", допълни и Лий.+++а така :) Наздравичка и всичко най хубаво ви желая в България.
2
11
 
26
 
! Отговори
А ТАКА преди 6 години
Да бе със зеленчуци от двора се издържали.Да не са по специални тия плод зеленчуци.Или пак искате да изкарате народа мързелив и да си седи да работи за 300 е на месец?Тия посрещат туристи и им дават стаи и разходки в природата.Повечето идват заграждат и толкова или идват и си харчат пенсийките тук.Минималната пенсия на белите хора е 1300Е а на белите роми квито сме ние е 100Е -13 пъти по малко хора сме от тях.Добре ,че си избиваме комплексите на черните роми ,но те са май вече по добре от нас..
1
17
 
51
 
! Отговори
i преди 6 години
Тия дето идват за обезпечени финансово от своята държава да си правят кефа в нашите красоти......ние пък им мием кенефите !