Все повече нашенци с имоти в Гърция, цените в Солун – като в София

Предпочитаният тип са ваканционните жилища
25 юли 2017 10:37,
44

Все повече българи си купуват имоти в Гърция, като предпочитаният от тях тип жилища са ваканционните.

Причините са много - освен географските дадености, които има тази Гърция, за интереса към нея допринасят и по-дългият сезон, начинът на обслужване, храната, природата, както и близостта до България, обясни пред Bulgaria ON AIR Ирена Перфанова, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти".

"Цените в момента са много по-ниски от това, което бяха преди години. В сравнение с имотите в България, много от тях са на по-ниски цени, отколкото на българското крайбрежие", добави тя.

Така например в центъра на Солун могат да бъдат намерени жилища на сравнително същите цени като в центъра на София, дори и по-ниски. Варират около 1000 евро на кв. метър, в зависимост от зоната, в която се намират и дали са с гледка към брега.

"Продължават по-високи цени да държат районите, които са на някои от по-престижните острови на гръцка територия, но по принцип зоната на Солун, включително Атина, Халкидики, поддържат едни приемливи цени за българския пазар", поясни Перфанова.

Тя прогнозира бум на търсенето заради ниските нива, които в момента отчита пазарът в Гърция.

У нас също се отчита ръст в търсенето, като най-голям е в София - между 6 и 12%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Голямо "печелене" няма що...........Как ще ги харчиш пИчалбИтИ незнам.За 5 години я върнеш парите я не.А усилията са като за да изкупиш китайската фондова борса.Селянин си по природа.
20
4
 
17
 
! Отговори
Заключение преди 6 години
Както е тръгнало след няколко десетилетия в Гърция ще живеят повече негърци, отколкото гърци.
19
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А данъците на тези имоти как са?
18
0
 
16
 
! Отговори
карина преди 6 години
Е, както се вижда има такива, дето купуват за бизнес. Ние пък ще наемаме от тях - взаимно полезно действие. И аз не бих купила - за парите на един такъв имот има цял свят и живот да обикалям...всеки с разбиранията си. Достатъчно печеля, за да си позволя да почивам, а не да правя и от почивката си бизнес.
17
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите изкупуват Солун, който е част от жизненото й пространство. По същия начин гръцките острови са част от жизненото пространство на Турция. Северна Гърция - за България, островите и Западна Тракия - на Турция. Албания да взима Епир.
16
0
 
16
 
! Отговори
криста преди 6 години
По повод някои нокентари по-долу. Който иска и може - прави инвестиция - купува, отдава под наем, продава - печели. Изказах мнение по отношение на купуването с цел почивка и поддържам това, което казах. Не бих купила имот с такава цел. Като имам възможност да пътувам ще го правя на различни места, а няма да налея едни пари в едно само място.
15
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите отдавна колонизират Гърция и ще дойде ден когато части от Гърция ще бъдат формално анексирани.
14
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купих къщата, стегнах е и е давам цялата под наем. 4 спални, 2 бани и голяма всекидневна 30 кв.м. с кухня, 2 тераси и двор с барбекю и беседка 500 кв.м. Къщата е давам под наем от май до октомври за 150 евро на вечер, а през останалите месеци за 100 евро. Това е в Хърватия до гр. Сприт. Има културни и природни забележителности и около 20 дни средно в месеце е заета. Къщата е купих за 35 000 евро и вложих още 15 000 в ремонти и подобрения. Всеки може да си направи извода дали се печели.
13
12
 
45
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи много ви моля да не сравнявате две не сравними места! Къде е София и въобще България (държава от 3-4-тия свят) Къде е Солун - Гърция! Ни по туризъм може да се сравняват, ни по услуги, ни по чистота на морето, ни по модерност на бреговата линия, ни по заплати, ни по пенсии, ни по цени на лекарства, ни по медицински услуги. По всичко това и много още неща ние сме светлинни години назад и най-лошото е, че не се вижда начин да ги настигнем даже!
12
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кристаИ кой точно те задължава да ходиш всяка година на едно и също място? Имота ли? Ако искаш ходиш, ако искаш не ходиш! Преди да приемат Хърватия в ЕС купихме къща там до морето на много ниска цена. В момента имота струва 15 пъти повече и го отдаваме под наем целогодишно. Почти непрекъснато е зает. Наели сме местна жена пенсионерка да се грижи за него и да го чисти. За 3 г. му избихме парите. Така, че се замисли, че един имот на морето на добро място може да ти носи добър доход.
11
12
 
47
 
! Отговори
Людмил преди 6 години
На светлинни години назад сме от гърците по манталитет , видели ли сте мутри в гърция с скъпи джипове
10
5
 
12
 
! Отговори
Ivo преди 6 години
Не са им толкова високи данъците. 10 евро на квадрат, което за техните доходи не много. Проблема е, че допреди няколко години за първи имот изобщо не са плащали такива.
9
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все повече "българи" започват да се гърчеят. Особено от южните щати.
8
8
 
19
 
! Отговори
упс... преди 6 години
За мен Солун е най-красивия и модерен град в Гъция. Построен наново след тежкото земетресение сринало напълно града през 1978 година.Особенно красива е крайбежната улица с множеството си малки, уютни но съвременни кафета.
7
11
 
45
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Между обслужване, хигиена, храна, чистота на морето между Гърция и България не може дори да се мисли за сравнение. Как пък един път за 10 години в Гърция не ми сервираха нещо развалено или пък да ме настанят в мръсен хотел с навъсен персонал. За морето да не отварям дума, че *** и мътна вода съм виждал само в Бг
6
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3То от следващата година и при нас ще скочат и данъци и такса смет и ще се изравнят!
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кристаАбсолютно вярно, но когато установи че няма къде да се върнеш щото ще вихрят шведи друга песен ще подхванете!
4
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама как различно обслужване - питайте министър Ангелкова - според нея сме дестинация номер едно за немците бе!
3
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те цените са същите, ама като дойде ред да им се плащат данъците става доста различно.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заключителното изречение е тотално излишно, но все пак е там, за да ви накара да се юрнете да теглите кредит.