(БСП) със спецзакон – България С грижа за Пенсионера

Мотивът: Възрастните имат нужда не само от пари, но и от подкрепа
77
(БСП) със спецзакон – България С грижа за Пенсионера
Нинова сред свои възрастни привърженици. Снимка: архив, Булфото

БСП написа специален закон за възрастните хора. Според проекта на левицата възрастен човек е всеки, който е навършил 60-годишна възраст.

Червената шефка Корнелия Нинова и нейните депутати посочват, че възрастните хора са една от най-важните групи в обществото и те трябва да разберат това, а пък обществото трябва да им го засвидетелства.

Освен това хората над 60 години са над 2 милиона души при общ брой население 7,2 милиона и тенденцията е да стават все повече.

17, 5 на сто от пенсионерите живеят в бедност и заради това се налагало да има специален закон, който да регламентира мерки и програми, които да облекчат положението на тази уязвима група, смятат социалистите.

Така че в мотивите на БСП е посочено, че законът урежда "обществените отношения и провеждането на държавната политика в подкрепа на възрастните хора и гарантиране на условия за пълноценен и активен живот и равнопоставено участие в обществения живот".

Това пък ще става с приемане на Национална стратегия, а ангажименти по нейното изпълнение ще имат най-разнообразни институции - социалното, здравното и образователното министерство, общините, специален Национален съвет за възрастните хора към Министерския съвет, Агенцията за социално подпомагане.

Към министъра на социалната политика ще има и специален Фонд "Подкрепа за възрастните хора", който ще се пълни всяка година с пари от бюджета, а какви ще са сумите ще се решава година за година.

Друга идея на социалистите е да има услуга "приемна грижа" за възрастни хора, които нямат близки или те не желаят или нямат възможност да полагат грижи - така, както има приемни семейства за деца.

Специална национална карта на социалните услуги по области е предвидена още в законопроекта.

Едно от задълженията на властите ще е на всеки 25 000 души население да се изграждат и да функционират "социални услуги от резидентен тип" за най-малко 100 лица.

Общините пък ще имат императивното задължение да разкриват и поддържат "клубове за възрастни хора" - по един във всяко населено място с над 100 души над 60 години и по още един на всеки 15 000 души население. Те ще се посещават безплатно.

Здравното министерство ще разработва здравни политики за ранна диагностика и достъп до услуги, а просветното за обучения на възрастните.

Социалистите предвиждат и нови форми на социално подпомагане за възрастните с доход под линията на бедността - при определени условия.

Според депутатите от левицата "невинаги младите поколения съумяват да дадат заслужената благодарност и разбиране на предишните поколения, които са давали своя принос към икономическия растеж на страната".

Социалистите посочват още, че възрастните хора имат нужда не само от финансова, но и от социална подкрепа, за да бъдат пълноценна част от обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Окрадохте и изнесохте каквото можахте,а сега казвате,че се нуждаели не само от пари.Много възвишено,,типично по социалистически едни живеят в лукс,а останалите да живеят с великите идеи на" социализъма"
19
9
 
12
 
! Отговори
ЛУДИ ЛИ СТЕ ? преди 6 години
Как не се стих! Да изцедим малкото млади още, за да храним пенсионерите, после да се чудим защо младите бягат. АЛООООО! ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА КАКВО ЗНАЧИ ЗА ВАС ?!?! ПЕНСИОНЕРИТЕ НЕ СПАСЯВАТ ОТ ДЕМОГРАФСКА КРИЗА !!! И ВИЕ БЕСЕПАРИ ЛИ СМЯТАТЕ ДА НИ НАВОДНИТЕ С АРАБИ ЗА ДА СПАСЯВАТЕ ИКОНОМИКАТА КАТО В ГЕРМАНИЯ ? *** !
18
14
 
7
 
! Отговори
ГЕРБЕРАСТ преди 6 години
Не става, защо да се харчат пари за пенсионерите, като могат да бъдат откраднати от шайката ТИКВИТЕ 3 чрез обществени поръчки, "саниране", магистрали или ДАЛАВЕРИ в НДК.А колко бяха вкусни суджуцитееее......да не им обяснявам на пенсионерите, защото те по своя воля са ВЕГАНИ!!!
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесна идея. А финансирането й може да дойде от партийната субсидия на БСП за още по-голям ефект. Айде, хаирлия да е! :-D
16
7
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Нормално е БСП и СиЕ да залага основно на пенсионерите защото те са основна част от електората и. В това отношение Партията Столетница е облагодетелствана, защото поради старческата си деменция, нейните гласоподаватели хем вярват на обещания, хем после бързо забравят какво са им обещавали партийните другари. А иначе темата за пенсиите вълнува и основното ядро на партията, защото трудовия стаж на повечето от тях мина на дУпетатската скамейка и сега им предстои заслужено пенсиониране !
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-новата изцепка на тоя от Добрич, с която е заплашвал (от новините на БТВ) - ако не му харесат на премиера суджуците, ВСИЧКИ СМЕ УМРЕЛИ
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Питам 9. Най тежко ни удрят годините 1997 - 2000г. а те влизат за пенсията задължително не полкоз годините от соца.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От къде ще вземе БСП парите? Или ще ни натоварят с нови данъци. Не е ли по добре пенсиите отпуснати до 2008 -10 г. да се преизчислят . Какво стана със златното швейщарска правило БСП?
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според проекта на левицата възрастен човек е всеки, който е навършил 60-годишна възраст."--- Нещо не им се връзват определенията по проекта: възрастен - над 60, пенсионер - над 65. Щом човек е работещ, се предполага, че е пълноценен и може да се грижи за себе си. Сега за възрастен се счита човек над 68 години, т.е. след пенсиониране.Или може би БСП взема предвид един етнос, който рядко достига 60?
11
3
 
2
 
! Отговори
ARTIFICIAL INTELLIGE преди 6 години
{БСП са купени от Борисов - вероятност 85%#proces na izpitani[я]
10
3
 
5
 
! Отговори
Пак скандал преди 6 години
Само на мене ли ми прави впечатление ,че депутатите от БСП -Транспортна комисия в НС изпълняват поръчки на Борисов ГЕРБ със внасяне на закон с нови неадекватни глоби от 1000 лева за паркиране, явно са хора на Гергов или БСП са станали фашисти!?Нинова не лъжи хората не те ли е срам!позор
9
2
 
9
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Анонимен 2 За какъв по висок доход говориш като за изчислението се взимат три поредни години от времето на соца.А тогава висшистите вземаха масово 210-230 лв.Такаво беше и моята заплата в научен институт.Големите пенсии ги взимат военните и полицията и някои ком. величия от едно време.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом така аз нема да работим и като стана на 62 БСП - то пенсия добра ще ми даде.Да бачкат богатите.
7
4
 
12
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
абе анонимник 8 ако не са гурбетчиите имаш ли представа как ще живеят тези хора с мин.пенсии и мрз а
6
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не грижа , а разтрел за тези които децата им избягаха в чужбина.. На "учи мама езици да бегаш в чужбина" пенсията трябва да се отнеме, да ги издържат гурбетчиите
5
6
 
16
 
! Отговори
БКП/БСП/ТЕРМИНАЛ 2 преди 6 години
ако г-жа Лъжа не се погрижи да има работа за младите то пенсионерите бог да ги прости щото същите тези пишман политици ограбиха всички пенсионни фондове .............
4
3
 
4
 
! Отговори
got преди 6 години
защо се делим? това са просто хора като обявиш някого за пенсионер и възрастен ти го поставяш в графа кандидат за умиране. Нима някой се чувства възрастен? Ако е млад да се държи като такъв. Да се радва на живота. Да не иска специално отношение. БСП пак дърпа към миналото, ама там живи хора няма. Времето е сега всеки жив живее сега.
3
1
 
19
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Хората, които са се трудили цял живот и са създали това, което днес ползваме заслужават повече справедливост и по-достойни старини.
2
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП -то пак от богатите ли ще вземе за да даде на мързеливите. Всеки пенсионер си получава пенсия определена му от стажа който има и възраста. Тези осигурявали се на по висок доход , тези с по високо образование получават по голяма пенсия. За пенсионери работили и осигурявали си се имат стаж и възрост, но са с ниски пенсии да им се помогне.Иначе става патриотарска работа.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Sled kato wsi`ki partii kupuwat glasowe, a kupuwaneto na glasowe e prestyplenie, zna`i wsi`ki partii sa po sy]estwo prestypni organizacii.