Посрещнаха мощите на св. Панталеймон в Руската църква

Светинята ще отпътува за Враца на 1 август, а след това обратно в Атон
5

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Десетки вярващи посрещнаха мощите на св. Панталеймон в Руския храм-подворие "Св. Николай" в София.

Изключително ценната светиня – Главата на св. Панталеймон – един от най-почитаните светци в православния свят, е в България от 26 юли до 2 август.

Лекар по образование, който след като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, а след мъченическата му смърт по неговото застъпничество стават много изцерения, както от физически, така и от душевни болести и страдания.

Частици от мощите на св. Пантелеймон – Лечителя се съхраняват в много християнски църкви и манастири по света, но най-голяма част от мощите се намира на Света Гора, Атон. Главата на светеца се пази в едноименния Светогорски манастир "Свети Пантелеймон".

Едва четири пъти тя е напускала пределите на Гърция – носена е за поклонение в Константинопол, във Влашко, два пъти в Русия и сега, за празника на св. Пантелеймон – 27 юли, дойде у нас за поклонение от вярващите християни.

Заедно със светите мощи пристигна и копие на чудотворната икона на св. Панталеймон, която се съхранява в манастира Ксенофонт на Света Гора.

На 1 август светините ще отпътуват за Враца за духовно укрепване на вярващите във Врачанска епархия, където ще останат до обедните часове на следващия ден, когато Честната глава на св. Пантелеймон ще отпътува обратно към Света Гора.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
1
 
! Отговори
Кина преди 1 година
Как на никой не му идва на ум, че така наречените мощи на всички светии заслужават най-сетне да почиват в мир ...
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Лекар по образование, който след като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството"...

Смятай...