За Мария, подхвърлила сина си: Държавата дава! Не и детето, засега

Тепърва ще се проучва родителския капацитет на майката
31 юли 2017 12:30,
75
За Мария, подхвърлила сина си: Държавата дава! Не и детето, засега
Кадър: bTV

Държавата се активизира да помогне на Мария от Габра - майката, която подхвърли детето си, защото нямала възможност да го гледа. От социалното министерство обявиха, че ще й съдействат за намиране на работа и пари за операция.

Дали ще й бъде върнато бебето обаче ще се преценява тепърва. Дотогава спрямо момченцето ще бъде предприета "адекватна мярка за закрила".

Малкият Александър бе открит в бебешко столче близо до блок в столичния квартал "Младост" вчера по обяд. Малко по-късно Мария се обади в полицията и поиска да си го върне. Междувременно тя разказа тъжната си история – изоставила момчето, защото нямала пари, с които да го гледа, надявайки се така да му даде по-добър живот.

Още по темата
Жената обясни, че е останала без работа, получила е еднократно 100 лв. за детето, а самата тя трябва да се подложи на операция.

Днес съвместен екип на дирекция "Социално подпомагане" – Елин Пелин и бюрото по труда в Ихтиман са посетили Мария.

Експертите са я консултирали за възможностите за подкрепа за повишаване на родителския капацитет и са й предложили съдействие за регистрация в бюрото по труда и намиране на работа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика.

38-годишната жена е подала официално заявление да си върне детето вкъщи. В отговор на това предстои изследване на родителския й капацитет, обясниха от социалното ведомство.

Мария ще бъде насочена да ползва социална услуга в център за обществена подкрепа.

По данни на дирекцията "Социално подпомагане" в Елин Пелин жената е получавала всички полагащи се по закон помощи – месечни помощи за отглеждане на деца, 600 лева еднократна помощ за раждане на второ дете, 100 лева месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година при неосигурени лица, информиха още от министерството.

Мария е посъветвана и да подаде заявление за отпускане на еднократна помощ в размер до 325 лева във връзка с предстояща операция, както и да заяви отпускане на целева помощ за отопление.

Същевременно екип на дирекция "Социално подпомагане" – Лозенец, е във връзка с лечебното заведение, където е настанено бебето. При изписването му ще бъде предприета адекватна мярка за закрила до завършване на проучването за родителския капацитет на неговата майка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
13
 
! Отговори
Надето преди 6 години
Намерете и работа за да си стъпи на крака и тогава преценявайте какъв капацитет има,л.умпени такива.Сега какъв капацитет може да има като няма работа?!Вие май започвате работата от краката за главата,понеже толкова ви разбират пилешките мозъци.А от бащата отговорност кой ще потърси?Или тя е забременяла непорочно?
16
4
 
12
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Исках да попитам,тези ,които хвърлят камъни по жената. Как ще коментирате действията на български "бизнесмен-бизнесвумен" , която уволнява жената точно в този момент? Айде моралисти , юруш на маслините.
15
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тАЗИ ДАМА има вид на алколхолик. Дано да бъркам, но 99% се познава .
14
2
 
8
 
! Отговори
социалния министър преди 6 години
Да дадат бебето на Сузанита да го гледа, с тия пари да види какво е живота. Да видим после какви песни ще пее
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно си се справил но с помощ от родители и роднини. А сега си представи че нямаш никой....
12
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тя си зарязала бебето на третия месец, когато още е имала пари. 600 лв. при раждане и по 100 лв. всеки месец. И сигурно получава и детските за другото дете. Ако беше стояла 3 месеца без никакви пари да я оправдае човек, луднала ще речем, но с такъв доход живеят много хора и не си изхвърлят децата! Има нещо гнило в тази история, пресметлива селска хитрост, ще се разбере.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но пък щерката на Орхан Мурад има грижовни и мъдри родители...и от сега си изкарва честно хляба..Да.Тая женица е случайна обикновена женица, не е танцувала гола ....Омерзен съм.
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите не са извинение да си изоставиш бебето. Само изключително ***, нискоинтелигентен човек може да мисли обратното. Уволниха ме точно когато ми се роди син. Година и половина бях безработен, докато жена ми беше в майчински, но се справихме.
9
3
 
17
 
! Отговори
Валери преди 6 години
Някъде четох, че имала и друго дете което го гледа баща му. На тази и трябват пари без да работи, а не и трябва дете. А дадат ли и пари и върнат детето пак ще го изостави за да получи още. Има нужда от само от психиатрична помощ, а не от деца.
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щели да оценяват родитеският капацитет на майката.Стига бе.Защо тогава не сте отнели,поради липса на родителски капацитет, десетките ромичета, които живеят в пълна мизерия, която не се среща и в ***.фермите?М?
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
I BALGARITE STANAHA KATO ROMITE,PRAVYAT DEZA,A DARGAVATA DA PLASHTA.
6
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Върнете детето на майката и дайте заплатата, която се гласите да дадете на приемните родители.Детето видимо е гледано добре, а т.нар.социални грижи, ако бяха социални, още повече грижи, ТРЯБВАШЕ ДА НЕ ДОПУСКАТ ДА СЕ ТИГА ДО ИЗОСТАВЯНЕ НА ДЕТЕТО. Сега вече сте гробари, без извинение.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По данни на дирекцията "Социално подпомагане" в Елин Пелин жената е получавала всички полагащи се по закон помощи месечни помощи за отглеждане на деца, 600 лева еднократна помощ за раждане на второ дете, 100 лева месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година при неосигурени лица________E чакай сега нали беше уволнена 5 дена преди да излезе по майчинство, пък се оказва че получавала помощ за отглеждане като неосигурено лице, казах Ви аз че е мътна работата
4
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте шанс на жената да отгледа детето си.
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"На римлянките дават 300 лева ежемесечно за всяко дете, а на Българките по 100. Това ако не е геноцид здраве му кажи."Няма такова нещо. Явно "римлянката" знае как да лъже, знае какво точно да си иска, а може и да е разболяла детето с нещо, за да взима повече пари по болест.Иначе за всички е поравно. Няма такова нещо, че на едните се дават повече пари.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е БХК сега? Или като не става дума за цветнокожи не се намесват?
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На римлянките дават 300 лева ежемесечно за всяко дете, а на Българките по 100. Това ако не е геноцид здраве му кажи.