За повече осиновявания: Да има време за детето!

Липсата на целеви отпуск за родителите е проблем за децата над 5 г.
Обновена: 3 авг 2017 11:13 | 3 авг 2017 11:07, Веселина Йорданова
2
За повече осиновявания: Да има време за детето!
Снимка: архив, БулФото

Намаляването на броя на осиновяванията у нас не е свързано с това, че процедурата е бавна, а повече с факта, че децата, които търсят ново семейство, са на възраст над 4-5 години. Това коментира психологът Величка Дошева от Българската асоциация "Осиновени и осиновители" пред БНР.

Осиновените деца в България са все по-малко, сочи статистиката, която бе обявена тези дни. По данни на Агенцията за социално подпомагане през 2011-а 720 деца без родители са намерили дом, като са били осиновени, а през миналата те са едва 555. В момента около 2500 деца чакат своето ново семейство.

Дошева даде пример, че процедурата по осиновяване във Франция е 9 месеца, а в България е около 4 месеца проучването и времето до вписване в регистъра на чакащите за осиновяване.

Тя посочи, че когато детето е над пет години от институцията или от приемната грижа веднага тръгва на детска градина, а родителите нямат възможност да бъдат за дълго време с него.

Психологът подчерта, че осиновените деца имат болезнена нужда от сигурност, както и от време, за да се приспособят към новата среда, а това е много трудно, ако за родителя осиновител няма предвиден отпуск за отглеждане на дете.

Затова от асоциацията продължават да напомнят на институциите, че е важно за осиновителите на деца и над 5 години да има отпуск за полагане на грижи за новия член на семейството.

"Много важно е за едно дете, което е осиновено, да бъде изключително подкрепяно и то да бъде сигурно, че няма да бъде изоставено отново", подчерта Дошева.

Тя каза още, че колкото по-бързо се случват законовите промени - облекчаване на кандидат-осиновителите - и да има подпомагане, съпричастност към осиновителите, толкова по-скоро тези проблеми ще бъдат разрешени.

Голям проблем е именно този отпуск, което е най-важно за децата, и невъзможността им те да прекарват пълноценно време с родителите си, подчерта отново тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
5
 
! Отговори
Да се издирятТехните преди 6 години
родители, ако не са известни.Родителят е длъжен да плаща или отработва издръжката на детето,изоставено в социален дом.Издръжката на онези деца, чиито родители е невъзможно да се издирят, да бъде отработвана от вечно безработните ползватели на социални помощи.Това е по-разумният изход, вместо да се вадят душите на хората, чакащи подходящо дете за осиновяване. Нечовешко е да ги убеждаваме и дори заклеймяване за това, че не желая да вземат у дома си онези, в качествата на чийто геном се съмнява!
1
1
 
9
 
! Отговори
С какво ни занимават преди 6 години
С нуждите на децата, които здрави млади хора са създали, а после са оставили в социални домове. Но тези деца все пак са създадени и ние плащаме за отглеждането им!Мен повече ме интересуват нуждите на отговорните млади хора, които отлагат създаването на семейство и дете заради това, че не могат да осигурят нужните условия, не им достигат финансови средства. Ето на тези хора и на техните нужди трябва да се обърне внимание, защото създадените от тях деца ще са надеждата за България!