Как си отиде Кирил? Мълния, милионен волтаж, гърч... смърт

40-годишният мъж остави жена и малка дъщеря
9 авг 2017 08:52,
77
Как си отиде Кирил? Мълния, милионен волтаж, гърч... смърт
Поразенията от мълния Кирил. Снимка: "24 часа"

Мълнията, която уби 40-годишния строителен работник Кирил Пракарски в понеделник, го е ударила пред очите на негов колега. Двамата били на 2-ия етаж на сградата на бул. "България" №104.

Нещастието станало около 16:10 ч, когато бурята и дъждът още не били започнали.

"Чу се силен гръм, нещо страшно", коментират пред "24 часа" хора от близките до строежа кафенета.

Още по темата

След секунди чули и зловещия вик на колегата на Кирил. Той видял как приятелят му започнал да се гърчи, от шока дори не могъл да повика помощ. Направил го бригадирът на обекта, който бил наблизо.

За секунди на мястото се озовали лекари от близката болница "Света София". Те 2 часа реанимирали на място Пракарски, опитвайки се да го върнат към живота, но безуспешно.

Оказало се, че гърмът е ударил Кирил в дясното рамо. Според медици за разлика от тока от контакта, който минава през кръвоносните съдове заради електролитите в кръвта, при мълниите електричеството се плъзга по кожата. В случая на Кирил заради милионния волтаж то поразило и синусовия възел, който отговаря за ритъма на сърцето, както и за мозъка на мъжа. Те "дали на късо" заради свръхнапрежението и спрели.

В първите секунди от Кирил се носел дим, преди зарядът да излезе през десния крак на мъжа. Косата му се преплела.

Заради трагедията обектът във вторник беше затворен. Строители от съседните строежи обясниха, че веднага са питали шефовете си дали на техните работни места има гръмоотводи.

От строителната фирма, изпълнител на обекта, на който се разигра трагедията, избегнаха конкретен отговор на въпроса дали на мястото е имало гръмоотвод.

Съседите на семейството казват, че Кирил е бил тих и кротък човек. Винаги помагал. Оставя жена и малка дъщеря.

Как да се предпазим от мълнии?

За да се предпази от мълнии, човек трябва да знае на какво разстояние от него е гърмът. За целта трябва да се преброят секундите от проблясъка на светкавицата до момента, в който се чуе гръм. Всяка секунда отговаря на около 330 метра. Така за 3 секунди разстоянието е почти километър, пресмятат експарти.

Ако времето е по-малко от 30 секунди, човек незабавно трябва да потърси сигурно място, за да се скрие.

Ако то е под 5 секунди, значи човекът е в обсега на мълнията. В такъв случай той трябва бързо да влезе на закрито.

Колата е безопасна, защото действа като Фарадеев кафез. Ламарините ѝ преразпределят електрическите заряди по повърхността си. Така компенсират ефекта на полето във вътрешността на клетката и практически да нулират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
10
 
! Отговори
Даола преди 6 години
Строителните предприемач, които превърнаха София в ОГРОМНО СТРОИТЕЛНО ГЕТО НА КОМПЛЕКСИ ТИП ЗАТВОР изобщо не се грижат за робите-работници. На 21 етажния блок на АРТЕКС в район ИЗГРЕВ кв. 1 и когато гърчи и трещи работният са горе.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля журналистите, поне правете разлика между мълния, гръм, светкавица и калбовидна мълния (тих електрически Разград).В поместеното има и научно доказани неверни неща.
26
1
 
6
 
! Отговори
Здравей 65 преди 6 години
До 65Как са знаели - това е просто физика. Около 330 метра в секунда е скоростта на звука движейки се през въздуха. Светлината я виждаш мигновенно - затова започваш да броиш след колко секунди ще чуеш звука и после умножаваш бързо по 300м за да изчислиш на какво разстояние горе-долу е мълнията.
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как точно ще се предпазиш от гръм, ако знаеш, че е при теб? С какво ще ти помоге броенето?
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато има буря със светкавици и гръмотевици по най бързият начин трябва да се приберете на закрито. Никога не се знае кога светкавица ще ви порази. Забелязвам в последните години че светкавиците стават много интензивни. Това е така защото слънцето е много силно и зарежда облаците с голямо количество енергия. В миналото хората са знаели как да се пазят от тази природна стихия. В днешно време много хора пренебрегват тази опасност и се стига до фатални последици.
23
2
 
10
 
! Отговори
65 преди 6 години
Жалко за човека.Когато бях малка изпитвах ужас от гърмежите.Баба (вече покойник р.1914)ми казваше,че като светне и ако успееш да преброиш до три,нама гръм да удари.къщата ни.Точно изчислено.Чудно ми е как те са знаели това,което сега чета
22
3
 
31
 
! Отговори
Жалки сте! преди 6 години
Жалки сте с тези заглавия. Как мислите се чувстват близките на човека, като ви четат глупостите. Би трябвало да се срамувате.
21
2
 
9
 
! Отговори
Me преди 6 години
До кармаЧовек, спри тревата (или каквото е там)...
20
1
 
37
 
! Отговори
Опа преди 6 години
Пак съм аз...Три изтрити коментара. Да видим кой е по-упорит. Аз ще продължавам да си пиша, че сте смешни с такива заглавие, а пък вие продължавайте да ми триете коментарите. Ще създада малко работа на индивида, който се занимава с триенето на коментари, но пък какво да се прави, нали за това му плащат...ПАЛЯЧОВЦИ....
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** статия - този не е имал и 5 секунди.Ако чуете гръмотевици, най-добре е да се скриете ВЕДНАГА в заземена сграда, а не да ги чакате да се доближат.Падала е светкавица на 15 метра от мен и знам какъв купон е (добре, че бяхме в помещение и заземяването работеше). Телевизорът изгоря, останалата електроника, с която работехме, свирна и светна, но поне не изгоря.А да очаквате строеж да е заземен - че то това е едно от последните неща, които се правят.
18
3
 
9
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
До До 9 Предлагам; Преди да започне санирането на блока да се монтира на него временен гръмоотвод ,който е много ***-метален прът на покрива и три кабела от него за скелето ,за пръта и улузите и здраво заземени за арматурата или направо в земята и чак тогава да започват работниците да работят
17
2
 
9
 
! Отговори
До Кочо преди 6 години
Аааа, разбрах ти чак съд и съдилище.Не искам да съм лош пророк, но от инцидентите на строежи с фатален край, поне тия за които зная, в нито един не са осъдили собственик на строителна фирма, възложител, община или друг участник в строителния процес. винаги виновни са самите потърпевши и техните колеги, понякога бригадира и/или техническия на обекта и ... никой от другите. Те разполагат с властовия и финансов ресурс да се случват нещата по правилата, но почти никога не си плащат за тарикатлъците
16
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да прости момчето. И стига сте писали глупости. Съболезнавания на близките му.
15
7
 
6
 
! Отговори
Сашко преди 6 години
При съвременното автомобилостроене се влагат все повече пластмаси и по-малко ламарини в купето на автомобила. Би било добре да предвидим това и да знаем, че все пак Фарадеевият кафез в който се намираме може да се окаже леко открехнат за мълниите и автомобилът ни да се превърне от Фарадеев кафез в семеен ковчег.
14
20
 
2
 
! Отговори
карма преди 6 години
Мълнията не е случайна.Нищо случайно няма!Има заснет видеоматериал в кратера на вулкан в който вулканолога е премазан от огромен търкалящ се камък.Интересното в този случай е,че човека вижда камъка, успява да го избегне и започва да се катери нагоре,но противно на всякакви физични закони камъка сменя траекторията,настига го и човека загива.
13
4
 
22
 
! Отговори
минувач преди 6 години
Ако гръмотевицата е на повече от пет километра, няма въобще да се чуе, така че 30 секунди никога няма да отброите. Иначе това за клетката на Фарадей е вярно.
12
2
 
53
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Да, строителните компании ако могат да спестят от нещо откъм превенция и заплащане на труда, ще го направят, независимо факта, че печелят милиони от завършен обект. Но къде е инспекцията и санкциите за милионерите в джиповете?
11
2
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Мадам, съветите за опазване от мълния са особено ценни
10
2
 
39
 
! Отговори
Язека преди 6 години
"...от проблясъка на светкавицата до момента, в който се чуе гръм. ...Ако времето е по-малко от 30 секунди, човек незабавно трябва да потърси сигурно място..." Само да ви кажа, че времето винаги е по-малко от 30 секунди.
9
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТКРИТО ЖЕЛЕЗНО СКЕЛЕ!!! НЕ Е ОЩЕ ВАЛЯЛО НО СВЕТКАВИЦИТЕ СА СЕ ВИЖДАЛИ И Е ГЪРМЯЛО!!! ТЕ СА ИСКАЛИ ДА СВЪРШАТ ОЩЕ МАЛКО РАБОТА ПРЕДИ ДА ЗАВАЛИ :DЕПА И ВИЕ СЕ КАЧЕТЕ НА ЖЕЛЕЗНИ ПРЪЧКИ И ПИТАЙ ЩО ВИ Е УДАРИЛ ТОКА

Спонсорирани публикации