Зам.-министър уверява: Няма да има драма с линейките

Има изградена паралелна система между екипите на ЦСМП и тел. 112
Обновена: 10 авг 2017 19:42 | 10 авг 2017 19:41, Красимир Ангелов
3

1470 гледания   |  Още видео

Няма да има забавяне на линейки и проблеми в оперативните медицински дейности на екипите при евентуално прекъсване поддръжката на комуникационната свързаност на спешна помощ, заяви заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.

Думите му идват в коментар на писмо от фирмата-изпълнител на услугата по осигуряване на комуникационна свързаност и поддръжка на информационно-комуникационните системи на спешна помощ, в което се казва, че фирмата ще пристъпи към поетапно спиране на дейностите, считано от 14 август.

От здравното министерство уточняват, че договорът с въпросната фирма е изтекъл на 22 юли тази година и е пристъпено към "единствената законова процедура – обявяване на нова обществена поръчка по реда на ЗОП".

Два месеца ще текат процедурите по обявената вече от здравно министерство обществена поръчка за поддръжка на информационно-комуникационната система. Стойността е с 1 млн. лв. по-ниска от досегашната, а в условията е заложено фирмата – контрагент да снабди с мобилни паник-бутон и всеки от екипите на спешната помощ, отчитат от МЗ.

Според зам.-министър Ненков има изградена и функционираща паралелна система за свързаност между екипите, ЦСМП и тел. 112, което гарантира, че няма да има забавяне на линейки, проблеми при предаването на адреси или какъвто и да било риск за здравето и живота на пациентите.

"Във всички ЦСМП са налични и функционират архивиращи системи за приети и отработени сигнали. Категоричен съм, че сътресения няма да има – на практика до подписването на нов договор ще върнем стария режим, по който екипите са работили преди 2009 г.", допълни той.

По думите му най-страшното, което може да се случи, е временно адресите да бъдат писани на ръка. Според Ненков обаче това по никакъв начин не може да забави пристигането на екипите до адрес.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е като всичко останало от Б-я Разруха и корупция .Съсипаха системата 150 платиха на някаква фирма да отговаря на тел 112 щот да сме като американците обаче в Америка няма безплатен обяд и кат свършиха мангизите айде аут сега имало система пак 150ли ще въвеждат
2
0
 
0
 
! Отговори
Наивен преди 1 година
"Според зам.-министър Ненков има изградена и функционираща паралелна система за свързаност между екипите, ЦСМП и тел. 112, което гарантира, че няма да има забавяне на линейки, проблеми при предаването на адреси или какъвто и да било риск за здравето и живота на пациентите."
След като има изградена паралелна система, която гарантира безпроблемна работа на линейките, защо е необходимо дублиране? Или зам. министъра лъже, или е решено едни пари да се раздадат на правилните хора.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако факта, че се чака между 30 минути и над 1 час е нормално, тогава нямаме проблеми.
Ако факта, че линейката която идва на адрес има оборудване от една строшена носилка е нормален нямаме проблем. И това не е от вчера, а от поне 15 години.
НЯМАМЕ ПРОБЛЕМИ>