Пълен абсурд! Действащо гробище в... "Натура 2000"

МОСВ кани международни експерти за преразглеждане на зоните
8
Пълен абсурд! Действащо гробище в... "Натура 2000"
Нено Димов. Снимка: БТА, архив

Теренните работи при очертаването на районите по "Натура" преди години не са били качествени. Това обяви екоминистърът Нено Димов днес във Варна.

Той уточни, че е видял обекти, включени в мрежата от защитени зони, които очевидно няма как бъдат такива. В "Натура" влиза изградена преди много години инфраструктура, която няма как да бъде защитена зона, а най-фрапиращият случай е на действащо гробище, посочи министърът.

Още по темата

По думите му трябва да бъдат намерени международно признати експерти, които да се включат в преразглеждането на зоните от "Натура 2000" по казуса "Калиакра". Според него това ще помогне страната ни да не търпи санкции от ЕС.

Димов допълни, че през следващата седмица в Каварна ще бъдат изпратени специалисти от МОСВ, които да разгледат терените от "Натура" на място. По думите му след средата на септември ще започнат разговорите за плана за управление. Работата на експертите на място ще бъде основата на заданието за картирането и режимите, които ще последват, посочи министърът, цитиран от БТА.

Във Варна днес екоминистърът и министърът на туризма Николина Ангелкова участваха в дискусия под наслов "За по-чист морски туризъм", която събра кметове на общини, концесионери, представители на държавни институции.

Морската вода у нас вече е чиста, посочи министър Димов. Той допълни, че след приключването на сезона ще започне разширяването на пречиствателната станция в "Златни пясъци" и доизграждането на съоръжението в Китен и Приморско. По думите му предстои да бъде създадена станция и в Ахелой. Според министъра основен проблем по Черноморието остава Синеморец, в чийто район все още не е посочен терен, на който да бъде построена станция.

Най-често констатираното нарушение на плажовете през това лято е липсата на спасители, допълни министър Ангелкова. По думите й тази година поставянето на преместваеми обекти върху плажовете е много по-ограничено. До момента са констатирани само три такива нарушения, които вече са отстранени, каза Ангелкова.

Министърът допълни, че през октомври в Народното събрание ще бъдат внесени промени в Закона за туризма. Очаква се след това да бъде изяснен окончателно статутът на националните курорти. Това ще позволи дейностите в тях да бъдат ясно регламентирани, обясни Ангелкова. Тя допълни, че се подготвя специална визия за временните преместваеми обекти в курортите. За плажовете новите изисквания ще влязат в сила още през следващото лято.


8
Още по темата: МОСВНено Димов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основната цел е да се защитят перките на Цветелина и голф-игрището на Валката Златев. Все приятелче та на премиерчето.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герберастите крадци нямат наяждане.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страшно нещо е простотията във властта!Заплащането на международните експерти и връщането на взетите заеми-- от имуществото на партиите и политиците,управляващи БГ след 1989г!
4
0
 
2
 
! Отговори
мда преди 1 година
Не министър, а карикатура. Министър на околната среда плюе срещу околната среда? Това само в Тикволандия е възможно.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В НАТУРА ПОПАДАТ И ПЕРКИТЕ НА ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА НА КАЛИАКРА. ДНЕС ОТ ПРОКУРАТУРАТА КАЗАХА, ЧЕ СА НЕЗАКОННИ.
2
6
 
13
 
! Отговори
Дарвин философ преди 1 година
В Натура не е изключено да има гробище.В натура не се позволяват мутренски струежи и сметища и тнт.Гробища може в гробищата гнездят на спокойствие пойни птици.Тоя атакист кво се прави на Албена Вулева при това неуспешно?
1
7
 
14
 
! Отговори
Плащаш получаваш преди 1 година
Тече усилена пропаганда срещу нарура 2000.
Кой ли плаща?
Ефекта ще е повече поршета и една природна катастрофа