Мормони и Свидетели на Йехова се оплакват от тормоз

Акценти от доклада на САЩ за религиозните свободи у нас
15 авг 2017 22:25, Анисия Иванова
67
Мормони и Свидетели на Йехова се оплакват от тормоз
Архив: Булфото

В частта за България Държавният департамент на САЩ посочва в тазгодишния си доклад за състоянието на религиозните свободи по света, че българската конституция гарантира свободата на религията и на съвестта.

Законът позволява на религиозни организации да се регистрират, за да могат да получават определени привилегии, включително правото на държавно финансиране, да поддържат училища и болници, както и да получават правото на освобождаване от имотни данъци. Конституцията признава православното християнство като традиционната религия в страната, а законът изважда Българската православна църква от изискването за регистрация.

През септември 2016 г. Народното събрание прие закон, ограничаващ носенето на обществени места на облекло, покриващо лицето, се посочва в доклада. През юли Върховният касационен съд отмени решението за признаване на виновен на мюсюлмански лидер, обвинен в разпространение на салафитски ислям и омраза към останалите религиозни групи.

През февруари Пазарджишкият окръжен съд започна дело срещу 14 роми мюсюлмани за пропагандиране на антидемократична идеология и подстрекателство към война и подпомагане на чуждестранни бойци.

Религиозни групи, които са в малцинство, включително Свидетелите на Йехова, мормоните и мюсюлманите, съобщиха за случаи на тормоз и враждебна реторика от страна на представители на някои политически партии и заявиха, че държавата не е предприела съдебно преследване срещу нападения на религиозна основа срещу техни представители.

В училищата беше забранено носенето на религиозни символи, включително на бурки и кръстове, а някои местни структури на властта продължиха да отхвърлят исканията за построяване на нови джамии и ремонтиране на стари. Върховният касационен съд отложи произнасянето по претенциите на мюсюлманската общност за реституционни права, като се очаква проверка за установяване на това дали тя следва да се смята за правоприемник във владението на конфискувани имоти, се казва в доклада. В определени общини малцинствени групи съобщиха за дискриминация и предразсъдъци от страна на структури на местната власт.

Мормони и Свидетели на Йехова съобщиха за физически посегателства и тормоз срещу представители на техните общности, продължават констатациите в доклада. Еврейски организации изразиха безпокойство заради реч на омразата и почитане на личности от времето на Втората световна война, свързвани с нацизма. Мюсюлманите, евреите и Свидетелите на Йехова съобщиха за случаи на вандализъм срещу свои храмове.

Американското посолство редовно обсъждаше с представителите на властите случаите на дискриминация и построяването на нови храмове, както и нарушенията на религиозните свободи с министерството на външните работи, посочва Държавният департамент.

Помощник-държавният секретар за Европа и Евразия и посланикът обсъдиха религиозните дела с министъра на външните работи Даниел Митов. Посланикът на два пъти се срещна с кмета на София Йорданка Фандъкова, за да обсъдят въпросите на религиозната толерантност, включително протестно шествие в памет на пронацистки политик от времето на Втората световна война.

След това шествие посолството излезе и с изявление, в което се отправя призив към хората да се обявят против нетолерантността. Посланикът писа до вестник, изразявайки разочарование от публикуването на карикатури на евреи, след което главният редактор излезе с извинение.

На срещи с религиозни групи и водачи посланикът и шарже д'аферът призоваваха за толерантност. Представители на посолството обсъждаха с малцинствени религиозни групи свързаните с религиозните свободи безпокойства, особено с общността на евреите, мюсюлманите, мормоните и Свидетелите на Йехова, се казва още в доклада, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 6 години
До До ЩирлицМухъл, друг път не слагай "научни" в кавички! Издаваш признаци на синдрома на невежата, мразещ всичко научно!Не изваждай БАН от другите научни звена, макар че той е най-доброто, което нацията има!В БАН съм виждал да работят чиста германка, чист грък, чист руснак и безброй *** между българи и други националности (украинци, чехи, немци, поляци и др.). Ако си тръгнал да воюваш срещу сектите, моля, това е свято дело, но ти не това правиш!
36
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са хора обслужващи политически и геополитически цели. Изобщо не е случаен фактът, че изникнаха като гъби в цяла Източна Европа след рухването на СССР. Не е случаен и фактът, че лично държавният департамент на САЩ получава доклади за резултатите от дейността им. Не мога да се отнасям с уважение към дейността на подобн вредители.
35
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко, че спряха да обикалят по домовете. През 90-те гаврата с тях беше приятно развлечение.
34
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Помощник-държавният секретар за Европа и Евразия и посланикът обсъдиха религиозните дела с министъра на външните работи ДАНИЕЛ МИТОВ. Посланикът на два пъти се срещна с кмета на София Йорданка Фандъкова, за да обсъдят въпросите на религиозната толерантност, включително протестно шествие в памет на пронацистки политик от времето на Втората световна война."1/Ако това не е намеса във вътрешните работи на България, какво е?2/Външен министър е Екатерина Захариева! Кога е писана тази дриsня?
33
4
 
21
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Не ги приемам и не ги толерираме тези момчета, но винаги съм ги отпращал с уважение, те са хора и за разлика от много други са като боксова круша, само защото изглежда че са подходящи да си излизаме агресията срещу тях.Един по долу германистика незнам си кой си ги сравнява със наркодилъри и но разказва че ги бил съветвал - йеховистите преди време, ок но да те питам наркодилъри съветвал ли си? Разбираш ли къде е разликата?
32
0
 
15
 
! Отговори
До 32 преди 6 години
Да, това исках да кажа - използваха сектите докати им трябваха. А и по принцип си е до сила на характера и най-вече взаимоотношения в семейството дали ще се поддадеш
31
3
 
16
 
! Отговори
До Щирлиц преди 6 години
В един от нашите "научни" институти работи дъщерята на рускиня и словак. Рускинята се развела със словака и се омъжила за българин. Довела тук щерка си от първия брак и я уредила с аспирантура (докторантура) в БАН в един от институтите, които се занимават с проблемите на националната идентичност.Та тази рускиньо-словачка, вече като "научен" работник, твърдо защитава идеята да се даде свобода на действие на чуждестранните секти!В БАН е нужна яка метла или да ги оставят да се самоиздържат!
30
11
 
2
 
! Отговори
Жи преди 6 години
Всяка религия е политика... Сърдим се? Християнството и исляма какво правят последните 30 години за развитието и повишаване на жизнения стандарт на етническия българин? Нищо! Бях в Бразилия, в тяхна църква на Исус, пасторите с сини ризи, вратовръзка, черен панталон, спретнати... Залата климатизирана, беше на португалски, но много ми хареса... Всичко бе от сърце
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
........където за съжаление много от заблудените вярващи умират при акцията,убити от пастора си,за да не свидетелстват.
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти пък що си мислиш,че щатите ги подкрепят такива секти?Преди много години полицаите в щатите са подгонили яко една такава секта,които са използвали вярващите,където за съжаление много от заблудените вярващи умират при акцията,убити от пастора си.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1111Те така зарибяват.Но и нашите хлапета са тарикатчета. Използват тези пътувания, ако искат да отидатна Запад, а нямат пари за път. Щом стигнат до Париж или другаде, просто зарязват групата, с която са пътували дотам.
26
1
 
27
 
! Отговори
Бъдете нащрек преди 6 години
Специално за Свидетелите на Йехова се знае, че подтикват последователите си да даряват своите имоти на сектата.За мормоните не знам.
25
1
 
22
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Тези секти са пълна гавра с християнството,и нямат място в България.Ама къде ги родните"управници",които да им посочат откъде да напуснат страната?
24
1
 
10
 
! Отговори
1111 преди 6 години
Ние все пак още имаме здрав разум - като бях студент имах колега, който ми каза, че е в съответната секта, защото му осигуряват безплатни екскурзии. 😀На друга състудентка пък й платиха диоптричните очила с тънка рамка, които бяха бая пара тогава
23
0
 
26
 
! Отговори
До Trolland Dump преди 6 години
Определени среди в САЩ бяха предложили да платят солидна цена на Гърция, за да пренесат Партенона в САЩ. Можели да го направят. Но Гърция не се съгласи.Същите предложиха на талибаните да пренесат в САЩ най-голямата в света статуя на Буда, но онези от инат я взривиха.Можели да демонтират всяка сграда и после да я възстановят на друго място.Аз предлагам да допълним твоето предложение с още едно - да пренесат 90% от тукашните джамии и да ги монтират в САЩ. Няма да им вземем пари, халал да са им!
22
1
 
5
 
! Отговори
Би преди 6 години
Броят на джамиите какво общо има в САЩ и България? САЩ не е била част от Османската империя и е на 250 години. Проблемите са си в България... Конституцията е остаряла и неточна. Правителството слабо, а сянката на ДС е над нас
21
0
 
3
 
! Отговори
Невярващ преди 6 години
Съгласен. Момчетата "бягат" от хамериканския среден запад и промивачите на мозъци им е ясно как да ги ползват за целите- събиране на "дарения". Наша възрастна позната едва не "дари" етаж от къща, но бяга влязли яко под кожата и(даваха захар, кока кола, брашно, идваха с кола да ги водят няколко баби на сбирки, нещо като ВИП) Докато си отиде, вярваше че са я обгрижвали от добри подбуди. Пасторът обаче беше много умен и я остави като говорихме няколко пъти(м/у др наистина само си говорихме)
20
2
 
7
 
! Отговори
жан мари преди 6 години
защо ни занимавате с глупости искам новини, Сащ да ни диктува коя религия да приемаме мале мале . Те са нахални и шампиони по тормоз
19
3
 
14
 
! Отговори
Мравчици преди 6 години
Преди месеци пътувах Бс-Сф и се качиха 2 момичета, около 20 г. Американки, май бяха мормонки. Имаха перфектен български. Погледнах учебникът им, имаше изреченията даже с правилните ударения на думите, както и история на България. Идеята ми е, че всички тия бавно и славно, подмолно и неусетно си плетат мрежите, докато ние им се присмиваме.
18
1
 
13
 
! Отговори
Охранителят-София преди 6 години
Целта е дестабилизиране на съвременно ,нормално общество(колкото може да е нормално в изстрадала България",под чадъра на оплакване с действието "дискриминация" и искрено се надявам държавниците ни да не се потдават на поредно предателство срещу нас,като позволят привилегии за такива според мен сектантски организация!