Празнуваме Голяма Богородица. Да почерпят Мария, Марияна...

Вярващите търсят покровителството на Богородица в житейските си проблеми
Обновена: 15 авг 2017 07:31 | 15 авг 2017 07:16, Елка Василева
12
Празнуваме Голяма Богородица. Да почерпят Мария, Марияна...
Снимка: архив, Булфото

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, и от католици.

Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Според преданието това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него.

Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим. Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни".

В памет на явяването ѝ пред апостолите Църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

На Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнаменти, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на Църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

На този ден имен ден празнуват Мария, както и имената Мара, Марияна, Мариана, Мариян и Мариан.. Да са живи и здрави!
 


12
Още по темата: Голяма Богородица
Още от
Напиши коментар Коментари
9
1
 
9
 
! Отговори
Хамлет преди 10 месеца
Независимо от съмненията на разни пишещи по - долу, човек трябва все пак да вярва в нещо. Честит празник на всички християни!
8
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тая работа с камъка и празната плащеница нещо съмнителна ми изглежда. Нали същото става и след гибелта на Христос, или се бъркам?
7
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Spiritus Rector

Защото нищо не се знае за тях след разпъването на Христос. Историята свършва до там. Християнстово започва като секта близо 100 години след неговата смърт. То и за него нищо не реално не се знае... едни 30 години от живота му се губят ама подробности...

Но най-забавното е как е метнала мъжа си, че била бременна от некав бог... кой я знай в коя кошара се е въргаляла ама карай.
6
4
 
3
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 10 месеца
Никъде в библията не се споменава, че 15- август е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си.
5
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мда... какво ли биха правили хората без сляпата вяра в литературни герои от стари книги...
4
0
 
18
 
! Отговори
К.М.Т. преди 10 месеца
Честит празник!
Нека отпразнуваме този ден с благоговение пред участието на Божията майка в спасителния замисъл на Бог за човечеството!
Амин!
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Честит празник на всички християни и нека Света Богородица да даде упование в душите и светлина в постъпките. А също и честит имен ден на всички именници.
2
3
 
21
 
! Отговори
Косьо преди 10 месеца
Да е честита и свята,и да пази Родината ни от нашественици,както от юг така и от североизток.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
МАРИН И МАРИНА СА НА Св.Марина.