Празнуваме Голяма Богородица. Да почерпят Мария, Марияна...

Вярващите търсят покровителството на Богородица в житейските си проблеми
Обновена: 15 авг 2017 07:31 | 15 авг 2017 07:16, Елка Василева
12
Празнуваме Голяма Богородица. Да почерпят Мария, Марияна...
Снимка: архив, Булфото

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, и от католици.

Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Според преданието това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него.

Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим. Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни".

В памет на явяването ѝ пред апостолите Църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

На Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнаменти, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на Църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

На този ден имен ден празнуват Мария, както и имената Мара, Марияна, Мариана, Мариян и Мариан.. Да са живи и здрави!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Голяма Богородица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
9
 
! Отговори
Хамлет преди 6 години
Независимо от съмненията на разни пишещи по - долу, човек трябва все пак да вярва в нещо. Честит празник на всички християни!
8
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая работа с камъка и празната плащеница нещо съмнителна ми изглежда. Нали същото става и след гибелта на Христос, или се бъркам?
7
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Spiritus RectorЗащото нищо не се знае за тях след разпъването на Христос. Историята свършва до там. Християнстово започва като секта близо 100 години след неговата смърт. То и за него нищо не реално не се знае... едни 30 години от живота му се губят ама подробности...Но най-забавното е как е метнала мъжа си, че била бременна от некав бог... кой я знай в коя кошара се е въргаляла ама карай.
6
6
 
3
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 6 години
Никъде в библията не се споменава, че 15- август е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си.
5
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мда... какво ли биха правили хората без сляпата вяра в литературни герои от стари книги...
4
0
 
20
 
! Отговори
К.М.Т. преди 6 години
Честит празник! Нека отпразнуваме този ден с благоговение пред участието на Божията майка в спасителния замисъл на Бог за човечеството! Амин!
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник на всички християни и нека Света Богородица да даде упование в душите и светлина в постъпките. А също и честит имен ден на всички именници.
2
3
 
22
 
! Отговори
Косьо преди 6 години
Да е честита и свята,и да пази Родината ни от нашественици,както от юг така и от североизток.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАРИН И МАРИНА СА НА Св.Марина.