100 дни на власт и доверието в "Борисов 3" скочи до... 42%

Премиерът остава с най-висок рейтинг, но и вицетата му харесвани
189
100 дни на власт и доверието в "Борисов 3" скочи до... 42%
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

За пръв път българско правителство, след това на Симеон Сакскобургготски, се радва на нарастващо ниво на одобрение след първите 100 дни.

След 100 дни управление кабинета "Борисов 3" спечели доверието 42% от избирателите, а в началото на мандата тези, които са го харесвали, са били 35 на сто.

Това показват данните от проведено проучване на агенция "Барометър България" в периода 11-15 август 2017 г.

48% от анкетираните заявяват, че не одобряват, а 10% не дават нито положителна, нито отрицателна оценка за работата на третия кабинет на Бойко Борисов, отговаряйки на въпрос: "Одобрявате ли работата на правителството през първите 100 дни управление?".

Премиерът традиционно е с най-висок рейтинг сред представителите на кабинета.

Според анализаторите от "Барометър България" това най-вероятно се дължи на силната външнополитическа дейност, която развива премиерът – посещенията му в Германия, Франция, Турция и срещите на високо равнище.

Обявената от правителството и Бойко Борисов "война" с административната тежест очевидно допринася за положителната оценка на работата на този кабинет. Борбата с бюрокрацията е залегнала и в програмите на управляващите ГЕРБ и Обединени патриоти и е обект на национален консенсус, обясняват още те.

Покачва се одобрението и към военния министър Красимир Каракачанов, който обаче традиционно е от водещите рейтингови политици.

Подписването на Договора за добросъседство с Македония, с който съседната република признава официално общата ни история, също е оценена от избирателите. Този акт като цяло повишава одобрението към целия кабинет, а също и към премиера Бойко Борисов, подписал документа. Това е едно от обединяващите неща, харесвано от мнозинството българи, за изтеклите 100 дни управление.

Дори недоволството от действията на другия вицепремиер, отговарящ за демографската и икономическа политика, който също от квотата на Патриотите в това правителство - Валери Симеонов, срещу шумните курортни дискотеки, явно не е намалило доверието в кабинета.

Повечето българи нямат отношение към проблема с регулирането на морския туризъм и по-скоро положително са оценили стабилизиращите действия на държавните органи на фона на дългогодишното бездействие пред очите на цялото общество, коментират анализаторите.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също е един от одобряваните членове на кабинета "Борисов 3". Дейността на ръководеното от нея ведомство за улесняване на процедурата по издаване и подновяване на български лични документи за сънародниците ни, живеещи извън страната, е високо одобрявана.

Вицето Томислав Дончев също традиционно печели симпатиите на българските граждани и се подрежда в първата петица по одобрение.

Той бе посочен от премиера и за председател на Съвета за административна реформа, каквато реформа среща одобрението на българите.

Според социолозите явно избирателите са изморени от предходните години, в които постоянно имаше избори, и оценяват стабилността, която дава правителството за нормална икономическа дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проверих датите, мислех че е ПЪРВОАПРИЛСКА ШЕГА. Нека следващия път пиара на ГЕРБ да пусне нещо по-достоверно, а може да са забравили да сложат минусите пред процентите.
130
6
 
36
 
! Отговори
Прос Селендур преди 6 години
На това му викат Опашата Лъжа!!!
129
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след още 100 дни ще получи рейтинг 90%.Бой по чалгаджиите, да спазват обществения ред и да не правят още опити да се качват на главата на правителството.
128
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най-гол.тъпотия която причетох днес
127
7
 
41
 
! Отговори
Главния преди 6 години
Баааси. ....и аз искам да съм премиер, ми то лесно - плащаш на джанго-бананите и администрацията в Бг по изборите,след това и на журналята да пишат благини за теб и си номер 1 ...... кви са тия простотии,откъде му скочи рейтинга, кой нормален го харесва тоя Муню. ..... *** сме си такива кротки и не му набиваме шута към зандана и на другите ,който всеки мн.добре знае
126
9
 
51
 
! Отговори
Клоун преди 6 години
Добър виц ,само дето несхванах къде да се смея.Може би е последица от10 годишното затъпя.
125
9
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е-е-е-е-е, *** прекалиха вече! Кого анкетираха - служителите в Министерски съвет ли?
124
8
 
56
 
! Отговори
Петър преди 6 години
Държавата е тотално окупирана от мафията !!!! Общини, администрация, служби, социологически агенцнии ... медии ! Всичко е в служба на политическата мафия, която граби все по-нагло и безнаказано народа !Никой не отива да види какви са опашките по аптеките и какви баснословни цени имат лекарствата. Каква допотопна обработка на рецепти и книжки; трудно се намират индига за копие на подписа. Какво недоверие и гаврене със здравето на хората, предимно с възрастните.
123
4
 
41
 
! Отговори
за какво говорим преди 6 години
'Барометър България' преди време е била рекламна агенция на ПП ГЕРБ,та те дори нямат сайт каква е тази организация,законна ли е,това кризисен PR ли е!?
122
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига поръчкови статии.
121
6
 
25
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Хахахах то Аятолаха на ИРАН и НСДП на Хитлер са имали висок процент само в първите години и едва ли повече от 40%.Секуела винаги е по-слаб ,а това е трета серия на една спорна класика.Нарциса си плаща да го лъжат или ни лъжат да го вярваме.Една фалшива новина ,чиста пропаганда.
120
3
 
28
 
! Отговори
до 127 преди 6 години
Всички "хранително" вкусови предприятия и заводи са повишили цените с 10-15 ст.Щом онази мъжкополово-органа субстанция пълна с всичко познато от менделеевата таблица достигна цената на килограм месо("кренвирши").Я ми кажи какво стана с картела на горива?Може ли да има разлики от 50 ст в цената на дизела.
119
5
 
49
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
От някое министерство ли са ги анкетирали?Всяка власт с времето и спада одобрението.ГЕРБ са 10 години на пазара и ако българина се е почуствал по-богат или щастлив явно живеем в различни държави.Мога да ви гарантирам ,че имаме ситуация на голия цар.Аз ви казвам ,че Царя е Гол!
118
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
г.рберастки долни лъжи
117
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По тоя начин броите и бюлетините от изборите.
116
7
 
38
 
! Отговори
С. преди 6 години
Аман от платени проучвания, тези май не живеят в България и не се движат сред обикновенните хора. Разходете се по улиците и намерете 1, който да го харесва и да е гласувал за ГЕРБ....
115
4
 
16
 
! Отговори
M. преди 6 години
420 навсякъде; само така не се занимаваш да мислиш к'ви *** управляват тук...
114
7
 
30
 
! Отговори
:)) преди 6 години
Доверие? Ха-ха-ха! Българина да не е оглупял, ослепял, оглушал, ... още повече през тези 100 на дни, м? Претърпял пълен крах, разпад, а?
113
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 125кои цени се вдигат бе каскет? На еспресото по гръцките плажове ли?Аре бегай да пикaеш на Бузлуджа
112
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ревете каскети :)