За €250 заплата: Украински труд спасява туризма в България

Работодателите ги предпочитат, защото са дисциплинирани и знаят руски
103
За €250 заплата: Украински труд спасява туризма в България
Снимка: Reuters

В жегата Артур е седнал с чиния гореща готова супа на пейка пред общежитието за сезонни работници. Тук условията са скромни, но е чисто. На балкона е простряно изпрано облекло на сервитьор. 18-годишният Артур е енергично момче, което не спира да говори. Разказва, че в родината си следва право, но тук работи като келнер.

"Искам да събера опит в чужбина и да спечеля малко пари", казва той.

За около 250 евро на месец, включително храната и спането, младият украинец от Полтава работи на смени в един хотел в курорта Албена край Варна. Тук човек не може да забогатее. Това го знае и Артур. Но в Украйна се води война, а той намира прекрасно това, че има възможност да поработи през ваканцията, пише в свой материал DW.

Всеки ден украинецът обслужва и руски туристи. Да, Украйна и Русия са военни противници, но "... войната се води другаде и няма защо да я пренасяме тук", казва той.

Още по темата

"Не успяваме да привлечем българи"

Артур е един от общо около 3 100 сезонни работници в България от страни извън ЕС. Украинците са най-голямата група - 2 600 души. Останалите са предимно молдовци или турци. Седемстотин от тези сезонни работници са наети в Албена АД. "При нас работят предимно украинци", обяснява директорката на комплекса Маргарита Тодорова. "Независимо от факта, че в много райони на България има висока безработица, не успяваме да привлечем достатъчно български работници и служители."

При това още в началото на годината работодателите са обявили 13 000 свободни сезонни работни места в службата по труда. Но и до днес не всички места са заети, казва Лиляна Георгиева от бюрото по труда в София. "Първо, защото това е сезонна работа, а българите търсят дългосрочна заетост. Но преди всичко се търсят сезонни работници, владеещи руски - заради многото почиващи руснаци на Черноморието. Младите българи днес вече не говорят добре руски - не е както преди. А от работодателите постоянно чуваме, че украинците са дисциплинирани, по-образовани от един безработен българин и се справят по-добре."

Затова туристическият бранш и селското стопанство приветстват новия закон, който позволява на граждани от страни извън ЕС да работят в България в продължение на три месеца. По-рано въпросът се уреждаше от двустранни спогодби. Хотелите, баровете и концесионерите на плажовете обаче плащат на тези сезонни работници минималната заплата - около 130 евро на месец. Затова много българи предпочитат да работят като келнери в Дания, Испания или Италия.

И в Албена сезонните работници не печелят много. Ако един мениджър изкарва около 600 евро на месец, то една помощничка в кухнята, като украинката Валентина, работи за 11 евро на ден. Откриваме я да си почива на една пейка след смяната заедно с колежката ѝ Аня. "По професия съм преподавателка, водя тук студенти, които работят през ваканциите. Но помагам също и в кухнята. Нали е само за три месеца", казва тя.

"В Украйна е страшно"

През летния сезон в Албена работят около 2 500 келнери, готвачи, аниматори и т.н., сред които и много българи. След това курортът потъва в зимен сън и няколокостотин души от обслужващия персонал си тръгват - до следващото лято. Също и Валентина, зам.-декан на Икономическия университет в Полтава, както и колежката ѝ от кухнята Аня, която пък е нейна студентка.

Следването си ще продължи от есента и Артур, чийто родители, пък и не само те, биха желали той да се установи в България, или някъде другаде. "Украйна е дълбоко затънала", признава младежът. По думите му, възрастните се тревожат, че не могат да помагат вече на младите, защото средствата не им достигат. "Казано просто: положението е лошо. Направо е страшно".


103
Още от
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 11 месеца
Прав е Артур -положението е лошо ! Но" споко" -З. се върти ...Светът се развива и идва времето на ЧУКЧА БАРМАН... И ЧУКЧА СЕРВИТЬОР !- " ПЛИТИ ИЛИ СТРЕЛЯМ!!!! --"ПЛАЩАМ !-- " СТРЕЛЯМ!!!" Но нашите студенти ще ходят да се дупят за дребни суми ...даже и в Аляска ! На Албиона ги смазваТ и деформиратС/физически труд/ -но за тях парите са "добри"- направо според претенциите им !!! В "диктат. соц." -през лятото се "КЕФЕХМЕ " НА "ЛАГЕРИ" и "СЕКС" И "РАБОТА " в бригади и "КОЙ Я ХВАНА" и "СЕКС"-СТЮДЪНС
90
0
 
1
 
! Отговори
Опит преди 11 месеца
До Jon Опитай се бре вииот иома начин
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Еми гледайте вие най-гладните и бедните да привличате за ппо някой месец после и клошар ще избяга и така ще правим икономика. Яано че само на грабеж се разчита
88
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Докога българският смотан и грозен работодател ще унижава служителите си с ниски заплати, ограбвайки труда им.
87
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украинците взимат повече пари от българите в Албена. А акционера и изп. дир. Красимир станев се подиграва с персонала от години. Това е истината.
86
0
 
23
 
! Отговори
Почиващ в Гърция преди 11 месеца
Кадри се привличат и се задържат с ПАРИ, а не със СТОТИНКИ г-да капиталисти. В най скоро време и украинци няма да намерите!
85
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
приветствам наемането на такива работници-много по-добре от наемането на цветнокожи
84
10
 
21
 
! Отговори
Jon преди 11 месеца
По принцип ходя на море в Гърция, Турция а от скоро и в Италия ,но тази година ходих на море за 3 дена в България и попадам на украински сервитьор опитвам се да си поръчам нещо естествено на Български език и той нищо не разбира пробвам на Английски, Немски, Френски, Италиански пак нищо и добре, че от времето на комунизма знам малко Руски и успях най после да си поръчам нещо и разбрах, че пак няма да ходя в България на море.
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 86
Прав си за витрината на Украйна.Но погледна ли зад витрината?Мизерия,корупция,невежество,криминал,деградация,пиянство!Това и самите те ще ти го кажат.
82
0
 
41
 
! Отговори
the Ghost преди 11 месеца
Докато т.нар. работодатели карат коли за 200 000 euro, и канят гастарбайтери за 250euro, положението ще става все по-зле. Скоро тази заплата няма да мотив да се работи в Бг.
За жалост българските бизнесмени не проумяха, че хора и по улиците има, СПЕЦИАЛИСТИ няма. а бизнес се прави с КАДРИ
81
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До до Анонимен

Какво значи инвестирано бе,?
Кой го е инвестирал?
Путин и Кадиров ли?

Украинците тези неща сами са ги построили.
80
0
 
21
 
! Отговори
Възмутен преди 11 месеца
"Скъпи" МУТРИ", като си стискате алчните зад....ци, ще става още по-лошо. Дай боже-както придобихте имотите с нищо, да отидат отново в нищото. Кваливициран персанал за 250Э в скоро време ще търсите във "Факултета" и "Столипино".
79
7
 
12
 
! Отговори
до Анонимен преди 11 месеца
А в Украйна имаше гладомор и човекоядство. До това ги докараха болшевиките.
-----
Младежо, Украина беше витрината на СССР!
В нея бяха инвестирани стотици милиарди $$$!
Авиостроене, Космонавтика, Ракетостроене, Корабостроене, Наука на световно ниво, Култура, Изкуство, Кинематография,Туризъм, инфраструктура и още и още...
А, от гладомора е по времето на Сталин е страдал целия СССР.

Между другото Хрушчов и Брежнев бяха етнически украинци!
Именно Хрушчов подари Крим на Украина!
78
9
 
5
 
! Отговори
въпросче преди 11 месеца
абе нали уж в Македония заплатите бяха с 15 % отгоре, а идват тук да бачкат, май поредния фейк на Решетников е било...
77
3
 
26
 
! Отговори
счетоводител преди 11 месеца
Значи мантрата за структурния отрасъл туризъм е пълен фейк - привличаме говедата на европа, не създаваме работни места за българи, мутрите не внасят данъци... Какава е файдата за обществото от цялото упражнение?
76
0
 
21
 
! Отговори
eee преди 11 месеца
значи са вдигнали мизата... миналата г. даваха на наще балъци по 400 лв. добре, че има война, да разчитат мутрите на нещастните хора да си пълнят гушите...
75
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-богата и развита винаги е била Русия.
А в Украйна имаше гладомор и човекоядство. До това ги докараха болшевиките. И разбира се, че украинците се радват, че се освободиха от глада.
74
4
 
17
 
! Отговори
"-" преди 11 месеца
Бяха най-развитата и богата република в бившия СССР!
Промишленост, икономика, сел. стопанство, култура, наука...
Днес можеха да бъдат поне на нивото на Полша на икономическо и социално ниво!
А, се докараха до нивото африканска държава!

Тоне че и ние сме кой знае колко по-добре, но поне гражданска война на наша територия не допуснахме... засега!
73
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Работодател по черно море може да даде и 500 евро заплата, но алчноста му е замъглила ума и за това сега се подлъгаха разни 18 годишни хлапаци да му работят, но и те ще се светнат, че в Италия могат да взимат 250 евро на седмица.
72
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тази година в един от хотелите имаше само украинки молдовки а на бара македонци. По добро обслужване не съм имал! В другите хотели едни кисели сианги ти се карат едва ли не .....