Бедни, богати... МОН за черно-белия учебник: Право на избор!

От просветното министерство уверяват, че не делят децата
Обновена: 31 авг 2017 12:01 | 31 авг 2017 12:00, Веселина Йорданова
108

Страница на учебник за 8 клас по литература.

"Министерството на образованието и науката не дели децата на бедни и богати, общата ни цел е образованието да дава равен шанс за успех на всички деца". Това заявяват от МОН във връзка с дискусията за учебници за "бедни" и "богати", след като най-масовото издателство "Просвета" предложи два варианта за 8 клас - цветен и черно-бял.

От издателството уточниха, че съдържанието е едно и също, но черно-белият учебник е по-евтин (с 30% - бел. ред.) и по-лек. Имало го по предмети, които позволяват това.

От сайта на "Просвета" е видно, че за 8 клас черно-бял вариант има на учебник по български език, по литература, по математика, по философия, по физика и астрономия, по химия и опазване на околната среда и др.

Репликата на шефа на издателството Никола Кицевски пред БНТ, че по-евтиният вариант е за "притеснени родители", допълнително взриви общественото мнение в социалните мрежи.

"Ние смятаме, че много важно е един учител да се съобразява както с нивото на учениците, така и с материалното им състояние", коментира Кицевски преди два дни.

От МОН посочват още, че наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала дава възможност учебниците от VIII до XII клас и по нива (от Общата европейска езикова рамка) да се отпечатват при пълноцветен и при едноцветен печат.

Тази възможност е дадена, тъй като има предмети в по-горните класове, които не изискват задължително пълноцветен печат – например математика, физика, химия и др.

Всички учебници от I до VII клас се закупуват от държавата и са изпълнени при пълноцветен печат. Учебниците от VIII до XII клас се закупуват от родителите. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН само регламентира неговата свободна реализация, коментират от просветното министерство.

Министерството на образованието и науката одобрява съдържанието, графичния дизайн и полиграфическото изпълнение на учебниците. Издателствата единствено носят отговорност за своите маркетингови послания, обобщават от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: образованиеМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
39
 
! Отговори
Явор преди 6 години
Логиката им е твърде плоска. Не бих искал да съм дете с черно-бели учебници. Родителите няма да спестят на практика нищо от тази "схема", а детето ще пострада, защото ще му се подиграват. А за децата това си е проблем. Може да ви прозвуча малко соц, но според мен изобщо не би трябвало купуването на учебници да е грижа на родителите. За съжаление образованието не е никакъв приоритет нито на това, нито на предишните правителства.
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е при демокрацията...
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не се премине на електронен формат на учебници? Смешно е ученици, записани в специалност Инф.технологии да мъкнат раници по 10 кг.Не ми отговаряйте- става дума за едни пари.И доказателството, че става дума за едни пари е, че сега учебниците, които са били актуални преди 3 години, не могат да се "ползват" При нас ще се полу точно това, учебниците, които сме купили на големия син не можели да служат малкия, който е с 3 години след него в същата специалност,*** пример-160 лв английски.
7
24
 
14
 
! Отговори
един преди 6 години
не виждам какъв е проблемът да има цветни и черно-бели учебници - децата отиват на училище за да трупат знания не от картинките, а от текстовете в учебника
6
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хубава инициативаа на ***.овете долу ще кажа - никой насила не кара никого, просто дават евтина и скъпа опция
5
18
 
8
 
! Отговори
az преди 6 години
По-добре да има, от колкото да няма. Не всички са с еднакви възможности. Дошли селяни в София. Угоили се. И сега се подиграват.
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И дипломите да са чернобели.Но всичко е така, когато министърът е чернобял...
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Деца, погледнете фигура 5. Със зелен цват (за тези които имат)...Ами нали учителите ги одобряват? И те ли са дали 100% одобрение?
2
6
 
38
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Ха, не деляли децата на бедни и богати!!! Защо тогава предлагат два варианта за учебник??? И*диоти!!!
1
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не отпечатате и черно-бели столевки?