Търговци, не надувайте цените за 15-ти! Ще ви хванат !

КЗП със засилени проверки заради първия учебен ден
16
Търговци, не надувайте цените за 15-ти! Ще ви хванат !
Снимка: Булфото, архив

Комисията за защита на потребителите готви засилени проверки на търговците преди първия  учебен ден.

Ще има засилен мониторинг по време на подготовката за началото на учебната година, закани се шефът й Димитър Маргаритов.

Още по темата

Според него това е много важно, защото родителите на учениците бързат да напазаруват нужните неща за малчуганите и може да станат жертва на надути цени. 

"Много търговци успяват да пласират своите стоки на по-висока цена от нормалната. За това отправям апел към търговците да не лъжат, защото както видяхме миналата година, ги хващаме", коментира той.

Маргаритов уточни още, че през есента ще продължи и мониторингът по отношение на дейността на застрахователни организации и банки, за да се помисли за улеснение по отношение на взаимоотношенията им с потребителите.

"Трябва да търсим практически решения за хората, които да бъдат една добра практика в работата им с институции и търговци. Трябва да мислим и за това как да обучаваме потребителите", каза той, цитиран от "Фокус".

Маргаритов обясни, че есенно-зимния сезон е сезон, в който има много промоции и с оглед на това ще има засилени наблюдения

"Още по-добра координация с колеги от други институции ще имаме и по време на зимния туристически сезон", каза той.

А иначе шефът на КЗП отчете, че за периода май-август 2017 г. са съставени около 800 акта за установени нарушения.

"Запазва се тенденцията в по-малко от 10% от случаите да се установяват административни нарушения. Забранени са 54 нелоялни търговски практики при продажба на стоки или предлагане на туристически услуги. 25 вида опасни стоки не са допуснати до пазара или са изтеглени от търговката мрежа. През този период в Комисията са постъпили над 6000 жалби и сигнали от граждани", обясни Маргаритов.

На туристически обекти са съставени 380 акта, като нарушенията там са свързани основно с непредоставяне на услуги, за които е бил поет ангажимент от страна на търговеца.


16
Още по темата: училищепроверкиКЗП
Още от
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
50-80% нагоре е нормално и ще купуват щат не щат. Вече сега 100% и нагоре е много но всеки си знае
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия държавните хрантутници още си живеят във времето на бай Тошо. Льохмани добре дошли в капитализма, всеки сам си определя цените и държавна регулация НЯМА. Ако сте много отворени регулирайте цените на тока, водата и горивата. Ама там не смеете да пипате нали мишки ?
11
0
 
3
 
! Отговори
няма значение преди 11 месеца
Кой пък ще ги хване? Някой корумпиран служител, който тепърва ще се подаде на корупция ли?
10
2
 
2
 
! Отговори
шматка преди 11 месеца
Как и за какво ще ги хванат.Всеки сам си определя цените.Аз виждам обратното от няколко години.Точно преди 15 започва надцакването между книжарниците и цените падат.
9
1
 
2
 
! Отговори
Мен преди 11 месеца
И какво точно незаконно има във вдигането на цените!?
8
0
 
2
 
! Отговори
Omig преди 11 месеца
Bravo, jalt bukvar ...dali e aromaten?!
7
0
 
8
 
! Отговори
Дребен търговец преди 11 месеца
За какво ше ни хванат?
6
0
 
2
 
! Отговори
Търговец преди 11 месеца
Ние сме длъжни да проверим дали ще ни хванете.
5
0
 
10
 
! Отговори
горд евро търгаш преди 11 месеца
КЗП може да ми прави като вятъра. Ще продавам ако искам и с 500 процента надценка, който не му харесва да купува от другаде. Добре дошли в свободния пазар !!!
4
0
 
12
 
! Отговори
питанка преди 11 месеца
За какво да ме хванат ? Нали това беше смисъла на свободната пазарната икономика, клиента сам да отсее скъпото от евтиното и така пазара да се регулира сам ? Или това важи само като продават наши хора ? Да уточня, за един приятел питам....
3
0
 
7
 
! Отговори
??? преди 11 месеца
Не разбрах комисиите къде ще ги хванат търговците? Жътва е! Идва първият учебен ден! Започва пладнешкия грабеж за родителите...
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че те отсега ги вдигат бе. Преди няколко дни си правих гражданската - увеличение 35 лв, минавам технически преглед и там вдигнали 10 лв. Купувам днес едно мляко, което често пия, увеличили го няколко стотинки. А уж имало дефлация. Само заплатите не вдигат.
1
0
 
10
 
! Отговори
aztam преди 11 месеца
Интересно как КЗП ще определят цените. Или източника или преписвача на новината нещо се е объркал...