Равенство ли? Жените у нас взимат с 85 лв. по-малко

Разликата е още по-голяма при пенсиите на двата пола
4 сеп 2017 07:25,
61
Равенство ли? Жените у нас взимат с 85 лв. по-малко
Снимка: Reuters, архив

Жените получават 85 лв. по-ниски заплати от мъжете у нас. Това се твърди в доклад на социалното министерство за равнопоставеността на половете в България.

Според проучването жените получават средно 630 лв., а мъжете 715 лв. на месец. Само 11,3% от работещите жени в страната получават заплата между 1000 и 2100 лв., докато при мъжете делът на високоплатените е 23 на сто. 43,8% от жените пък са на ниски заплати до 500 лв.

Най-голяма е разликата в заплатите на мъже и жени в хотелиерството и ресторантьорството, отбелязва 24 часа.По данни на Министерството на туризма средната работна заплата на жените тук е с около 19% по-ниска спрямо тази на мъжете.

Жените получават и със 115 лв. по-ниски пенсии от мъжете, показва още докладът на социалното министерство. Сред тях са и повечето безработни.

Докладът за равнопоставеност на половете показва, че 60% от завършилите висше образование в ЕС са жени, но мъжете шефове във фирмите са повече. В България, Македония, Хърватия и Словения жените представляват между 10 и 20% от членовете на управителни органи на борсовите предприятия, а тенденцията не е променяна от 10 г.

По данни на Министерство на икономиката жените, които са собственици на фирми у нас, са 40 000, а 18% от тях са собственици на големи предприятия.

70% от потребителските разходи в световен мащаб се контролират от жените, показва проучване на “Блумбърг”.

Според доклада от мерките за равнопоставеност между половете се възползват и мъже. По данни на Националния статистически институт през 2016 г. са изплатени 7189 обезщетения на мъже на територията на страната за отглеждане на малко дете. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
10
 
! Отговори
Холивуд преди 6 години
Един богат мъж е нормално да се събере с бедна жена, НО обратното една богата жена да си харчи НЕЙНИТЕ пари за един бедняк е толкова рядко, че веднага Холивуд филмира случая.
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой определя, че една камериерка например трябва да има по-малка заплата от един депутат? Да не би работата на камериерката да е по-маловажна от тази на депутата, или единия работи по-малко от другия?
36
5
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Една жена храни един мъж единствено, ако и е син.
35
0
 
3
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
460лв минимална-363 чисто им стига на българина,пари няма за вас,депутатските заплати и те не са мърдали.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой за колкото се договори. Ако някой се е договорил да взима повече от мен в същата фирма за същата работа, на него ли да се сърдя или на себе си?
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости. Не можеш да сравняваш ябълки с круши.Много ясно, че една камериерка ще взема по-малко от барман, сервитьор или готвач.Ако го сравняват заплатите на една и съща работа в ЕДИН регион, ще дойде 1:1
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не винаги е така.. моята шефка на отдела взима 500лв повече от мен,но аз си я такова редовно ,карам и колата за храна не мисля картата ми за фитнеса плаща и хран добавки.... абе като ги сметна дава поне 700лв на моя милост... така вече обръщам нещата в моя полза +200...еххх живот
31
0
 
9
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 6 години
Сами се дърпаме надолу... Много лош човешки материал в тая малка държавица
30
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде пак се почна! Мъже-жени, стари-млади, софиянци-провинциалисти...И докато ние се заяждаме за глупости, някой ни прецаква дружно, без значение на пол, възраст или местоживеене! Честито!Пък вие продължавайте да се заяждате колко жени на ТИР-ове имало.
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е нормално,на жената защо са и пари за парцали само. Един мъж трябва да харчи за курвии коли събиране с авере,че даже парите пак не стигат . Трябва правителството сериозно да се замисли за увеличение на парите само на мъжете,така ще останат и пари за пътища, за да си карам А7-та
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В статията никъде не прочетох, че изследването е за едно и също работно място в една и съща фирма. Защото в България работата е според мъж-жена , ако е заведение мъже бармани, жени сервитьорки, в склад - мъже товарачи, жени счетоводителки.
27
6
 
18
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Айде пак измислени работи. Да ви кажа ли защо така показва статистиката? Колко жени са шофьор на ТИР с 2-3 Хил. Долара заплата? А мъже: онзи ден четох, че са 70 000 в Бг. Ама била тежка работа... Ами именно!!! Кой я върши?Колко жени са моряци? Има, но са стотици, а мъжете моряци дето ходят да се дават по моретата и да носят пари вкъщи на "верните" им домакини- и те са десетки хиляди.Затова лекинко с изводите.
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във Виена жените получават с 40% по-малки заплати от мъжете за една и съща работа. Да не се оплакват в България направо си е без разлика.
25
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жената е най добрия приятел на човека - след кучето..... и котката
24
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една жена никога не може да сглоби двигател. Нито пък да управлява самолет или автомобил. Въпреки че за второто се пробват, но засега безуспешно.
23
14
 
10
 
! Отговори
Mihalis преди 6 години
Жената трябва да си гледа децата, да пере, готви и чисти. Да уважава мъжа си. Да бъде кротка, смирена. За каква еманципация говорим? Никога една жена не може да се сравнява с мъжа!
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според проучването жените получават средно 630 лв., а мъжете 715 лв. на месец.Е как така бе. Нали Суджукът каза, че средната заплата в България е 1380 лв.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това обяснява защо всички професии тип "бяла якичка" са взети от жени и защо из градовете все щъкат разни *** с джипове за по 200 хил. При мъжете е изключително рядко.
20
2
 
6
 
! Отговори
ясно преди 6 години
Това са пълни глупости....
19
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не стига, че цял живот работят леката работа без да се престарават и пренапъват, ами и по - рано се пенсионират. След това продължителността на живота им защо била по - голяма...