Промоция: Левче за кубик дърва, нападнати от корояд

Качествата й за огрев не са променени, според експерт
18
Промоция: Левче за кубик дърва, нападнати от корояд
Снимка: архив, БулФото

Земеделското министерство разчита, че ще привлече много клиенти с атрактивната цена от 1 лев без ДДС за кубик иглолистна дървесина, нападната от корояд.

"Независимо че е суха, качествата ѝ за огрев по никакъв начин не са променени", подчерта експертът от МЗХГ Елена Величкова пред БНР., но уточни, че купувачите сами трябва да организират транспорта от гората, а ДДС се заплаща. Миналата година на тази преференциална цена в Смолянско са били закупени над 100 000 кубика.

Вече са реализирани близо половината от количествата дърва за огрев, определени за предлагане на директни продажби от държавните горски и ловни стопанства.

По данни на ведомството България използва годишно около 1 000 000 – 1 150 000 пространствени куб. м. дървесина за огрев. И тази година са предвидени подобни количества. Вече са закупени над 500 000 пространствени кубика. Най-евтиният, но и най-трудният начин за снабдяване с дърва, е хората сами да организират добива на дървесина. "Това обаче не означава просто да вземат брадвите", обясни Величкова

"Служителите на горските и ловни стопанства и кметовете на общините и населени места подготвят списъците на правоимащите лица. Те се съгласуват, разпределят се определените количества… В райони, където дървата са ограничени като ресурс, тези количества се разпределят по равно и могат да бъдат между 2-3 кубика до 7-8 пространствени кубика за едно домакинство и всеки сече там, където му е определена територията и количествата, които са му разрешени", обясни тя.

Другият и по-предпочитан вариант за гражданите на по-големите населени места е закупуването на добити дърва за горене. Директните продажби на държавните горски и ловни стопанства са на временен горски склад в гората и цените тази година нямат съществена разлика спрямо миналогодишните, - широколистните дърва са между 30-40 лева без ДДС за пространствен кубик, а иглолистните - около 20 до 27-28 лева.

Това са цени на отсечена дървесина, за която хората трябва да си осигурят транспорт, товарене… Тук вече има контакт и с предприемачески фирми, което допълнително оскъпява доставката.

Най-скъпият, но най-удобен варинат за хората е когато на частни фирми си поръчат и да им ги докарат готови и нацепени вкъщи, каза Величкова.

Според нея пелетите за огрев са една от причините да се преодолее недостигът на дърва, познат от предишни години.

Експертът в Дирекция "Опазване на горите" в Агенцията по горите Спас Тумбев призова хората да не купуват незаконна дървесина, тъй като това крие двоен риск – дървата да бъдат отнети или клиентите да бъдат ощетени в количеството и качеството им.

Броят на участниците в такива сделки "определено намалява", допълни той и обясни, че законните дърва са придружени с превозен билет и са маркирани.

За да бъде валиден превозният билет, той трябва да бъде регистрират в Интернет-информационната система на Изпълнителната агенция по горите. Това лесно може да се провери от сайта на агенцията, където чрез номера на превозния билет или чрез номера на превозното средство, с което е транспортирана дървесината, може лесно да се провери дали той е валиден или не.

От Агенцията са регистрирали случаи, когато фирмите предлагат на клиентите си в малките населени места неистински билети. В такива случаи глобата за фирмата е до 5000 лева и отнемане на лиценза. Глобата за физически лица, у които е установена незаконна дървесина, е от 50 до 3000 лева, а преписката се изпраща на прокурор. Иззетата дървесина пък се продава на търг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: дърваМЗХГ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
m преди 6 години
До овеч60-80
15
0
 
2
 
! Отговори
Orovin преди 6 години
Nema grepani...ima koroiad...uran, arsen...
14
1
 
3
 
! Отговори
овеч преди 6 години
Здравейте,моля Ви кажете ми колко струва кубик дърва в България,реално.Благодаря.
13
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
На мен пък ми е по-интересна глобата-от 50 до 3000лв.Че тя много малка разликата,бе!Как ще я определят?На кого 50,на кого 3000лв?Ха-нерде Ямбол,нерде Стамбул,както е рекъл народа.
12
1
 
10
 
! Отговори
мачу пикчу преди 6 години
Сега от корояди, кога ще купуваме от пожара около Кресна , където ще минава трасето на магистралата?
11
2
 
10
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
Къде става това? В коя част на страната ще продават дърва проядени от корояд?
10
0
 
10
 
! Отговори
ив преди 6 години
Като ходя из горите и гледам изсъхналите борове на какви недостъпни места са повечето, май че мисията е невъзможна. Те са ги садили на стръмни склонове да задържат почвата. Няма пътища там,с мулета не може да изнесещ дърва от хиляди декари.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казанките в района да се готвят за двоен припек!
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кухи са ви лейкитевредителя се казва КОРОЯД, а не ДЪРВОЯД, яде кората, другата дървесина си е нареддаже и да можеше да иде по мебелите, нямаше да яде фалшименти от икеа
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кой се отоплява с иглолистна дървесина бе
6
1
 
19
 
! Отговори
Курояд преди 6 години
Ооохх, ся пелетните фабрики ще ударят кьоравото!
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези дървета проядени от корояд отвътре са кухи. Тези които са засегнати в по малка степен може и да стават за огрев. Но болшинството нестават защото кухо дърво не държи огън!
4
2
 
9
 
! Отговори
vlady преди 6 години
До АнонименЛарвите на короядите не оцеляват дълго след отсичане на дървото а и мебелите обикновено се боядисват с токсични за насекомите бои и лакове.
3
4
 
11
 
! Отговори
Коротрошач преди 6 години
А корояда нема ли да изгори и той? От PETA (People Eating Tasty Animals) ще ни съдят за насилие над жувотни
2
4
 
11
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
и ще си имате още повече дърва за огрев.
1
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако имате дървени мебели те няма, да останат за дълго... ще бъдат изядени зараде едни скапани дърва за огрев.