Честит празник! Честваме 132 години от Съединението

Церемонии за тържественото отбелязване ще има в цялата страна
Обновена: 6 сеп 2017 09:15 | 6 сеп 2017 07:30, Камелия Цветанова
155
Честит празник! Честваме 132 години от Съединението
Снимка: Булфото, архив

С церемонни в цялата страна днес ще бъде отбелязана тържествено 132-рата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

На 6 септември 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България. Това става след като Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава временно правителство. Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

Съединението получава международно признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.
6 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

С митинг-заря в град Съединение беше отбелязана 132-ата годишнина от Съединението снощи. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев прие строя и поздрави почетните роти на Българската армия.  Преди това в църквата "Свети Атанасий" беше отслужена панихида в памет на героите.

Чрез възстановката преди началото на официалната церемония на площада, стотиците жители и гости на града станаха свидетели на част от тези исторически събития.

Обединен около обща цел напорът ни доказа на Европа чрез Съединението , че е достатъчно зрял, за да има своя държава, която да е политически и икономически фактор на Балканите,  подчерта в словото си председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

Три са принципите, от които са се водили българите преди 132 години - единство, държавност и самостоятелност. Днес предизвикателствата пред нас свързани с общия ни европейски дом, с икономическото ръзвитие, със сигурността на гражданите не са по-малки. Но те са преодолими, ако се водим от същите принципи, допълни той.  

Военните формирования от въоръжените сили ще участват днес в тържествата, посветени на 132-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, съобщиха от Министерството на отбраната.

В София представителни подразделения на Националната гвардейска част ще поднесат венци пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг. Тържествената церемония ще започне в 11.30 ч. в празничния ден. В 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на Президента на България.

Във Велико Търново курсанти от Националния военен университет "Васил Левски" ще поднесат венци пред паметника "Майка България".

В Пловдив представителни подразделения на 68-а бригада "Специални сили" ще участват в тържествената проверка /заря/, която ще започне в 20.30 ч. на площад "Съединение". Командващ зарята е командирът на бригада "Специални сили" бригаден генерал Явор Матеев.

В този празничен ден военнослужещи от военните формирования на Българската армия ще участват в ритуалите в памет на загиналите за обединението на България в градовете Асеновград, Бургас, Белене, Варна, Горна Оряховица, Ловеч, Плевен, Сливен, Стара Загора, Русе, Хасково, Шумен, Ямбол, както и в селата Новаково и Конуш, община Асеновград.


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ТАКАВА РУСИЯ,ПОДДРЪЖНИЧКАТА НА СЪРБИЯ,"ОСВОБОДИТЕЛКА",КАКВА АВСТРО-УНГАРИЯ,ПИТА СЕ КОЙ ГИ НАСЪСКА,НЕ КОЙ СПРЯ БЪЛГАРИТЕ,КОЙ СИ ОТТЕГЛЯ ОФИЦЕРИТЕ С НАДЕЖДА БЪЛГАРИТЕ ДА РУХНАТ,ДА НЕ СА АВСТРИЙЦИТЕ БЕ..АЙ ШЕ ВИ И НА...
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИТЕ!другарите имат празник У ДРУГИ ДЕН....
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен88 Русия действа заедно с Австроунгария срещу България и се стреми да я унищожи,през 1885.Русия изтегля своите генерали и офицери от България,за да намали способността на България да се отбранява.Младите български капитани,повеждат победоносната българска армия срещу сърбите и ги разбиват,като ги обръщат в позорен бяг.Русия участва в разпокъсването на българските земи,в полза на Сърбия,която се "разширява на юг",върху земи населени предимно с българи.Ето ти "Русия,петте рубли".
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бг.герои!
***! Прадядо ми е един от българските герои, от великите български герои! Той с още няколко комити са спрели сръбска част и са я обърнали в бягство. Престанете да насъсквате народа ни срещу Освободителите ни! Нашите храбри войни, преследващи сърбите към Ниш са били спрени от телеграма да спрат, че ще срещнат АВСТРО-УНГАРСКИ ВОЙСКИ! Каква Русия, какви пет рубли?
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите отбелязват тъжна дата : Съединението на България.
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
86 не си ми никакъв приятел, първо и второ МакГахан първи съобщава на света за турските зверства в България и съдбата на българите, след българсщото въстание"Априлското"вече е на дневен ред пред великите сили.Русия активира старата си мечта са превземе Босфора и там, където се пресичат интересите на вел.сили, България намира свободта си.Русия участва в отнемането на български земи в полза на Сърбия.
75
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив приятелю, държавата България днес съществува именно благодарение на Русия, а ти си подскачай колкото си искаш, айде лек ден и много ти здраве...
74
2
 
7
 
! Отговори
До 82 преди 1 година
Не, тя съществува ВЪПРЕКИ Русифя
73
1
 
5
 
! Отговори
Бг.герои! преди 1 година
През 1885 Сърбия нахлува с добре въоръжената си войска в България,по заповед на Русия,за да унищожи страната ни.Сърбите ни нападат в гръб,защото по това време,българската войска се бие на българотурската граница.Само за 3 дена българите,гладни,не добре облечени,се придвижват от границата с Турция,към западна България,където сърбите безчивстват-грабят,изнасилват и палят в българските села.Под командването на младите ни капитани,българския воин разбива сърбите и те се оттеглят в позорен бяг.Слава!
72
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дуржавата България днес съществува само и единствено благодарение на Русия.
71
0
 
8
 
! Отговори
До 70 и 77 преди 1 година
Нарротив, Русия изгонва княз Батенберг, заради ролята му в Съединението на България.Сетне изтегля от нашата страна всички свои офицери и генерари и насъсква Сърбия, с крал Милан, да нападне България и я унищожи, като държава.Затова Сръбскобългарската война/ 1885/, се нарича още"войната на капитаните-българските млади капитани, под чиято команда българският побидонокен воин разбива сръбската армия със страшния си вик"на нож"и я прогонва чак до Белград/бивш български град/.
70
0
 
8
 
! Отговори
По-далеч от Русия преди 1 година
Когато България е била държава,Русия не е съществувала,като такава.България я има и ще я има ,и Без агресивна Русия,и слава Богу.
69
0
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
Когато един народ носи в себе си мощтна енергия да пребъде, тя рано, или късно се проявява в даден момент от историята му.Честит празник, Съединението на България!
68
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Българите днес са сплотени зад ЕС и НАТО! Да живее Европейския Съюз и НАТО!
67
1
 
11
 
! Отговори
До Какво съединение? преди 1 година
На тези протести, ако си спомняш другарю, рушофила - серГей и тюркофила - Местан братски се прегърнаха, за да скрепят официално дружбата си ... във вреда на България... !!!
66
1
 
11
 
! Отговори
ДоКакво съединение? преди 1 година
Българите бяха разединени по време на Тройната Коалиция с мандата на БСП, дошла след едни февруарски протести организирани от рушофилската общност, когато София и България се напълниха с Протестиращи и Контрапротестиращи ... !!
65
12
 
2
 
! Отговори
Какво съединение? преди 1 година
Какво съединение? Благодарение на жестоките усилия на т.н. "герб" и на останалите политпорнографи, българите са необратимо разединени. Те се мразят до безкрайност. Наричат се един друг "***" и "***"! Взаимно се стрелят, колят се, бият се, крадат се, изнасилват се, презират се, завиждат си ...
64
1
 
11
 
! Отговори
Брат Вурст преди 1 година
Запознавайки читателите с България, Артур фон Хун не забравя да коментира и
политическите събития, протичащи в момента: "Русия беше първа от европейските
сили, която съветваше Турция да окупира Източна Румелия" пише той и добавя:
"И тъй, светът доживя до чудното зрелище, че не пострадалата и в правото си
нарушена Турция се обърна против българското съединение, а матушка Русия.
Матушка Русия не ръкопляскаше и не викаше браво на смелите българи, а посипа
незарасналата рана със сол..."
63
1
 
13
 
! Отговори
Урок по история преди 1 година
Рашка- говняшка и туркия са били и си остават най -големите ни врагове!
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на Н.В. Княз Александър Батенберг и Чардафон Велики! Честит празник на всички БЪЛГАРОФИЛИ!