Възмутена българка: Представиха тракийските съкровища за гръцки

Има ли скандал с изложба в Норвегия?
235

Българка, посетила музея в Берген, твърди, че съкровищата от фондовете на 12 българския музея, били представяни като гръцко културно наследство.

Двама служители, облечени като тракийци, обяснили на Боряна Олман и семейството ѝ, че експонатите са гръцки, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

"Те стояха и обясняваха разгорещено на моя съпруг и на децата как всичкото това златно съкровище произхожда от Гърция", разказа Олман.

След случилото се тя написала оплакване в книгата на музея, последвал и сигнал до българското посолство.

Други българи в Норвегия обаче твърдят, че кражба на история и национална идентичност няма.

"Мисля, че нещата са малко преувеличени. Не знам, не съм била тогава, когато е станал проблемът, и не мога да взема нито една страна. Навсякъде, абсолютно навсякъде, в целия музей, пише, че това съкровище е българско", коментира друга дама.

Несъстоятелни са опитите да се провокира напрежение около изложбата "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България", посочиха Министерството на културата. Цялата изложба още от входа на сградата е брандирана с транспарант с надпис "България".

От ръководството на музея "Бригенс" са уверили ведомството, че ситуацията с оплакването на нашата сънародничка от двамата актьори е била решена още на място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
23
 
! Отговори
Juls преди 6 години
Това което виждам във видеото не са тракийски униформи, посрещачите са облечени като гръцки хоплити.
10
1
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До до юбералесА нещо по темата....кога?
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой е допуснал въобще гърци в "тракийски униформи"да дават "разяснения"от къде и какви били тези съкровища????По тоя повод да питам и КАКВО ПРАВЯТ ГРЪЦКИ СВЕЩЕНИЦИ АМА ОТ ГЪРЦИЯ НА ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИЦИ В БЪЛГАРСКИТЕ ЦЪРКВИ В ОДРИН???!!!Значи българският съвременен МАСОВ НИХИЛИЗЪМ наистина е опасност за националната сигурност на България,просто е страшно положението!Разликата между българите и народите около нас е една,но много важна-едните СА кре..тени шовинисти а ние СМЕ кре..ни нихилисти.
8
3
 
14
 
! Отговори
до юбералес преди 6 години
По-голяма глупост не бях чел досега:) Приличаш ми на надъхан историк стимулиран от Сорос:)
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато по нашите земи е имало златни съкровища в Норвегия са живеели в кирпичени колиби.
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Други българи в Норвегия обаче твърдят, че кражба на история и национална идентичност няма.Естествено и там има еничари, ама може да са "българи" като Мира Яшар.
5
35
 
15
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Нито е българско, нито е гръцко в сегашния смисъл на тези понятия. През античноста на балканите е имало стотици държавици и полиси, говорещи различни но сходни диалекти, изповядващи сходна но различна религия, и имайки сходна но различна кухня, култура, бит. Всички тези народи (траки, гети,македонци, ахейци,елини,дорийци и т.н.) е прието от историците да се наричат ''гърци''. Тоест траките спадат към ''гръцкия свят'', така както норвежците спадат към германския свят, макар че не са немци.
4
5
 
37
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
В интерес на истината не ме учудва. И без това сегашните управляващи освен, че искат да ни затрият като нация искат да ни оставят и без история. След като съвсем целенасочено от учебниците се премахват български произведения, Левски и Ботев се изкарват като обикновени хулигани, Турско робство според тях не е имало а било 500 год. присъствие...какво да говорим
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ювелирни изделия за времето си ? Маска ! Маска !
2
1
 
25
 
! Отговори
Защо ? преди 6 години
Защо се получава така , че често ни "забравят" или" бъркат" в чужбина ? Обяснението е просто : ние сами редовно компрометираме държавата си по различен начин , както ръководителите , така и обикновенените граждани.Името на България често се свързва с негативи..Е , как да ни уважават в странство , като ние самите НЕ се уважаваме .
1
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е специфичен похват на гърците.Номерът им не минава дори и пред онези, които не са специалисти, но имат очи и виждат, че днешните гърци в антропологично отношение са много различни от хората, изобразени в произведенията на древното елинско изкуство.