Възмутена българка: Представиха тракийските съкровища за гръцки

Има ли скандал с изложба в Норвегия?
235

Българка, посетила музея в Берген, твърди, че съкровищата от фондовете на 12 българския музея, били представяни като гръцко културно наследство.

Двама служители, облечени като тракийци, обяснили на Боряна Олман и семейството ѝ, че експонатите са гръцки, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

"Те стояха и обясняваха разгорещено на моя съпруг и на децата как всичкото това златно съкровище произхожда от Гърция", разказа Олман.

След случилото се тя написала оплакване в книгата на музея, последвал и сигнал до българското посолство.

Други българи в Норвегия обаче твърдят, че кражба на история и национална идентичност няма.

"Мисля, че нещата са малко преувеличени. Не знам, не съм била тогава, когато е станал проблемът, и не мога да взема нито една страна. Навсякъде, абсолютно навсякъде, в целия музей, пише, че това съкровище е българско", коментира друга дама.

Несъстоятелни са опитите да се провокира напрежение около изложбата "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България", посочиха Министерството на културата. Цялата изложба още от входа на сградата е брандирана с транспарант с надпис "България".

От ръководството на музея "Бригенс" са уверили ведомството, че ситуацията с оплакването на нашата сънародничка от двамата актьори е била решена още на място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой му пука дето се вика.Намерени в България, ама тракийски. Те траките нито са българи, нито са гърци.Както и македонците в древността не са били гърци, още по-малко пък славяни както ги изкарват сега в Македония.Явно въпросните младежи са гърци (то гърци има навсякъде по света вече) и са решили да защитават една типично гръцка теза, че навсякъде е Гърция, всичко е гръцко и всички са гърци. Една теза в последствие открадната от "македонците" и сега вече я чуваме доста уверено от макетата
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питекантропите сега наричани гърци се сърдят и оревават цялата палмова горичка,ако някой ги нарече "Българи"!
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тракийските царе твърдели ,че носели кръвта на на познатия в египетската митология Бог на Мъдростта-Тот,същия който древните елини наричали Хермес Трисмегист,а кой е Хермес-Тот и защо въпреки ,че усилено се опитват археолози и псевдоучени да скрият факта,че на наша територия са н изкопавани скелети на гиганти по 2,5-3 метра и защо в българския именник се срещат много често имена като Тотьо и Тотка и градове и села симе Троя(н) Троя(ново) .Някои много ги плаши истинския ни произход и история
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"От ръководството на музея "Бригенс" са уверили ведомството, че ситуацията с оплакването на нашата сънародничка от двамата актьори е била решена още на място."От смешните оправдания на музея, че "момчетата работели там по 2 дни, два в седмицата" и "решаването на проблема на място" разбирам, че действително са представяли съкровището като гръцко.
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прибирайте изложбата оттам, изгонете посланика на Норвегия и да се приключва с драмата.
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Склонен съм да вярвам, че норжежките олиго френи са представяли изложбата като гръцка. Не намирам мотив жената да лъже и да вдига толкова шум.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЛКОТО И ДА ГИ БОЛИ ЕВРЕИТЕ ВЕЧЕ Е ДОКАЗАНО,ЧЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ НОСИМ ГЕНИТЕ НА НАШИТЕ ПРЕДЦИ ТРАКИТЕ,А ТОВА,ЧЕ СЪЩИТЕ ЕВРЕИ ОТКРАДНАХА ОНОВА МИСТИЧНО И ВЕЛИКО ПОЗНАНИЕ ЗА СВЕТА ОСТАНАЛО ОТ НАШИТЕ ПРЕДЦИ ТРАКИТЕ Е ЕДНО НА РЪКА ,ГОВОРЯ ЗА ТАКА НАРЕЧЕНАТА (ЕВРЕЙСКА) КАБАЛА,,КОЯТО СИ Е ТРАКИЙСКО ПОЗНАНИЕ ЗА СВЕТА И ТРАКИЙСКАТА ВЕЛИКА БОГИНЯ МАЙКА -КИБЕЛА, ДОРИ ДНЕШНИТЕ ПРОСВЕТЕНИ(МАСОНИ) ОСНОВАТА НА ТЯХНОТО УЧЕНИЕ Е КИБАЛИОН.АКО СЕ ИНТЕРЕСУВАТЕ ЗАПОЧНЕТЕ ОТ ТРАКИЙСКОТО СВЕТИЛИЩЕ КРАЙ ЯМБОЛ-КАБИЛЕ
24
0
 
12
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Вместо да разсъждавате, сетете се че нашия геноцид си продължава по всички фронтове. Това си е открита война и само убийствата на евреите ще ни спасят! Как - те имат армиите на света, плюс нашите вождове и правителства! Чрез хайдушко градско движение, - На нас не ни трябва патриаршия, а Караджа!
23
5
 
4
 
! Отговори
Младши преди 6 години
Траките като цяло СА говорели на Български но има данни че онази част от тях,която се наричала ТУРАКИ е говорела на... немски,размесен с голям брой Български думи разбира се!
22
9
 
3
 
! Отговори
Do 23 преди 6 години
Никъде няма исторически извори в които траки и българи да се поставят под общ знаменател. А и някой жестоко те е излъгал, че са говорили на български. Историята си е история - има извори - чети.
21
0
 
12
 
! Отговори
Младши преди 6 години
ВЪЗРАЖЕНИЕ С УВАЖЕНИЕТибетска култура няма- всичко,което умеят първобитните инак тибетци е почерпено от будизма и от хората,които са го създали- Саките (Скитите),т.е. Българите!
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Съкровището може и да е от България, но няма нищо общо с българската народ,"Съкровището е тракийско, тъй че по-скоро няма нищо общо с Гърция. И между другото, мойто момче, доказано в генетиката на българите има 50% тракийско ДНК.
19
1
 
18
 
! Отговори
Младши преди 6 години
Траките били спадали към "гръцкия" свят ли??!! Тогава руснаците и германците спадат към американо-китайския свят,човече!
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези,които не мгат да вземат отношение по въпроса за продмяна на историческата истина за Тракийското съкровище,не заят основната истина,че тракийците не са гърци.Българските власти трябва да реагират остро на проявата,на гръцки национализъм невежество и подмяна на историческата истина в този музей.
17
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съкровището може и да е от България, но няма нищо общо с българската народ, иначе, ще сме, като македонците имащи се за преки наследници на древните македонци.
16
2
 
24
 
! Отговори
Младши преди 6 години
Гърците никога не са могли да изработят такива великолепни съкровища,каквито са правели дедите ни- в цяла същинска Гърция,която НЕ включва Македония,не е открито нито едно велико златно съкровище,най-малко пък гръцко- НИТО ЕДНО! Намерените извън същинска Гърция съкровища са в стил,близък до "гръцкия" но той е общ за цялото Средиземноморие тогава и истинското му име не е "гръцки",а СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ! На някои западни гъркомани това не им отърва и предпочитат да пишат лъжи,вместо да кажат истината!
15
1
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
А коя държава не е в ЕС? България или Турция? ")
14
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 Българската църква в Одрин е към юрисдикцията на Вселенската патриаршия в Истанбул/Константинопол/,и е нормално да има гръцки свещеници. Трябва да сме обективни, гърците в Одрин до 1913г. са били повече от българите.
13
0
 
25
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Едва ли имат...намеса самите гърци за...гафа.Толкова им сече...пипката на норвежските манекени.Сигурно не знаят къде е България,а едва ли са чували и за...някакви траки.
12
2
 
15
 
! Отговори
Божил преди 6 години
Изтеглете експонатите тогава- откажете им парите мърляви,ако ви стиска ко-мунет-а! Ама на вас не ви стиска,понеже не ви пука за Българското културно наследство!