България - Мека за любителите на "тъмния туризъм"

Австрийско издание за новата туристическа мода
12 сеп 2017 11:28, Елка Василева
105
България - Мека за любителите на "тъмния туризъм"
Снимка: архив, Булфото

НЛО, кацнал на връх в Балкана; комунистическа „Триумфална арка“; войници, излезли сякаш от филма „Трансформърс“ – все образци на монументалното социалистическо изкуство, които днес привличат нов вид туристи в България.

„Dark Tourism" – „тъмен туризъм" или „мрачен туризъм": тази нова туристическа мода е отвела в България кореспондентката на австрийския вестник „Дер Щандарт" Карин Черни. В дългия си репортаж с много снимки тя разказва за обиколката на комунистически забележителности в България, пише Дойче веле. Групата туристи от САЩ, Англия, Германия и Австрия посетили седем „шантави комунистически паметника", тръгвайки от Паметника на Съветската армия в София.

„Монументът е разположен централно в един обществен парк, наоколо се мотаят скейтъри и млади хора, които пият бира и слушат музика. Нощем е тъмно като в рог – паметникът не се осветява, което навежда на недвусмислени заключения за амбивалентното отношение на страната към собствената ѝ история. България иска да върви напред, тя гледа към капиталистическото бъдеще и сякаш предпочита комунистическото ѝ минало да го няма. Благодарение на анонимни автори паметникът продължава да привлича обществено внимание", пише Карин Черни и разказва накратко за няколкото среднощни акции по боядисване на паметника.

Следващата спирка на групата по „тъмен туризъм" е „Музеят на социалистическото изкуство" в София. „България не полага особени усилия да рекламира този музей. Той покрива периода от 1944 до 1989 г., а особено впечатление правят скулптурите в него: тук могат да се видят статуи на Ленин и Сталин, спасени от разрушаване, както и гигантската червена звезда, която навремето грееше над Партийния дом в София."

Комунистическа "Триумфална арка"

За "Триумфалната арка" в Балкана над Троян авторката на пътеписа между другото пише: „Тя показва каква свобода на формите и на историческите образци е била възможна по онова време, стига да се виждат комунистическите символи сърп и чук. И че дори една римска триумфална арка е била възможна като съветски паметник."

За паметника в Шумен, посветен на 1300-годишнината от основаването на българската държава, Карин Черни пише:

„За разлика от много други паметници, които държавата не поддържа, този е в безупречно състояние. Направо смазващо действат дори само мащабите на комплекса, открит през 1981 г. в чест на основаването на българската държава. Абстрактните бетонни фигури сякаш са излезли от филма „Трансформърс" – застинали в движението си. Паметникът в Шумен не е свързан пряко с комунизма – може би тъкмо поради това е толкова добре запазен и привлича младоженците, които си правят сватбени снимки пред него."

„Фитнес на открито във Варна"

След подзаглавието„Варна е лятната столица на България” пише: “Градът край Черно море излъчва средиземноморска лежерност. Паметникът на българо-съветската дружба е бил открит през 1978 г., когато градът още се е казвал Сталин (грешката е на авторката на статията – бел. ред.). Разположеният на едно възвишение паметник се е използвал до 1989, вътре е имало дори малка книжарница. Сега обаче импозантният монумент, за който навремето са били използвани 10 хил. тона бетон, постепенно запада. "По примера на филмовия герой Роки Балбоа местните хора използват 305-те стъпала към него за фитнес на открито."

За Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора", изграден през 1977 г. авторката между другото пише:

„Огромният комплекс се състои от едно абстрактно знаме, конкретни фигури и интересни наземни мотиви. Пазачът следи да няма прояви на вандализъм, а руската общност в града се грижи за поддържането му."

"Комунистическият НЛО"

Последната спирка на групата по „тъмен туризъм" е комплексът в Бузлуджа, за който авторката пише следното:

„Бузлуджа е иконата сред комунистическите паметници. Сградата прилича на летяща чиния, кацнала на върха, и е построена в чест на социалистическото движение в България. След падането на комунистическия режим през 1989 г. никой не желаеше повече да се грижи за опазването на мемориала. На много места таванът вече е продънен, през зимата снегът се сипе във вътрешното помещение, което в резултат изглежда като от някакъв друг свят. Посещението на Бузлуджа е авантюра, защото влизането в района е строго забранено. Държавата дори е наела охранителна фирма, която е инсталирала и камери. (…)

Ако имате късмет, ще срещнете хора, които вече са били вътре. Те разказват за вътрешното помещение с формата на арена, от чиято красота направо ти спира дъхът. Вятърът и климатът тежко увреждат сградата, великолепните мозайки постепенно се ронят, а много посетители смятат, че е добра идея да се увековечат чрез графити.

Междувременно и в България вече има инициативи, които искат да запазят този своеобразен космически кораб поне в сегашното му състояние и да опазят архитектурния паметник от окончателна разруха. Бузлуджа е типична дестинация за авантюристите, които практикуват „тъмен туризъм" – там дори границите на закона понякога се прекрачват. Има хора, които се катерят през една тъмна шахта чак до върха на 107-метровата кула, минавайки покрай изпотрошени стъклени прозорци с червени петолъчки. А за онези, които са останали долу: от връх „Хаджи Димитър", където някога е кацнал „комунистическият НЛО", към Балкана се открива впечатляваща гледка."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оффф...пък този *** с "бананите и тоалетната хартия" е супер "извадка" за интелекта на текезесарските ***
33
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е през погледа на една австрийка...харесма ли ви...или не - така западноевропейците виждат България. Банановата реСпублика на контрастите - комунистически унуки с поръчкови Бентлита, и Мерцедеси...и бетонни грозотии на един прогнил режим! Музей на петолъчки...сърпове..и чукове! Гледат народ от посткомунистически *** вкопчени в миналото на безметежен мързел, и лъжливо спокойствие. Аре сега плюйте....***
32
4
 
1
 
! Отговори
до демократ преди 6 години
Ти последно бягаш на запад за да ядеш Банани или да се бършеш ?Само ,че с този глад към бананите и нечистоплътен .ник бягането няма да е много приятно.Чудя се как не си избягал на югоизток ,да ползваш ибрик.
31
3
 
9
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 6 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
30
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капиталистическа България е на първо място по смъртност и на последно по раждаемост в целия свят. Ислямска дървава има по-добра демография, пенсионна система, здравеопазване от капиталистическа България. При Социализма бяхме 100 пъти по-добре.
29
7
 
10
 
! Отговори
БСП-жалка преди 6 години
БСП собствената си чиния на Бузлуджа не могат да поправят, пък щели България да оправят. Кой луд ще им повярва ?
28
5
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Скоро ще ви принудят да си продадете апартаментите останали от "лошия" бай Тошо !Понеже(според Плевнелиев), на Запад огромна част от хората жителите живеели под наем.
27
8
 
10
 
! Отговори
хм до 34 преди 6 години
Хахахахахаххахаа анре чужденецо!Това да не е Северна Корея ,че за глад да си говорим ,аа значи се плаща да се говорят едни и същи изтъркани лъжи.Единственото лошо на Соца беше калпавите автомобили ,ама и те се карат по 30-50 години ,значи не са били чак толкова калпави.Само като знам как някои ви/ти плаща да пишеш простотии и се чудя що за медии и информация има в тази "свободна" държава.
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наследството на проруският комунистически режим в България - повод за черен хумор за българите и туристите от цял свят......."И ние сме дали нещо на Света !"
25
2
 
16
 
! Отговори
аналитично преди 6 години
Понятието"тъмен туризъм" е рожба на болен мозък, а влечението към него говори за тежка психическа деформация.Единственото "нормално" обяснение е, че авторката просто е търсила тема за подигравки.
24
2
 
8
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
Айде да не говориш глупости, защото 20 години живея във Виена точно пред тоя паметник. И през седмица се плеска с боя. Ама техните *** бързо, бързо в 5 часа сутринта го чистят. айслендер скапан.
23
1
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
до неразбралитеБългарчето, от памтивека се слага на силните на Деня.Умира от кеф дупедавчето, да прави чип-чип на началниците.Били сме народ, сега сме племе.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 24 Въпрос: Какви телевизори произвежда България днес в светлите евроатлантически времена след 27 години развитие на светъл евроатлантизъм?...............Отговор: Продавам телевизор "Рубин 1944", сделан у СССР - запазен
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква антишафистка борба, бе? България е на страната на фашистите. Откъде ги вадите тия бодри партизани вече 90 години? Нито един български евреин не е бил пратен в концлагер. За сметка на много български писатели, поети и изобщо личности, които не са попадали под "произход - беден, селски". и сега внуците на тия селски пъдари ни управляват. Вече са политици и бизнесмени. Не са с произход беден, селски, нали? Пази, Боже, сляпо да прогледа.
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мемориалът на Съветската армия във Виена никой не смее да може с бои , камо ли да си помисли за събаряне Госпожата да си води групата там!
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За най-голямо съжаление у нас нито СоциализъмЪт, нито КапитализамЪт са такива каквито трябваше да бъдат. Днес сме на това Бедно положение защото за една нощ, винаги верни на партията станаха демократи. Лапачката стимулира дейността им и тя е само вжтехен интерес. За да има противопоставяне се вадят скелети от миналото. От платени палячовци. Докато се плюем кой какъв е, сметките им в офшорките са милиарди Наши пари. Изгониха се 2 милиона можещи и знаещи, купуват се изборите и бивши БеКаПейци ни
18
1
 
12
 
! Отговори
постсоциализъм е тук преди 6 години
Демокрация в България няма.Никога е нямало.Има демократични крачки направени под външен натиск.Тук е страната на БГ Мафията.Жалко, но сме имали капитализъм и Златен Лев.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Криводол на едно кръстовище за Бойчиновци е приклекнал един издялан от камък, който се държи една цепеница, наподобяваща пушка, а лицето му изразява сюблимният момент на естественият напън...Който мине от там може да му занесе малко тоалетна хартия !
16
5
 
8
 
! Отговори
Krom преди 6 години
До Мацоф - нещо си се объркал. Най готини са такива като теб - четат заглавието, но не и материалът и започват да плюят. Я кажи, къде в статията има "морални" норми и заключения? Точно австрийците не обвинявай. Те са били за около 5 години след ВСВ комунистическа държава и пазят и паметник на Съветската армия. Клоуните в случая, които страдат от къса и услужлива памет сме ние. Нищо невярно не е казала жената. Нашия проблем е, че за разлика от умните не можем да изкараме добри пари от това.
15
7
 
8
 
! Отговори
varg преди 6 години
По цял сят хората почитат и уважават историята си.