Синя карта – за всички ценни чужди кадри! А българските?

Досега такава е била издавана основно на IT специалисти
59
Синя карта – за всички ценни чужди кадри! А българските?
Снимка: flickr

Синя карта да могат да получават всякаква категория висококвалифицирани специалисти, предвиждат законодателни промени.

Това обяви в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов след кръгла маса "Демографска политика и трудова мобилност", организирана от Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за българите в чужбина.

Ще отпаднат всякакви специалности, които в досегашния вариант на Закона за трудова мобилност бяха определни като възможни по тях да бъдат наемани работници със Синя карта. Няма да е необходимо да се подновява всяка година Синята карта на тези, които вече са я получили, което, по думите на Симеонов, е свързано с допълнителен разход на средства и време за издаване на нова пластика.

Срокът на Синята карта ще бъде удължен на 4 години и така всеки, който я е получил без всякакви допълнителни удостоверения и необходимост за препотвърждаване, ще може да я ползва в България за този период.

Законодателните предложения за облекчаването на режима за получаване на Синя карта ще бъдат предложени днес в Народното събрание на групите на ГЕРБ и Обединени патриоти. По текста са работили 4 месеца експерти от социалното министерство, МВР, МВнР, Държавната агенция за българите в чужбина, както и специалисти от НАП.

Дължимата такса от 400 лева ще бъде намалена на 100 лева, таксата на МВР също е намалена на 100 лева, предаде БТА. Необходими са и 45 лв. за пластиката и така за 245 лв. общо ще може да се получи Синя карта.

Въвежда се и ускорена процедура за Синя карта на тези граждани на трети страни, които през последните 5 години са пребивавали в страната с някаква форма на трудово разрешение за работа. Урежда се въпросът за преминаване от кратскосрочна заетост от 90 дни към разрешение за издаване на 9-месечна работна виза, от регистрационен към разрешителен режим, без да е необходимо да се напуска страната.

Премахва се и заложеният досега в закона пазарен тест, който трябва да извършват работодателите за всяка специалност, по която биха желали да дадат Синя карта на определен специалист. Срокът за получаване на Синя карта ще бъде общо 37 дни.

Синята карта се дава на висококвалифицирани работници от трети страни. Досега тя е издавана предимно на IT специалисти.

Валери Симеонов съобщи, че продължава и работата в комисия с разширен състав с представители на президентството за облекчаване на режима за получаване на българско гражданство. Той допълни, че към момента процедурата се проточва 2-3, а понякога и неопределен брой години.

Идеята е да бъде сведен срокът на 6 месеца, като от тях 4 месеца и 17 дни да са процедурите, които се правят в обхвата на изпълнителната власт, а останалото време е за да може вицепрезидентът да подпише съответния указ на лицето, което трябва да получи българското гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: синя карта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Планът върви с пълен успех!!!
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм готов да дам 5 лв за ЖЪЛТА КНИЖКА.И без друго вече 20 год. работя за капиталисти. За 100 живота видях неща, които не пожелавам на никого да вижда.
24
3
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 6 години
До Анонимен (21)Явно имаш мнението, че шефът ти и мениджъра на проекта трябва да знаят колкото теб, така че на практика да могат да работят вместо теб. Да но тяхната работа е друга. Не всеки работещ в ИТ е програмист.Моят шеф преди бил на моята длъжност, но сега работата му е да ми създава условия аз да работя. Когато интервюираме човек за работа (става въпрос за заплата от порядъка на $100к на година ) аз или някой друг участваме също и не повече от 20% от времето е по технически въпроси.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
:)Смея се... Ще умра от смях.Синя, червена, ако искаш боядисай картата в кафяв цвят като л***йното ми.Нали се сещате, че специалистите са доста умни хора. 400-600 лв ще ги дадът, но за картата? Неее! Яж, дудуциииии.
22
0
 
3
 
! Отговори
какво е това? преди 6 години
каква е тази синя карта? на 24 години съм и за пръв път чета подобно нещо? ако наистина помага по някакъв начин, защо не се разпространява информацията?
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски друго път, ще се напълни с "правоверни", то и бе тва Боко прави теманета и екстрадира обратно истинските бежанци -гюленисти в разрез с всякакво международно право
20
0
 
10
 
! Отговори
браво браво преди 6 години
притежателите на синя карта се предполага че са и добре платени.тогава защо е нужно да се намаляват таксите?а ние обикновените искаме зелени карти,или жълти книжки поне.
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се напълни с бежанци за нула време. Бойко- ***
18
0
 
31
 
! Отговори
отврат и гнус преди 6 години
А българските ценни кадри на Терминал-1 и 2..... друг вариант нема
17
1
 
14
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 6 години
Ние "ценните" чужди кадри не ги искаме ако са от африка, индия, пакистан или близкия изток, ако не да са it специалисти а направо богове. Вашата медия така и не престава с пропагандата, явно сорос добре плаща...
16
0
 
20
 
! Отговори
Hahah преди 6 години
Те това е патриот. Сега ще би реши демографските проблеми. Единствената петрЕотична формация улесняваща достъп на чужденци. Направо ме уби този ек3емпкяр.
15
1
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Унгарския парламент прие резолюция в ,който осъжда закона за образованието на Украйна и ОТПРАВЯ ПРИЗИВ към другите държави които имат малцинствтва в Украйна да излязат с официални правителствени резолюции срещу този закон.Унгария уведоми всички международни институции за нарушаване правата на унгарските граждани в Украйна . А НИЕ КАКВО ПРАВИМ? ЗАЩО ПРАВИТЕЛСТВОТО МЪЛЧИ? КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ НАШИТЕ БЪЛГАРИ В УКРАЙНА? А вие за сини карти ми говорите.Първо ги защитете ,а после ми говорете за сини карти.
14
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕЗ продължава да продава тихомълком активите си в България . явно не е останало нищо повече за скубене от народа и затова се готвят да се изнесат .
13
2
 
29
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Абе, ако дойдат виетнамци добре! Защото ще имат безплатен обяд, а и поммиярите ще изчезнат от улиците. Но дори Виетнам има по-висок жизнен стандарт от раята в тиквенска българия.
12
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко ли трябва да си изпаднал, че да кандидатстваш за българска "Синя карта"?! Прогонихте по чужбина младите кадърни българи, а сега гонете дивото, ваш'та кожа чорбаджийска!!!
11
0
 
29
 
! Отговори
sopol преди 6 години
бах ти извратените упревленски решения и идеи. Aз имам 15 заека у двора. Много им е скъпа раната, че и даим се чисти требе, за тва ще ги засиля през терминал 2 и ще ходя да гоня диви
10
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да прогониш българите от родината им, а да каниш пришълци, че и гражданство да раздаваш за половин година... Никак не ми звучи добре. И не говорим за компютърни специалисти, а за ниско квалифициран персонал, който много бързо ще се усети и ще почне да иска нормално заплащане. Защото се живее с пари, не с приказки. Или това е вкарване на мигранти "бежанци" по втория начин?
9
1
 
35
 
! Отговори
Работник преди 6 години
Когато ревнем, че заплатите са ниски, те ни казват, че невидимата ръка на пазара определяла нещата. Тъй като имало излишак от роби, заплатите щели да си останат ниски. Сега робовладелците реват, че нямат хора, но вместо да вдигнат заплатите, те си решават проблема по фин и елегантен начин - променят правилата на играта чрез съответните политически лостове. В крайна сметка заплатите ще си останат неприлично ниски, а раята ще трябва да се занимава и с чужденци. Лъжа и измама. Капиталът пИчели.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това оня козел далаверата симеонов ли го измисли? Явно от каналджийство парите са му малко,ами и им събира пари, за да лобира за тях,и тяхното оставане. Аман от инженери,лекари и научни работници, бягащи от ужаса на войната.
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виетнамци ли пак ще внасяме, че не разбрах?