Школска храна: Сирене с палмово масло

Внасяме по 16 хил. тона от маслото, но къде отива то?
20 сеп 2017 20:08,
32
Школска храна: Сирене с палмово масло
Снимка: архив, Bulphoto

След засилените проверки по магазините част от сиренето с палмова мазнина се пробутва като истинско в училищни столове и в други заведения за хранене.

Според председателя на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов в България само мандрите годишно внасят за производството си по 15-16 хил. т палмово масло.

"Въпросът е къде отива този продукт. Явно се влага в продукция, която се пласира основно в заведенията за хранене и в училищните столове, защото те не се проверяват редовно. Внесено е огромно количество палма от мандрите, а в същото време щандовете на имитиращите продукти в магазините стават все по-малко. Предполага се, че голяма част от продукцията с палма не стига до рафтовете на супермаркетите, а се реализира по други канали", обясни той пред "Монитор".

Николов каза още, че потребителските организации нямат право да взимат проби за изследване от ученически столове и други заведения за хранене, защото това се прави по определена процедура. "Пълномощията за това има агенцията по храните", поясни той. "Можем единствено да вземаме продукти от магазините и да изследваме", поясни Николов и добави, че има идея да предложи на омбудсмана Мая Манолова агенцията по храните да бъде задължена по-често да проверява храната в училищата и детските градини за продукти с палмово масло.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите смята, че за храната на децата трябва да има нулева толерантност към нарушителите. "Подкрепям идеята за по-чести проверки за продукти с палма в училищата и детските градини. Със здравето на децата и подрастващите не бива да се правят компромиси", каза той.

По неофициална информация схемата за пласиране на млечни продукти с палма като истински в училищата се прави от нови фирми. Обикновено някой новоизлюпен бизнесмен отива при утвърден производител на млечни продукти и иска от него документация за производство по БДС, например. Въпросните книжа той ги използва за участие в търг за доставка на продукти за детски заведения и училища, твърдят запознати с проблема.

От пресцентъра на БАБХ, че в момента ведомството извършва извънредни инспекции на храненето в детските градини, в учителските столове в кухненски блокове, които са традиционни в началото на учебната година. Едно от нещата е дали се спазват изискванията да се доставят само продукти по БДС.

Богдан Борисов, председател на Асоциацията на млекопроизводителите, обясни, че България изнася големи количества имитиращи продукти с палмово масло за Румъния, където имало голямо търсене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: сиренепалмово масло
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
8
 
! Отговори
..за Драйвър преди 6 години
БРАВО ,БЕ ....ТИ ОТКРИ АМЕРИКА !!!!Да те светна като технолог:ТО И МЛЯКО НЯМА ....ЩОТО Е САМО ЗА ЦВЯТ!ДРУГОТО СА --,ДИКАЛЦИЕВ ФОСФАТ , МЛЕЧНА СУХА СУРОВАТКА , ЛЕЦИТИН...И ПР.С МЕСОТО, Е ПОЧТИ СЪЩОТО....защото почти всичкото е от внос и е скъпо !!!
7
2
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Че кой ви кара да ядете палмово масло? Отглеждайте си крави и си правете натурално масло.
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-големият вносител на палмово масло е ***. Не знм какво го правят, но от известно време се хвалят, че вече не им се налага да внасят френски сирена.
5
1
 
14
 
! Отговори
Драйвър преди 6 години
16 хиляди тона палмово масло си е цял кораб. А, къде отива не е трудно да се проследи. Знам със сигурност, че всички производители на млечни продукти го ползват защото, аз самия им го возя на място. Като казвам всички ни най-малко не преувеличавам. Аз съм един *** шофьор на камион и няма как да не обърна внимание на този факт. В маймунска държава всички маймуни го консумират, просто такава е конюнктурата. Искрено се надявам това да е временно, но едва ли.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧИЧКОТО НЕ ЗНАМ ДАЛИ ПРЕДПОЛАГА, АМА АЗ СИ ЧЕТА С ОЧИТЕ, ЧЕ ПАЛМОВА МАЗНИНА/МАСЛО ИМА ВЪВ ВСИЧКИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ. ЕДИНСТВЕНО ЗАСЕГА УСТАНОВЯВАМ, ЧЕ В ШОКОЛАД МИЛКА НЯМА, В ДРУГИТЕ СВОГЕ, МОГЕ - ИМА. ИСКАТ ДА НИ ЗАЛИЧАТ КАТО НАРОД, ТОВА Е.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вкусно ли е мили деца,чичкото-шеф не си храни децата със собствено производство.
2
12
 
2
 
! Отговори
Ех, времена! преди 6 години
Анавремето през 1980 те Другаря Тодор Живков щеше да ни храни с нефт. Тогава това беше научно-техническа революция.
1
2
 
14
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Ей страшни сте.В заглавието пишете че сиренето е от палми а в статията някакъв чичко просто предполага че е така.Изхода е един.Като разберете че сиренето е менте съдете фирмата за това че трови децата ви.Иск за 100хилки.Като се депозират 300 иска и фирмата е чао.Другия ще си помисли