Една вдовица разказва: Лекари ли? Морал? Не бяха хора насреща!

"Казах им - човекът умира. А на телефона: музика, музика", разказа Евелина Добрева
26 сеп 2017 10:45,
154
Една вдовица разказва: Лекари ли? Морал? Не бяха хора насреща!
Кадър: bTV

Нямаш човек насреща. За професионализъм не мога да говоря, за лекарска етика, за морал, за Хипократова клетва, за призванието на лекаря...

Така обобщава поредния си сблъсък със здравната система жена, опитала да спаси съпруга си, но така и не успяла след дълго ходене по мъките – от Бърза помощ през "Пирогов" до "Александровска болница".

За нечовешкото отношение на лекарите тя написа разтърсващо отворено писмо до здравния министър Николай Петров. Стигнало до него, той я поканил на лична среща, след която разпореди паралелна проверка в лечебните заведения.

Драмата се развива във фаталния за Евелина Добрева и съпруга й 16 септември.

Още по темата

Тогава Спас Добрев внезапно се почвуствал зле. Той има проблеми със сърцето, лекуван е допреди дни в болница "Св. Иван Рилски".

Евелина се обажда на тел. 112. Веднъж, втори... Многократно! Линейка идва час и половина след първото й обаждане.

"Вместо да стоя до него и да го успокоявам, стоях на балкона с убеждението, че всеки момент ще дойде линейката", разказа препатилата жена пред bTV.

При обажданията си тя буквално се молела, искала връзка с медицинско лице, което да я насочи какво да прави. Обяснили й и че те нямат връзка с лекарите.

"Казах им: Човекът умира. А на телефона - музика, музика", разказа още жената.

Когато линейката най-после пристигнала, лекарката в нея разбрала, че ситуацията наистина е много сериозна. Евелина й е благодарна, тя си е свършила работата, организирала транспортирането до най-близката до дома им болница - "Пирогов".

Там няма никакви пациенти. Били посрещнати с викове: "Защо ни го карате, има ли сърдечна диагноза". Евелина отвърнала, че има сърдечна диагноза, че преди години в "Пирогов" му спасили живота.

"Не е за тук, колежке, махайте го", викнали на жената от линейката.

Евелина обяснила за последното преливане на кръв в "Иван Рилски".

"Карайте си го там тогава", отвърнали отново с викове от "Пирогов". Лекарката от линейката обяснила, че колата й не е оборудвана, а пациентът може да умре по пътя.

"А при нас ли да умре?", бил отговорът.

В болница "Св. Иван Рилски" обаче няма спешен център, затова Спас бил откаран в Александровска болница, където последвал почти същият разговор. В крайна сметка пациентът бил приет и вкаран в реанимацията. Малко след това починал.

"Пожелавам си това никога да не се повтори за нито един човек", обясни Евелина. Тя разказа, че министърът бил потресен от разказа й и наредил няколко паралелни проверки.

От Спешна помощ пък обяснили, че във фаталния ден имали 12 екипа, а повикванията били 275.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно същата история имах аз във ВМА, когато карах майка ми. Абсолютно същата. Обикновен човек съм - българин. Докараха ме до там, че пет пари не давам вече за тази държава!
18
2
 
45
 
! Отговори
Мислеща преди 6 години
Съгласна съм, че и те са жертва на сбърканата и безконечна здравна реформа. Работят при лоши условия и понякога абсурдни правила. Това няма как да не се отрази на работата им и психиката им. Но никой ни нищо не може да им попречи да бъдат ЧОВЕЦИ! Хуманното отношение към безпомощни хора е задължително за тяхната професия, иначе не са никакви лекари. Сигурна съм, че повечето случаи на побои над медици са предизвикани от тяхното непрофесионално отношение към болните.
17
1
 
34
 
! Отговори
ВАЖНО преди 6 години
От ЛС направиха много тревожно за пациентите предложение. Да се правят Черни списъци за пациенти. Нещо в което се съмнявах от доста време, но неофициално. Съвсем случайно разбрах, че ЕГН-то ми е било давано на лекари от домоуправител - лекар, който има частна клиника, срещу която целият блок писа жалби.По този начин колегите им под различен претекст могат да откажат лечение на пациент, да злоупотребят с данни и т.н..Пациенти внимавайте, действат като организирана престъпна група - частниците.
16
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свинска работа...затова ги бият и нападат, но и те са част от цялата свинска управа и безхаберие на цялата държава и система. Съчувствам, но поне да имаха някаква човечност, някой да се заинтересува и да помогне, да направи нещо. Сблъсквал съм се със подобни случаи, това е истината. На никой не му пука... изродска пародия е здравеопазването. И горе долу всичко
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Номер 13 толкова точен коментар че ще го препиша:Драмата е там, че утайката е не само при лекари и медицински работници, само *** остана в цялото ни общество, това е най тъжното и мисля, че вече няма шанс нещо да се промени.Така е. Вече е много, много трудно да намериш свестен и кадърен специалист в каквато и да е област. За морал и съвест да не говорим.Качественото бега, не съммот фейхсбук мрънкачите, но това е положението. Изключенията потвърждават правилото.
14
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До аз-ътнещо против люлинският плочкаджия ? защото той поне си върши работата,за която е нает и не мори хората, които му плащат.
13
1
 
35
 
! Отговори
БГ Лекари преди 6 години
От Лекар до "докторче" има огромна разлика. В Пирогов с близка срещнахме прекрасен възрастен лекар с побелели коси, на първи етаж, приемните - Човек. В същото време 50 - год. му колега - уролог висок и пълен, със златни ланци не отваряше 15 мин. вратата щото излязоха със сестрата рошави от кабинета. ДП-то ми е Човек, също.Но за жалост, старата генерация си отива - Чирков,Пфилос Кръстинова, Василева, Попова и остават търговците. Кога БГ ще направи голяма многопрофилна национална педиатрия в С-я?
12
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕдинДрамата е там, че утайката е не само при лекари и медицински работници, само *** остана в цялото ни общество, това е най тъжното и мисля, че вече няма шанс нещо да се промени.
11
7
 
55
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
не е верно че лекарите нямат вина и че жервти били. Лекарите учат страшно много, изключително гадна, тежка и труда за заучаване материя, после още няколко години специализация, те стрещат хората в най-тежките им моменти, гадно е...и от друга страна виждат, че един люлински плочкаджия прави повече пари. И се озлобиха. Зад..иците им се разтвориха, като пещери за пари. Само това ги интересува. Да но пациентите нямат вина. Като искаш пари като плочкаджия -хрвърляй престилката и почвай лепиш плочки.
10
7
 
40
 
! Отговори
той преди 6 години
да не се сърдят когато ядат бой.
9
5
 
46
 
! Отговори
Мен преди 6 години
До АнонименЕй как пък никога не са виновни лекарите? Сигурно аз съм виновен, ходя и връщам линейки с умиращи хора...
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3Лекарите не са виновни, за това, че не носят нищо човешко в себе си и за това, че потъпкват клетвите си ли? Много интересна теория, леко ***, ама само леко.
7
10
 
44
 
! Отговори
Не ми преди 6 години
се искаше да го пиша, но явно само ромите дават на тези да си получат заслуженото. Излиза, че не буташ ли пари, или не ги заплашиш с бой, лекарите работа не вършат!
6
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега какво ще се промени? Познахте. Нищо.Ще има ли осъдени- точно така, няма да има.Докато вие гледате ВИП брадър.Затова догодина емигрирам и никоя *** от тази жалка държава няма да ми липсва.Като останат само разните етнически българи, които ще бият лекарите за добро утро, ще се радвам много.
5
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е истината за нашето здравеопазване , плащам и аз не знам за какво , с надеждата че ,когато имаш нужда от тях да са на среща , но уви
4
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хора много, човеци малко
3
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е истината...Но за това не са виновни лекарите...И те са жертви на безхаберниците!
2
3
 
47
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Аз пък пожелавам точно това да се случи на тези лекари върнали човека!
1
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изродска държава!