Сюлейманоглу към лекарите: Вече съм изпълнил живота си!

Джобният Херкулес има остра форма на цироза и е в кома
26 сеп 2017 09:00,
106

Снимка: Reuters

"Не казвайте на никого, не поискайте никаква помощ от никого, не се обаждайте на никого, вече съм изпълнил живота си" – думите са на легендата във вдигането на тежести Наим Сюлейманоглу, който от вчера е в кома заради чернодробна недостатъчност.

Джобният Херкулес има остра форма на цироза и само трансплантация може да спаси живота му.

Още по темата

Сюлейманоглу бе в тежко състояния със същата диагноза преди около 3 години, но тогава успяха да го спасят. Забраниха му да пие, но той продължаваше, пише "Хюриет".

Наим Сюлейманов е роден на 23 януари 1967 година в семейство на български турци в село Птичар, Момчилградско.

Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст, като през 1983 година за пръв път подобрява световен рекорд. На следващата година няма възможност да вземе участие в Олимпиадата в Лос Анджелис, тъй като тя е бойкотирана от България и други съюзници на СССР. По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов.

По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 година успява да емигрира в Турция, получава гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу.

Българското правителство не се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 година и получава парична компенсация от 1 250 000 долара.

Наим Сюлейманоглу печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година. На Олимпиадата в Сидни през 2000 година прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера. Също така е два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.

Джобният Херкулес става втория от 7 щангисти в историята, които са изтласкали щанга, 3 пъти по-тежка от собственото им тегло.

Той е единственият щангист в историята, изтласкал щанга, тежаща три пъти повече от теглото му плюс 10 килограма отгоре.

Макар и най-големите си успехи да записва за Турция, Наим става два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.

Опитва да влезе в политиката в Турция, но без особен успех.

В края на март тази година той се звърна в родината си, за да се прости с треньор №1 на страната за XX век Иван Абаджиев.

"Папата на щангите", донесъл десетки медали на страната ни от олимпиади, световни и европейски първенства, почина в Германия на 85-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я,стига плюхте човека ,а четете и после драскайте кой кого продал/предал "българското правителство получи 1 250 000 долара"
50
1
 
11
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Сам се издига, сам се погубва и сам казва, че от никой нищо не иска
49
9
 
11
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
До до 51ОТКЛОНЯВАМЕ СЕ ОТ ТЕМАТА ,НО ЩЕ ТИ ОБЯСНЯ ЗА ОСМ. ИМПЕРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ -В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ БЪЛГАРИТЕ СА ИМАЛИ ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ ,МАЙЧИН ЕЗИК ,РЕЛИГИЯ ,УЧИЛИЩА И МНОГО ДР. ПРАВА ВЪПРЕКИ ЧЕ СА БИЛИ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА И НЕ СА СЕ ПОТУРЧИЛИ ! ЗНАЕШ ,ЧЕ Е ТАКА ,НО НЕ ИСКАШ ДА ПОВЯРВАШ ПОНЕЖЕ МАМА И ТАТИ СЪЩО ТАКА И КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРОПАГАНДА ТАКА СА ПРОГРАМИРАЛИ ЧИПА В ПОДСЪЗНАНИЕТО ТИ ! ПОДСЪЗНАНИЕТО СЪДЪРЖА САМО ПРОГРАМИРАНИ КОМАНДИ ,ОБЪРНИ ПОВЕЧЕ ВНИМАНИЕ НА СЪЗНАНИЕТО !
48
1
 
5
 
! Отговори
до ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Бе така е, но писано ли ти е...
47
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политици, учете се от турция как се грижи не само за техните граждани, ами и за чуждите граждани които искат да станат турци!
46
2
 
23
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ДОБРЕ ,ЧЕ ЕМИГРИРА В ТУРЦИЯ ,АКО БЕШЕ ОСТАНАЛ В БЪЛГАРИЯ КАТО ГЪЛЪБИН БОЕВСКИ ИКОНОМИЧЕСКИ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ПРИНУДЕН ДА ВНАСЯ НАРКОТИЦИ ОТ БРАЗИЛИЯ И ДА ГИ ПРОДАВА В БЪЛГАРИЯ !
45
4
 
16
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Човеците по света имат едно голямо предимство пред нечовеците у нас,имат право на избор,от една страна да живеят където желаят и ако имат капитали да си ги инвестират и работят ,пак където желаят.А ние българите с нашето чувство за изключителност ще им дишаме прахта.
44
19
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Соломон от село Птичар е Пътник. А пие много, защото предателството към Родината, не се прощава. От Небето. Благословен Чулман, превелик Мар, Слава на Тангра!
43
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Възродителния процес избягаха българските турци, които не чувстваха България като своя Родина. Много останаха обаче в България, те са за уважение. А този отиде в Турция за повече пари.
42
2
 
9
 
! Отговори
ДО ШОП преди 6 години
:) Случайния гражданин си е много прав , шопе ! :) Друг е въпроса , че такива нискоинтелигентни *** , като теб с промита от "ЕВРОГ _ ЙСКИ ЦЕННОСТИ" - ТИКВА няма как да го разберат ! По скоро ти сам си разбий тиквата някъде :) Или ходи да "цункаш" задните части на някой "ЕВРОГ _ Й" :) На такъв ми приличаш ..... ха ха ха :) ! Когато е бил Възродителния процес и атентатите ти сигурно още НЕ си бил роден , Шопе :) Така че НЕ коментирай неща , които НЕ разбираш .... :) ;) :)
41
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наим Сюлейманоглу, прерведено на чист *** език означава: Знаем Сол-аман-вЪгълатова е парола етническите турци да солят до ъгъла на тарелките и после да га глътат рекиите церозирасщи църните им дробетада Сулейман беше велик и много силен щангист.но е редно да каже колко пъти надвишаващо теглото ракия е изпил - та да е полезен за "праведните" и наведените към чашката
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава като си отиде Брежнев и службите се размърдаха! Започнаха едни перестройки и демократизации, докато стигнем до тук! Пострада народа! Лично на мен ми бе тягостно и малко срам да гледам колоните от ,,екскурзианти'' натоварили багаж и чакащи на някой второкласен път да се отвори тапата към ГКПП - то! А играчите се уредиха!
39
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наим Сюлейманов отдавна умря.Този не знам кой е?
38
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичките т.н. атентати са дело на българските служби и нямат нищо общо с обикновените турци в България. Нали не сте забравили чии агенти са агент Сава и другите?
37
1
 
6
 
! Отговори
до Случаен гражданин преди 6 години
Атентатът в Пловдив беше на гарата! Като пишеш нещо поне се информирай!
36
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 години
Той защо е пиел много ?
35
3
 
18
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
" ДЖОБЕН ХЕРКУЛЕС " ?!ДНЕШНИТЕ СПОРТНИ ЖУРНАЛИСТИ ЯВНО НЕ ЗНАЯТ ,ЧЕ ДЖОБЕНИЯТ ХЕРКУЛЕС НАРИЧАХА ДУРГ БЪЛГАРСКИ ЩАНГИСТ В ПО-НИСКАТА КАТЕГОРИЯ ,КОЙТО СЪЩО ЕМИГРИРА В ТУРЦИЯ - ХАЛИЛ МУТЛУ
34
5
 
14
 
! Отговори
Див Селянин преди 6 години
Къв е тоа спорт бре, кви са тиа тежести и къде ги носят кат ги вдигнат, нещо ми се губи практическата полза от това!
33
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде стига! Това момче никога не е мразило България. Когато се състезаваше за Турция сме гледали много състезания как се поздравява и разговаря с нашите щангисти и треньори при загряването, награждаване и където ги хванат камерите. Изобщо, няма роден турчин където и да се намира по света да мрази България така, както ние постоянно я хулим!
32
23
 
7
 
! Отговори
PILOT преди 6 години
Този да си го пишат в турските медии. Той отдавна се е отказал от България . Продаде се за пари !!!Не ме интересува изобщо .