Сюлейманоглу към лекарите: Вече съм изпълнил живота си!

Джобният Херкулес има остра форма на цироза и е в кома
26 сеп 2017 09:00,
106

Снимка: Reuters

"Не казвайте на никого, не поискайте никаква помощ от никого, не се обаждайте на никого, вече съм изпълнил живота си" – думите са на легендата във вдигането на тежести Наим Сюлейманоглу, който от вчера е в кома заради чернодробна недостатъчност.

Джобният Херкулес има остра форма на цироза и само трансплантация може да спаси живота му.

Още по темата

Сюлейманоглу бе в тежко състояния със същата диагноза преди около 3 години, но тогава успяха да го спасят. Забраниха му да пие, но той продължаваше, пише "Хюриет".

Наим Сюлейманов е роден на 23 януари 1967 година в семейство на български турци в село Птичар, Момчилградско.

Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст, като през 1983 година за пръв път подобрява световен рекорд. На следващата година няма възможност да вземе участие в Олимпиадата в Лос Анджелис, тъй като тя е бойкотирана от България и други съюзници на СССР. По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов.

По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 година успява да емигрира в Турция, получава гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу.

Българското правителство не се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 година и получава парична компенсация от 1 250 000 долара.

Наим Сюлейманоглу печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година. На Олимпиадата в Сидни през 2000 година прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера. Също така е два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.

Джобният Херкулес става втория от 7 щангисти в историята, които са изтласкали щанга, 3 пъти по-тежка от собственото им тегло.

Той е единственият щангист в историята, изтласкал щанга, тежаща три пъти повече от теглото му плюс 10 килограма отгоре.

Макар и най-големите си успехи да записва за Турция, Наим става два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.

Опитва да влезе в политиката в Турция, но без особен успех.

В края на март тази година той се звърна в родината си, за да се прости с треньор №1 на страната за XX век Иван Абаджиев.

"Папата на щангите", донесъл десетки медали на страната ни от олимпиади, световни и европейски първенства, почина в Германия на 85-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари