БСК пресметна: Сивата икономика расте с над 2 млрд. годишно

Бизнесът ли не плаща данъци, чиновниците ли не ги събират?
28 сеп 2017 19:21, Надежда Бочева
26
БСК пресметна: Сивата икономика расте с над 2 млрд. годишно
Божидар Данев. Снимка: архив, БулФото

Сивата икономика расте с 2-3 млрд. лева годишно от 2009 г. до 2016 г., показват данни на Българската стопанска камара (БСК). Работодателската организация представи днес изчисления за динамиката в сивия сектор от 2007 г. насам, без обаче да конкретизира обема му.

Според данни на композитния индекс "Икономика на светло", разработен от Асоциацията на индустриалния капитал в България обаче, сивата икономика е достигнала през миналата година ниво от 28,12% от БВП.

Данъчните приходи би трябвало да следват ръста на БВП и това се случва през 2007 – 2008 г. В следващите години, включително на кризата, в България се получава разминаване между динамиката при приходи от данъци и БВП, заяви председателят на БСК Божидар Данев.

По думите му такова разминаване не се наблюдава в страни като Германия, Франция, Австрия, дори и Италия.

Пропастта между данъчни приходи и БВП според него означава, че или бизнесът не плаща данъци, или администрацията не ги събира.

Според авторите на анализа данъчните приходи би трябвало да нараснат повече през годините, тъй като са променени базови икономически параметри, като облагането на труда и повишението на акцизите.

В структурата на данъчните приходи намаляват основно приходите от ДДС и данък печалба, което е точен индикатор за сив сектор, тъй като няма промяна в ставките, каза Данев. Това донякъде по думите му се компенсира от осигурителните вноски и акцизите.

Според анализа в събираемостта на акцизите почти няма промяна, независимо от вдигането на акцизните ставки и обемите в продажбите на акцизните стоки. От БСК изчисляват, че за периода 2007 – 2016 г. при горивата има изменение на акцизите от 12,6 до 33 на сто, а поевтиняването на петрола увеличи обема на продажбите.

Божидар Данев заяви, че масовите механизми за укриване на данък печалба са следните: завишаването на стойността на активите и на инвестиционните разходи, трансфериране на цени – когато една фирма търгува само с един търговец, с който е свързана и износ на печалбата, изнасянето на услуги от фирмите в чужбина (например счетоводство и ИТ услуги) на много по-високи цени, отколкото в България.

Компаниите в Топ 50 по приходи (според класация на БСК) почти нямат печалби, каза още Божидар Данев.

Той коментира, че през периода 2007 – 2016 г. има увеличение на минималната заплата (91%), средната заплата (121%), минималния осигурителен доход (МОД – 121%), тавана на облагаемия осигурителен доход (86%) и осигурителната ставка с 25 на сто. Работодателите заявиха, че в края на разглеждания период приходите от осигурителни вноски изпреварват темовете на БВП.

Според тях ръстът на сивата икономика частично се компенсира от нарастването на дела на данъка върху доходите на физическите лица (ДДФЛ), осигурителните вноски и акцизите.

"Компенсираме намалението на приходите с повишение на базови икономически параметри. Това разбива мита, че не е променено данъчното облагане", бе коментарът на Данев.

Той за пореден път заяви, че всички работодатели са срещу определянето на МОД и попита, дали има заведено дело след криминализирането на неплащането на осигурителните вноски три години след промяната.

Какви мерки предлага БСК срещу сивия сектор, четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: БСК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква икономика? То има ли такава още? Останаха ли още хора в тази държава?
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давайте още данъци и налози инзнам кво си,и се чудете що расте сивата,скоро и ще почернее...