Навън в студ и кал! Каракачанов иска пари за военните на терен

Едно е да си на топло до телевизора, друго – на полето, отсече той
58
Навън в студ и кал! Каракачанов иска пари за военните на терен
Снимка: БТА, архив

Повече пари за военните на полето, които стрелят, тичат в студ и кал и по-малко увеличение за складажиите, ще иска министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Макар финансовият министър Владислав Горанов да не му е обещал повече средства, лидерът на воеводите призна, че все повече е оптимист за скок на заплатите на военнослужещите.

Още по темата

"Моята идея е да има максимално увеличение за хората, които изпълняват оперативна служба, едно е да си на топло до радиоприемника и до телевизора, друго е на това студено време да си навън", обясни той.

Каракачанов допълни, че ако скокът на заплатите на всички е с еднакъв процент, тогава войниците и сержантите може би ще вземат с по 60 лева повече, а хора на разни постове в министерството и над 200 лева.

"Така че трябва да стимулираме максимално войниците и сержантите, където е най-големият недокомплект, за тези, които са на полето, трябва да има по-голям процент на увеличение, а ако има диференциран подход, за някой ще е 10%, за други под 10%", обясни Каракачанов.

Военният министър съобщи още, че оръжейната фирма "Емко" не си е плащала за складовете, в които държи боеприпасите си от 2009 г. и военното министерство води дела срещу нея.

Главницата била над 1,2 млн. лв., а с лихвите сумата набъбвала до над 2-3 милиона лева. Освен "Емко" имало още 3-4 дружества с дългове към МО.

Според Каракачанов генералният проблем е в това, че тези дружества купуват военна продукция, но нямат складове, в които да я съхраняват.

"Ние им даваме срок от 6 месеца и след това трябва да я изнесат, но те нямат къде да я пренесат и продължават да я държат в склада на МО, а ние плащаме охрана, ток, а те не плащат и наем", коментира той.

Военният министър смята, че проблемът може да се реши, ако складовете с отпаднала необходимост бъдат продадени на дружествата или тези фирми си купят техни.

Каракачанов коментира и другата актуална тема в последните дни – искането на БСП за закриването на Комисията по досиетата, идея, срещу която ГЕРБ остро се противопоставя.

"Комисията по досиетата отдавна е излишна вече, бюджетът й е над 3 милиона лева, членовете й с министерски заплати, служебни коли, а в същото време на държавния исторически архив, за който аз отговарям, покривът му тече и няма къде да се сложат документите", отсече той.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе по- добре да се махат тия на терен и без това в армията е много вожд малко индианец, тогава тия от двете министерства да поемат задачите и да си за служат парите.
54
0
 
1
 
! Отговори
христо преди 1 година
До Анонимен
ЩО СЕГА НЕ ВЛЕЗЕШ
53
0
 
3
 
! Отговори
радев преди 1 година
ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА ЩОМ ТОЯ Е МИНИСТЪР
52
0
 
0
 
! Отговори
внимателно преди 1 година
Имам военна форма от същия тип издържа без да ме испоти около 7 минути..
51
0
 
2
 
! Отговори
ВНимателно преди 1 година
Докато нагли престъпници менкащи групировки маскирани като партии на власт се готвят да ограбят от народа 4 000 000 000 за ненужни таралясници /стари истребители/ армията няма дрехи и обувки годни за ползване.
АНАлиз на военни на паради на 22.09.2017 доказа че още с е ползват нагло негодни униформи и обувки негодни за ползване в мокро и снежно време..ПОени с наркотик "ШИРОКИ ПРЪСТИ" БОрисов и ЦВетанов се нбадпреварват да харчат милиарди само за корупционни обекти..НЕ СЕ НАКрадоха на милиарди ..
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано изтрият досиетата. Като ученик влязох в едно кино без пари и полицията,пардон, милицията ме острига до дъно.Още треперя.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анти Атом преди 1 година
Вкарайте и войници от Молдова ,камериерки нали вкарахте.
48
1
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 1 година
ДА ГИ ПРАТИМ В СИРИЯ И АФГАНИСТАН - ДА СИ ЗАСЛУЖАТ ПАРИТЕ
47
1
 
2
 
! Отговори
chairforce преди 1 година
....по тази логика на кои ще увеличавате ?
46
5
 
4
 
! Отговори
Ванол преди 1 година
Прав е Каракачанов - в студ и в пек и кал и дъжд и сняг - а какво да кажат тия от енергото и ВИК като за тях покрив никога няма а хората от чистотата и те винаги са навън и работят даже ама бог високо цар далеко
45
0
 
12
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 1 година
А пари за вдигане на депутатски заплати,днес депутатите бяха цели 17мин. в парламента.
44
1
 
9
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
До там я докарахме, че вече и заплати да вдигате и техника да купувате ползата е НУЛА
43
1
 
7
 
! Отговори
военен преди 1 година
Идеята за процентите е добра, но да не стане както в полицията.
Там тия на полето го духат, а заплатите на тия на топло скочиха 200 лв.
В БГ винаги става така.
42
4
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 1 година
едно време преди сливница, военните са искали вода да пият. сега зелените чорапи парите са им малко постоянно. "българска армия"
41
2
 
10
 
! Отговори
soldier преди 1 година
Моля Българите да си гледаме,келипира,образованието а сигурноста си да поверим на две турски бригади.Да ги разположат във северозападна и южна България.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от както е в партията 28г. само пари иска от държавата.
Е и това е работа , пари да иска.
39
3
 
29
 
! Отговори
sante_dog преди 1 година
Заплатите отидоха в стиропор. Ей ги на, виж к'ви шарени блокчета се навъдиха - чудни направо... за 3 млрд можехте ескадрила нови изтребители да си купите, ама по-лесно да се крадне от санирането, че да има и за кума и за кумеца...
38
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
28 год по късно, министър все още е агент на ДС ... после що сме били зле
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каракачанка, това войници или гимнастички са?
36
4
 
18
 
! Отговори
ПатрЕот преди 1 година
Не знаех че войниците ходя "на полето"...явно събират картофи...