Захариева не е против база на НАТО на Черно море

Външният ни министър се обяви за прагматични отношения с Русия
29 сеп 2017 11:37,
257
Захариева не е против база на НАТО на Черно море
Снимка: БТА, архив

Министърът на външните работи Екатерина Захариева не е против на брега на Черно море в България да бъде разположена база на НАТО. Тя уточни, че на този етап такова нещо не стои на дневен ред и няма непосредствена нужда от това. Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси каза вчера във Варна, че има нужда от военноморска база на Алианса на българския бряг.

"Нямам против да имаме база на НАТО на брега на Черно море. Ситуацията в света в момента не е много мирна и стабилна", заяви Захариева по Нова телевизия.

"Виждате ситуацията със Северна Корея, с Близкия изток, със Северна Африка. Като съюзник в НАТО, не дай си Боже, да има война, ние сме на външната линия с държава, която не е съюзник на Алианса", коментира външният министър и допълни, че се надява да не се стигне до това.

"НАТО не е военен съюз, а съюз за мир и стабилност. Нека да не бъркаме нещата. Целта му не е да предизвиква военни действия", заяви първият ни дипломат. И заяви, че цялата международна общност работи за това да има мир и стабилност.

Захариева обаче не изключи, ако все пак се стигне до война, руски ракети да бъдат насочени към бази на НАТО.

"Това е реалността. Ние сме съюзник на НАТО, Русия не е. Това членство е и гаранция за нашата сигурност. С Русия трябва да поддържаме практични и равнопоставени отношения", каза Екатерина Захариева.

На въпрос дали Русия е заплаха за националната сигурност на България, Захариева заяви, че докладът на правителството се интерпретира погрешно и никъде не пише, че Руската федерация е заплаха за нас.

По нейните думи само част от действията на Русия в Европа представляват заплаха, но това са действията по отношение на информационните технологии. "Част от действията на Русия представляват заплаха, но самата Русия не представлява заплаха", добави тя.

България не е лобист на Кремъл в Европейския съюз. "България трябва да е лобист на себе си. България винаги е имала позиция за санкциите срещу Русия. Ние сме се присъединили към санкциите, които са срещу определени лица в Русия, а не срещу Русия", допълни първият ни дипломат.

Тя каза, че основните теми при посещението й в САЩ тези дни са били борбата с тероризма, незаконната миграция, бежанската вълна, ситуацията в Северна Корея.

"Получихме поздравления, че България е изключително фокусирана върху сигурността в нашия район", каза Захариева.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва първи ние да нападнем. Превземаме Русия а Путин ще отговаря пред Главния Прокурор Сотир Цацаров.
15
0
 
28
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
СТАНА ТЯ..Мнение на разни патки да решават дали да има оръжия под носа ни...вън жените от политикатаНе мога бе хоране мога просто
14
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин крои планове да ни напада. Путин е опасен.
13
0
 
30
 
! Отговори
шок и ужасТ преди 6 години
ОТАН не бил военен съюз?! УжасТ с главно Т!База и пак за без пари нали, че трябва да подпомагаме САЩ всячески. А на Монито това му е работата, затова му се плаща.Ама таз *** не е ли външен на България или ...
12
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е. Захариева:"Така наречените български училища в Украйна не са български. Там учат украински граждани от български произход."Нямам думи, просто нямам думи що за некадърна *** трябва да си за да се изцепиш така. То бива ***, ама това вече е прекалено!
11
1
 
17
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
Та тебе та " нападнаха" отдавна бежанците. Още ли та боли ?
10
1
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Това, че Соломончо Паси,известен със своята неадекватност и некомпетентност, дрънка глупости, не е повод министърката на външните работи да ги повтаря
9
32
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само НАТО може да ни защити от руска агресия. Ето вчера Путин е бил при Ердоган и казал ще нападам България. Ердоган казал да не напада защото ердоган искал да напада.
8
3
 
31
 
! Отговори
tlor преди 6 години
За да станеш външен министър на Б-я, трябва БЛАГОСЛОВИЯ от рСАЩ. Няма друг начин. Даже и да е от квотата на БСП, или дори на АТАКА, пак ще е същият външен министър като лигенин. Тая база на НАТО ще е на брега на морето!!! Точно ББ каза преди време, че иска чисто море, че иска морето да е за туризъм и т.н.
7
1
 
40
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Кои гласуваха за тези *** ?
6
1
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Бъгария след Първата световна война е окупирана от Антантата, през Втората световна война у нас има немски войски. През останалото време никога не е имало чужди войски. Никакави чужди бази и войски не ни трябват. управляващите се натягат пред САЩ, за да могат да ограбват българския народ.
5
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вън агресивната военнолюбива организация НАТО от България
4
2
 
47
 
! Отговори
антинатовец преди 6 години
Протести, нови избори и всички антибългарски пронатовски отпадъци в затвора с доживотна присъда за терористична дейност срещу България.
3
4
 
36
 
! Отговори
мърло, преди 6 години
кога българите ще могат да путуват в америка без визи?
2
3
 
49
 
! Отговори
ами преди 6 години
Нато не е военен съюз.......наистина ли,и е съюз на мира???Мирни бомби посипаха Сърбия...лицемери проклети!!!
1
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо най-големите некадърници в държавата стават министри?Тази жена се оказа като изключително неадекватна като министър на правосъдието, показва се като изключително неадекватна и като външен министър.Защо такава потресаваща некомпетентност и некадърност, ЗАЩО?!?!