Захариева не е против база на НАТО на Черно море

Външният ни министър се обяви за прагматични отношения с Русия
29 сеп 2017 11:37,
257
Захариева не е против база на НАТО на Черно море
Снимка: БТА, архив

Министърът на външните работи Екатерина Захариева не е против на брега на Черно море в България да бъде разположена база на НАТО. Тя уточни, че на този етап такова нещо не стои на дневен ред и няма непосредствена нужда от това. Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси каза вчера във Варна, че има нужда от военноморска база на Алианса на българския бряг.

"Нямам против да имаме база на НАТО на брега на Черно море. Ситуацията в света в момента не е много мирна и стабилна", заяви Захариева по Нова телевизия.

"Виждате ситуацията със Северна Корея, с Близкия изток, със Северна Африка. Като съюзник в НАТО, не дай си Боже, да има война, ние сме на външната линия с държава, която не е съюзник на Алианса", коментира външният министър и допълни, че се надява да не се стигне до това.

"НАТО не е военен съюз, а съюз за мир и стабилност. Нека да не бъркаме нещата. Целта му не е да предизвиква военни действия", заяви първият ни дипломат. И заяви, че цялата международна общност работи за това да има мир и стабилност.

Захариева обаче не изключи, ако все пак се стигне до война, руски ракети да бъдат насочени към бази на НАТО.

"Това е реалността. Ние сме съюзник на НАТО, Русия не е. Това членство е и гаранция за нашата сигурност. С Русия трябва да поддържаме практични и равнопоставени отношения", каза Екатерина Захариева.

На въпрос дали Русия е заплаха за националната сигурност на България, Захариева заяви, че докладът на правителството се интерпретира погрешно и никъде не пише, че Руската федерация е заплаха за нас.

По нейните думи само част от действията на Русия в Европа представляват заплаха, но това са действията по отношение на информационните технологии. "Част от действията на Русия представляват заплаха, но самата Русия не представлява заплаха", добави тя.

България не е лобист на Кремъл в Европейския съюз. "България трябва да е лобист на себе си. България винаги е имала позиция за санкциите срещу Русия. Ние сме се присъединили към санкциите, които са срещу определени лица в Русия, а не срещу Русия", допълни първият ни дипломат.

Тя каза, че основните теми при посещението й в САЩ тези дни са били борбата с тероризма, незаконната миграция, бежанската вълна, ситуацията в Северна Корея.

"Получихме поздравления, че България е изключително фокусирана върху сигурността в нашия район", каза Захариева.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
28
 
! Отговори
ЗАКРИЙТЕ ВЪНШНО преди 6 години
От КОЗЯК може и направо да ни управляват. Без такива шутове като ГЕРБаджиите
35
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е Паси да посети затвора за неопределено време за предателство към България. Първо НАТО да си плати за ползването на базите, а тогава да строи нови. Защо да не е базата в Турция?
34
0
 
38
 
! Отговори
ПО–УНИЗИТЕЛНО преди 6 години
положение за 1300 години не е имало. Уж свободни, а КОЛОНИЯ.
33
3
 
21
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 6 години
НАТО едва ли ще отвори база в България. Защото, както е известно, българите не са толерантни към хомосексуалните.
32
1
 
31
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Повръща ми се от тия гнъснии мутри
31
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Украйна има българско малцинство, което живее на исторически български земи, но няма автономия и му ограничават правата да изучава майчиния си български език
30
1
 
23
 
! Отговори
БОСТАНА С ТИКВИ преди 6 години
щели да засадят с ракети. Е, като са такива балъци българите и гласуват за кухи ТИКВИ
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егаси патката. И тя ще ми говори как България трябва да е лобист на себе си. С такива като тази, никога няма да си отстояваме интересите, и все ще ни боцкат отзад - я руснаци, я американци, я турци...
28
0
 
13
 
! Отговори
САМО С УСМИВКИ преди 6 години
не се води външна политика. Не че има гербаджия дето значи какво значи това
27
1
 
25
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
И от кого ще ни пази базата на НАТО в Черно море. "Виждате ситуацията със Северна Корея, с Близкия изток, със Северна Африка". Добре, виждаме я. И какво следва от това? Базата на НАТО на наша територия ще означава руски ракети, насочени срещу нея. Това ли искаме да спечелим.
26
1
 
22
 
! Отговори
КАДРИТЕ НА ГЕРБ преди 6 години
са до един такива кухи *** като тая гъска
25
1
 
16
 
! Отговори
НАРОДНИЯТ СЪД преди 6 години
за такива ПРЕДАТЕЛИ наближава
24
1
 
21
 
! Отговори
ОКУПАТОРИТЕ ВЪН преди 6 години
СВОБОДА ЗА БЪЛГАРИЯ!
23
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Захариева това дали го съгласува с Ангелкова, защото картичките дето изпрати последната на всички туристи посетили България ще бъдат напразни :)Направи ли се база на НАТО на брега на Черно море, Ангелкова да се сбогува с туристите хаха
22
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"НАТО не е военен съюз, а съюз за мир и стабилност"Що военни бази правят тогава. Да правят рок-фестивали за мир, клубове за свободна любов и други ЛГБТ активности.
21
1
 
26
 
! Отговори
г-жа министерша преди 6 години
Дали НАТО е мирна и не напада най-добре попитайте Либия,тя ще ви каже!
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кукумявката да си подава оставката, щом говори, че в Украйна няма българско малцинство
19
3
 
22
 
! Отговори
Православен преди 6 години
29.09.2017 г.Запитан как ще коментира факта, че числото на руските туристи в Турция се е увеличило единадесет пъти, турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи отговори: Разбира се ние сме щастливи. Аз виждам руските туристи като посланици на мира, които носят култура и добри чувства между нашите народи.А вие, неблагодарни същества с къса памет, прагматичните отношения с Русия с помощта на натовски бази ли ще градите?
18
0
 
23
 
! Отговори
редник преди 6 години
Аз не съм арабин , не съм азиатец , не съм афро нито латино , не съм и англосаксонец ! Българските думи любов ,война, омраза , мир , мама ,хляб са и думи на още 200 милиона и те са от нашия род ! Аз рода си не предавам !
17
0
 
29
 
! Отговори
158 преди 6 години
Боже, на тая *** всеки ход е грешен!