Нови мерки: Не спреш ли на "Стоп", пращат те на психотест!

Глобите на пътя ще зависят от броя на пътниците в колата
9 окт 2017 07:00,
124
Нови мерки: Не спреш ли на "Стоп", пращат те на психотест!
Снимка: Flickr

Шофьорите, които преминават на знак "Стоп", без да спрат, ще се разделят с книжките си, а след това ще бъдат пращани на психотест, за да си ги вземат обратно. И то само ако го издържат. Освен това от контролните им талони ще бъдат отнемани по 13 точки.

Това е залегнало в поредния законопроект за промяна на Закона за движение по пътищата. Предложението идва от последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението. В няколко точки от там дават съвети как да се намали пътният травматизъм и загиналите при катастрофи. Те са специално насочени към Министерство на вътрешните работи, Агенция "Пътна инфраструктура", Министерство на регионалното развитие и др., пише "Монитор".

На заседанието е взето решение при нарушаване на правилата за движение, когато в превозното средство пътуват пътници, да се налага допълнителна глоба за всеки превозван човек. Заложеният минимум е 50 лева. Така при преминаване на червен светофар с още трима души в колата глобата ще скочи със 150 лева, тъй техният живот е бил застрашен

"Жертвите и пострадалите постоянно нарастват. Повечето от тях са били жени и деца. Животът на тези участници в движението струва повече от тези 50 лева", аргументират се участниците в комисията.

Друго предложение, което ще залегне в новите промени в закона, е за шофьори, които навлизат в насрещното движение и катастрофират. Тогава те също ще остават без книжки, а за да си ги получат обратно, ще трябва да минат на проверочен изпит.

"Щом не познават знаците за забранено изпреварване и щом карат в насрещното, значи не са придобили достатъчно умения или са получили книжката си по другия начин", казват още пътните експерти, дали предложението. Те настояват и за това нарушение да се взимат 13 точки от контролния талон към книжката.

На шофьорите, които сами се удрят или излизат от пътя, също ще им се налага да се явяват на повторен изпит, който да установи дали наистина имат умения да са водачи. Ако не го издържат, то ще трябва наново да изкарат курсовете за шофьори и пак да се явят на изпит, преди да се качат отново на колите си.

Друга по-строга мярка е ограничаването на скоростта в населените места. Предложенията са тя да спадне до драстичните 20 км в час. Шофьорите, които си позволяват да карат по-бързо, ще бъдат лишавани от книжките си за определен период от време, а глобите ще са още по-драстични.

"В населените места настъпват близо 2/3 от тежките пътнотранспортни произшествия. Неприемливо е там, където живеем, работим, учим, да загиват толкова много хора. В тази насока в страните с висока степен на безопасност се прилагат различни ниско струващи високоефективни практики за ограничаване на катастрофите. Ускореното прилагане на тези мерки за намаляване на скоростта по време не сблъсъка и други ще доведе до бързо намаляване на жертвите от пътнотранспортните произшествия. Политиката за създаване на безопасни условия за движение в населените места, за пътна инфраструктура, настроена приятелски към живота и здравето на жителите, за обучението и създаване на безопасни условия за движение на децата е в ръцете на местната власт", става ясно от стенограмата от последното заседание на комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички шофери през 5 години на изпит. Там нарушението ти струва 160 лева и няма измъкване, камерата записва. Да видим тогава кой как ще кара.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите милиционери да вземат пример от развитите страни. Там например има единна система за видеонаблюдения, която обхваща почти всички улици и кръстовища и камерите се наблюдават в реално време от полицейски служители, които се свързват с уличните полицаи, когато забележат нарушение или подозрително държане. Полицаите няма как да се направят че не са получили сигнал, защото всичко се записва в системата.
52
2
 
1
 
! Отговори
газете ги с танкове преди 6 години
*** като Стратиев и други не им пука че милиони водачи на МПС са принудени да увреждат тежко и завинаги земята с нагло вредни скенери вкл включени фарове през деня и с тежко терористични холограмни оръжия лепени НЕЗАКОННО на предни стъкла на автомобили..НА практика всеки водач на МПС е трайно повреден от включени скенери на автомобили денем и нощем
51
1
 
2
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Това трябва да важи в по- голяма сила за пешеходните пътеки.
50
0
 
18
 
! Отговори
1488 преди 6 години
Стане катастрофа за това, че пътищата са ни дупка до дупка и до дупката яма, но ти отиваш на проверочен, защото парите за ремонти на пътищатаотиват в нечй джоб, и зада има още за този джоб, ти трябва да си пратиш проверочния. Егати и иидииотиите
49
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия не се научиха, че не е важно, колко е голямо наказанието, важното е да е неизбежно. Когато знаеш, че когато направиш нарушение, няма да ти се размине, дори и 5 лева само да ти вземат, няма да искаш да нарушаваш правилата. А така дори и със затвор да плашите, когато няма кой да санкционира, всеки си прави каквото му е угодно.
48
0
 
16
 
! Отговори
Над 36 г. шофьор преди 6 години
Тия "умни" глави в парламента, само с този закон се занимават, откакто има демокрация. Един свестен закон не направиха. А нещата са толкова прости: За да вдигате глоби, първо направете няколко справки: - какъв е процента на глобени настоящи и бивши полицаи(милиционери)от общия брой глобени;- какъв е процента на глобени близки роднини, баджанаци и приятели от всеки полицай в малко населено място,спрямо общия му брой написани глоби - голям проблем в такива места. Може още да се пише, но няма
47
1
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
По тоа начин хем ще са глобени всички, защото всички за виновни и са нарушители, хем ше се събират парички, необходими на властта да издържат умните комисии, хем ще може да се освободи личен състав на МВР, който само разходи носи и тежи на бюджета.
46
5
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
Аз имам следното предложение към таа комисия, мисла, че ще реши необходимите, поставени на комисията задачи - всеки гражданин с валидна шофьорска книжка (от КАТ лесно ще извадят справка) всеки месец от 1-во до 10-то число да депозира по сметка сумата от 100 лв и да си караме кой както знае и може и да си живееме живота. Тия жертви по пътищата са си чист естествен подбор, а това по никой начин не може да се регулира.
45
0
 
12
 
! Отговори
рррррррррр преди 6 години
Не е ли по-добре да се отнемат купените шофьорски книжки на неграмотните! Освен това съставът на тази комисия може би първо трябва да мине на психотест, също и пътните ченгета, в тч. и глуповато ухиления шеф на КАТ, тъй де всички да са равни пред закона!
44
0
 
5
 
! Отговори
dm преди 6 години
тоя сее побъркал явно господа место да седнат а помислят тия глоби са безсмислени ония н ги вълнува дали е стоп дали сие купил книжката те набиват пари *** пари
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"глоба след глоба трябва и за велосипедистите и най-вече за това, че хвърчат по тротоарите"И да, и не. Преди седмица една баничарка ме избута на тротоара, след което паднах (ударих бордюра), явно не му бях удобен на платното в еднопосочна улица, та реши рязно да ми се мушне отдясно и да тръгне наляво.С такива на пътя, кажи къде да карам.
42
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нормален човек, който да е съгласен с тези предложения за промени в закона. Тук един пак се опитва да се прави интересен на тема автомобили, но не знам дали осъзнава, че и с любимото си колело, ще трябва да спира на знака СТОП иначе глоба. Ще трябва да не кара в насрещното, както сега прави, щото иначе глоба. Ще трябва да кара с по-малко от 20 км/час, защото иначе глоба и т.н. и т.н. глоба след глоба трябва и за велосипедистите и най-вече за това, че хвърчат по тротоарите.
41
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А няма ли кой да изпрати на психотест тази комисия, както и да ги глобява по 1000 лева за всяко безумно предложение, което правят, което означава глоба за всяко тяхно предложение, защото те никога не са предложили нещо смислено.
40
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20 км/ч в населениет места е добре. В София само бавноразвиващите се влизат с автомобил в центъра на града. Има метро, има градски транспорт, има велосипеди, мотопеди и т.н. Съвсем няма да е зле да заприличаме на нормалните държави на запад от Словения. Сега какво е - всеки е яхнал някоя трошка за 1000 лева и държи с нея да се придвижва дори когато отива за цигари на 200 метра от блока, а и някой е длъжен да се погрижи да има къде същият да паркира. :)
39
0
 
22
 
! Отговори
Пред всяка кола - преди 6 години
човек с фенер! Както в началото на автомобилостроенето!Ей не го научиха малоумноците едно нещо, което и първокурсниците в УНСС го учат - не е важно колко тежко е наказанието, важна е неговата неизбежност. Ако знаеш че ще се измъкнеш - ще нарушаваш, ако ще и затвор да е наказанието. Ако знаеш, че "няма мърдане" - и за 20 лева ще се замислиш!
38
3
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
"Щом не познават знаците за забранено изпреварване и щом карат в насрещното, значи не са придобили достатъчно умения или са получили книжката си по другия начин"Това значи,че инструкторО не ги е научил изобщо,а изпитващият е усвоил едни пари по европрограма за интеграция на млади шАфьори!Ура другари!
37
2
 
13
 
! Отговори
don преди 6 години
Станали корупционен скандал в България и и сега политически веднага се сещат да вдигат глобите на КАТ. Тези които го предлагат са едни *** защитаващи лични и корпуративни интереси.КАТ трябва да бъде закрита като служба и да излезе от МВР. Има държавна автомобилна инспекция тя да изпълнява функцийте на КАТ е не като сега всеки униформен полицай работи само по КАТТези законотворци да кажат това лято защо турците не купуваха винетки и колко акта има написани на чужденци в България
36
14
 
4
 
! Отговори
Марсианец преди 6 години
Когато ми се наложи да шофирам за първи път в САЩ вече имах над 20-ет годишен шофьорски стаж.Любезните домакини,които ми предоставих автомобил за ползване ме предупредиха да спазвам знаците и задължително да спирам на знак СТОП! Предупредиха ,защото знаят,че в БГ не всеки спира на този знак! Интересното е,че този знак се поставя дори и на места с голяма видимост и хората го спазват?! В БГ ,ако имаш видимост от 100-200метра и няма МПС-та по главния път никой не спира на СТОП-а!
35
1
 
26
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Със скорост 20 км/ч ще се дишат само бензинови пари !!! Измислили го е някой се_лян_дурин, който слиза от магарето.

Спонсорирани публикации