Президентът Радев наложи вето на промени в Закона за отбраната

Президентът атакува изслушването в комисия на висши офицери
Обновена: 10 окт 2017 06:51 | 9 окт 2017 19:16, Веселина Йорданова
75
Президентът Радев наложи вето на промени в Закона за отбраната

Президентът Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили. Той бе приет от 44-то Народното събрание на 27 септември 2017 г.

Още по темата
Според държавния глава с § 1, с който се изменя чл. 79 от закона се въвеждат нови, завишени и кумулативно приложими изисквания за заемане на длъжността „постоянен секретар на отбраната“ като най-висш държавен служител в Министерството на отбраната.

Президентът счита, че новата редакция няма да преодолее съществуващите неясноти и непълноти в действащата законова уредба и създава условия за дискриминация спрямо редица категории лица. Новите изисквания не са гаранция за по-висок професионализъм, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
С § 3 от приетия закон се предвижда удостоените с висше военно звание офицери да се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната или определен от него заместник-министър. По този начин законодателят създава нова фаза в процедурата за удостояване с висши военни звания, която се развива пред помощен орган на Народното събрание с участието на министъра на отбраната или определен от него заместник-министър.

Това не намира опора в Конституцията и нарушава баланса между органите за ръководство на отбраната, смята президентът.

Съгласно чл. 100, ал. 2 от Основния закон удостояването с висши военни звания е правомощие на президента, упражнявано по предложение на Министерския съвет.
 
Представянето пред Комисията по отбрана, след като е изпълнен фактическият състав на удостояването с висше военно звание, създава усещането, че е самоцелно и единствено провокирано от факта на издадения указ. Освен това законът не дава отговор на въпроса дали при всяко удостояване с висше офицерско звание на един и същи офицер следва да се прави такова представяне.

Това може да доведе до практическото обезсмисляне на разпоредбата, ако е необходимо отново да се представят вече представени лица. Тази неясна разпоредба, в която трудно се разпознава вложеният смисъл, не допринася за утвърждаването на правовата държава. Същевременно тя крие риск от политизиране на висшия команден състав на Въоръжените сили.
 
По изложените мотиви и на основание чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България, президентът Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите на § 1 и § 3 от Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Генерала нещо бърка УСТАВА с КОНСТИТУЦИЯТА! Крайно време е да си НАУЧИ ПРАВОМОЩИЯТА, защото кака *** ще го вкара в процедура ИМПИЙЧМЪНТ!
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що сте сложили тази снимка бе? На оная, дето е по потник и с джапанки някакси е по-натюрел и пейзаните го харесват :)
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До папа ракЦиркаджията президент прекъснал заседанието щото никой не го евавал.Да иде да се оплаче на Решетников.сега е модерно да се оплакват на Дугин
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
G-N PRESIDENT HILYADI BOLNI MOLYAT ZA POMOSHT,NARODA UMIRA,A TI ISKASH MILIARDI ZA PROSTOTII,ZA SAMOLETI.
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
браво Радев, бой по каските! Цеко, Боко и електората им не разбират какво се случва, но цялата останала България те подкрепя!Време е за разплата!
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ветото ? - за пореден път няма да мине
61
3
 
7
 
! Отговори
promo преди 6 години
Президента на народа, само той може да оправи БЛАТОТО което ГЕРБ забрърка - да сме с албанците най-бедните в европа
60
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клипът на ГЕРБ за следващите избори - Бойко Борисов, затваря любимата книга на Руменчо - "Овчарчето Калитко".
59
7
 
4
 
! Отговори
ттт преди 6 години
Трябва при разглеждане на бюджета на президенството да го орежат малко колокото да има пари за влакови билети
58
7
 
6
 
! Отговори
... преди 6 години
Да няма само самолети .... ПАРИ за МВР,учители,лекари,пехота,флота... ии чак тогава на ще ги дадем на радефф
57
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевГЕРБ е единствената политическа формация, в която няма нито 1 експерт. Дори по суджуците. Там само лапат на едро. Но ако ги питаш и за суджуците кое как трЕбЕ да е, само ще ти изсумтят насреща с пълните си усти.
56
13
 
14
 
! Отговори
папа рак преди 6 години
Циркаджията президент прекъснал заседанието щото никой не го евавал.Да иде да се оплаче на Решетников.
55
5
 
6
 
! Отговори
158 преди 6 години
Герберите са искали някой техен човек да заеме длъжността явно. Апропо в управлението на армията почти няма военни. Затова при тъпия Ненчев, секретарката му , бивша актриса уволняваше висшите военни вместо министъра.
54
2
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До уиллиТи тоега, некога държал ли си в ръка, бе ***.мин ке.леш? Глей дан не я набарм аз, че да ти строща сороските кокаляци!
53
4
 
5
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
Гербавите на Сатурн!
52
20
 
10
 
! Отговори
уилли преди 6 години
Парламентът да иска импийчмънт на това недоразумение, генерал ***..В противен случай да грабваме тоягите и...десиният мъж в Русия!
51
23
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук някои се опитват да се гаврят с един достоен мъж, когото България избра за свой Президент! Питам, какви генерали са Бойко Методиев Борисов и Атанас Атанасов?
50
21
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моите почитания, г-н Президент! Бъдете твърд, нищо че на са достойни да бъдат Ваши противници! Те си отиват, оставам ние - народът, Суверенът, който Ви подкрепя!
49
25
 
16
 
! Отговори
генерал до генерала преди 6 години
НЯМА Б.Б И РАДЕВ ЩЕ СВАЛЯТ САНКЦИИТЕ И ЩЕ ПОЛИЧАТ ПОТУПВАНЕ ПО РАМОТО !!???МОЖЕ ЛИ ВОЕНЕН ЗА ПРЕЗИДЕНТ !! ДА НЕ СМЕ НИКАРАГУА ,ЯВНО СМЕ ЩОМ СИ ГО ГЛАСУВАХТЕ .. НЕКАДЪРНИЦИ !?? ИЗБРАХА ВИ ГО ОТ РУСИЯ !??
48
16
 
12
 
! Отговори
РУСКИ БЪЛГАРО ТЕРОРИ преди 6 години
НЯМА ТАКИВА *** ДО ОНЯ ДЕН ФУРАЖКА ДНЕС ВЕЧЕ ВИ Е ПРЕЗИДЕНТ И ТО ЗАРАДИ ИСТЕРИЯТА ,ЧЕ РУСИЯ Е АГРЕСОРА ,НО НИТО ЕДИН ОТ ДВАМАТА НЕ ГО КАЗА !!! ГЕНРЕАЛИ АМА ЧЕРВЕНИ ДАЖЕ НЕ СА БЪЛГАРИ ПО НАЧИНА СИ НА МИСЛЕНЕ ,АМИ ДА СИ ОТИВАТ В РУСИЯ ?!?? ТУКА ИМА ДВЕ БАЗИ ТЕ ВИ ГАРАНТИРАТ !! НЕЗАВИСИМОСТ НЕ НЯКАКВИ СИ САМОЛЬОТИ РУСКИ И ТО ВСЕ ОЩЕ !?? СМЯХ НА ПАРЦАЛИ .. РУСИЯ ВИ Е ПРОБИЛА ДЪРЖАВАТА ОТВСЯКЪДЕ !???