По следите на лъжите: Александър – фалшивият образ на измамата

Как десетки хора успяха да се вържат на една старателно замислена измама
10 окт 2017 12:46,
69
По следите на лъжите: Александър – фалшивият образ на измамата
Снимка: Facebook

Една измама, тръгнала от социалната мрежа Twitter, пренесла се във Facebook и ужилила десетки хора малко по малко започва да се разкрива.

Всичко започва преди 5 години в Twitter, когато се появява нов акаунт, който започва да обсъжда актуалните политически теми. След време обаче акаунтът @tourbg се мести във Facebook, където вече се представя с името Александър Николов.

Съмненията са, че той старателно е изградил фалшив образ и че зад него стои някой друг или дори добре организирана престъпна група.

Александър Николов, на 35 години, е изключително активен в социалните мрежи. За себе си твърди, че живее в Париж, че е бил в щабовете на френски кандидат-президенти, а в последните няколко години, че е служител в компании като "Еърбъс".

Той обаче не е реално лице. Съмненията са, че това е старателно изграден фалшив образ и дори зад него стои организирана престъпна група.

Във Facebook "Александър Николов" започва да споделя свои снимки, кадри от презокеански полети и екзотични дестинации. Не стихват и политическите коментари за актуалните събития.

Работещият в Еърбъс Александър започва да предлага и да осигурява евтини самолетни билети. Така обаче се сдобива и с личните данни на хората, които му се доверяват.

Габриела и Александър Стоименови "изгарят" с 4 000 лева за билети до Мексико.

"Проверявайки впоследствие, се оказа, че въобще билети не е имало, не е имало резервация, абсолютно нищо", казва Габриела. По думите й излъганите са над 40 души. Има измамени освен със самолетни билети, с източване на кредитни карти, продаване на мобилни телефони и на лаптопи.

"Той се оправдава по какъв ли не начин – че е в операция, че има затруднения, проблеми с банката, че вече е пуснал парите, че преводът още не е пристигнал, и в един момент спря да се обажда", призна Габриела.

Сред измамените е и Кирил Иванов, който живее във Великобритания. Загубил е около 300 паунда. "Това, което най-много ме притеснява, е, че този човек или организация, защото аз не съм сигурен, че става въпрос за един човек, притежават личните ми данни", заяви Кирил.

"Този човек поддържа един брилянтен образ в интернет пространството. Изградил си е чудесен имидж и  страшно много хора му вярват, включително и аз, за съжаление", допълни той.

Според Габриела схемата действа от над 5 г. "Досега никой не го е виждал, той е продавал сайтове, работи с десетки хора и никой няма никакъв контакт с него, освен по телефона. Това е абсурдно", смята тя.

Само че снимките на Александър Николов съвсем не са на човекът, който стои зад профила.

"Не се казва Александър Николов, а Спас Василев. Не живее в Париж, имаме два варианта за местоживеенето му, не сме много сигурни", посочва още Габриела.

По следите на лъжите: Александър – фалшивият образ на измамата
Снимка: Facebook

Според Кирил в началото идеята за профила е била извличане на информация и впоследствие се е превърнал в дребно печалбарство чрез схемата за самолетни билети.

"Толкова умело си играе със съзнанието ти, че те кара да му вярваш и да му имаш доверие", категорична е и Габриела.

Телефонът на Александър, ако това изобщо е истинското му име, е изключен.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов подчерта, че лицето е установено и в ГДБОП текат оперативни мероприятия по установяване на свидетели и разпитите им.

"Събираме всички необходими материали, за да бъдат докладвани на прокуратурата", заяви той.

Спиридонов не коментира дали е лицето е същото като от снимките в социалните мрежи, нито пък дали е лицето от снимка в интернет, за която се твърди, че е истинска на измамника.

Спиридонов не цитира истинската самоличност на измамника с аргумента, че вероятно ще се наложи да бъде обявен за издирване. Директорът на ГДБОП не пожела да каже и местоживеенето му.

Според шефа на ГДБОП става дума за класически измамник. "Очевидно си е изградил легенда, с която е подвел хората, има подход към измамите", отбеляза шефът на ГДБОП.

По думите му за момента има данни, че е действал сам, а не става въпрос за организирана група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нее, не подкрепяме престъпника, но със сигурнност има защо да осмиваме пострадалите. В ерата на интернет, с достъп до сайтовете на всички авиокомпании, при наличието на сайтове за сравняване и намиране на най-ниски цени за билети, да се оставиш на някакъв напълно непознат, и да си толкова бос, че да му пращаш лични данни, каквито не са необходими за купуване на самолетен билет, е достойно за яко осмиване. А размера на предлаганото намаление е равно на стойността на пострадалите дребни душици.
39
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сред измамените има ..........!!! мениджър на банка, адвокат, журналисти......и т.н.Само вижте какви са ви хората с виШутУ и си правете сметка какви са останалите.Всички сте ТИКВИ за това и Тиква ви Оправя.........
38
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Умните и красивите" ги "врътнал нек'ъв АНОНИМНИК.КРАСИВО!!
37
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги съм твърдял че българите са баламурници по рождение.Едни хвърлят кинти през балконите а други ги "пържат" в социалките.....Балъка си е балък FOREVER!П.П. "Господин за един ден"
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, това че си измамен по този начин е благодарение на собствената ти семплост и желание за нещо на авантичка. Аз искам да сигнализирам за друга измама-чрез смс за някакъв си абонамент в сайт за игри. Ако не му обърнеш внимание те товарят с такса всеки месец. Аз реагирах веднага, но въпреки това ми взеха първоначалната такса, за което подадох жалба къде ли не...еми останах си ограбена. Така че и да се пазиш, пак намират начин безнаказано да те обират разни ***!
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До AngelНикой не защитава престъпника, но "пострадалите" са пострадали, защото са се мислели за големи хитреци.В края на краищата те са нямали нищо против да измамят системата и да получат нещо за по-малко пари или както му викахме навремето "по втория начин", но пък ореваха орталъка като се оказаха прекарани, нали?
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
:)) след 20 години измамените от Александър, ще започнат да хвърлят хилядарки от балкона, за да ловят телефонни измамници ...
33
11
 
7
 
! Отговори
Angel преди 6 години
Чета коментарите и не мога да повярвам, че съществуват такива *** които защитават престъпника и оплюват пострадалите. В нормалните държави този измамник се нарича con artist и директно отива в затвора. Явно в България останаха само престъпници търсещи лесни пари и пенсионери останали без пари. Жалки сте всичките които обиждате пострадалите.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че само тоя да беше фалшив. Всичките профили на журналисти в днеса, дето уж преписват тия статии са фалшиви. Измислени имена с фалшиви снимки.
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези, които изпращат 4000 лева в сметката на непознат глас от непознат номер си заслужават ужилването.
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"супер делавера - градиш 5 години фалшив образ в ФБ за да гепиш един 4 бона"Ако за тези 5 години беше работил честно щеше да има не 4 а 40 бона.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борянче, от статията ти не се научава нищо. Уж се знае кой е и как се казва и живеел на село, пък после се твърди, че никой не знаел къде живее, после пък пишете, че полицията уж знаела, но не казвала нищо.
28
0
 
14
 
! Отговори
мародери МНЗ преди 6 години
Идете в Окръжна болница да видите как изнудват пациенти с остри болки като им предлагат нов вариант на операция с лазер а тя се оказва половинчата за 2000лв.Лекуващият персонал само се усмихват и споглеждат когато става въпрос за плащане.Изпращат те в регистратурата, където ти вземат парите без приемо-предавателен документ а само те карат да се подпишеш на бял лист! ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР.ОТ ТЯХ!!!
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човека поне е имал далавера от смотания фейсбук. А тъпацитe да продължават съществуването си в фейса и да се оплакват от щяло и нещяло.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Класически измамник-рибар с малко повече талант :) Ало-измамниците например залагат много дънни въдици и чакат някой заблуден пенсионер да клъвне. А този е някакъв спинингист, сменя непрекъснато тактиката :D
25
0
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
супер делавера - градиш 5 години фалшив образ в ФБ за да гепиш един 4 бона
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да дадеш 4000лв на непознат....... Утре ще хвърлят от терасата 20 000лв за да станат герои
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До поукаТочно така.Всяка измама се базира на алчноста и донякъде на глупоста на измамения.А комбинацията - алчен и глупав е често срещана по нашите места.
22
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами този може да измами само некви турбоглупаци но не и истински разсъждаващи хора
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дали случайно има съмнения, че това е старателно изграден фалшив образ и дори зад него стои организирана престъпна група? Че само няколко пъти сте го повторили и не разбрах.