Българите – трезвениците на Европа! Но пък пушим на поразия!

Едва 30% от мъжете и 11.4% от жените пият всяка седмица
19 окт 2017 11:03, Петя Славова
75
Българите – трезвениците на Европа! Но пък пушим на поразия!
Снимка: архив, Булфото

Българите са едни от най-големите трезвеници в Европейския съюз. Това сочат данните от статистиката "Животът на жените и мъжете в Европа – статистически портрет". Публикацията е подготвена от Евростат, в сътрудничество с националните статистически институти на държавите – членки на ЕС, и на страните от ЕАСТ (Европейска асоциация за свободна търговия).

Според данните само 30% от мъжете и 11.4% от жените над 18 години в България консумират алкохол всяка седмица (но не всеки ден). За сравнение в ЕС мъжете са 38.3%, а жените 23%, съобщава "Труд".

Най-големи любители на чашката се оказват във Великобритания, където всяка седмица пият 52% от мъжете и 40% от жените, а в другия край на класацията се нареждат румънците (5% от жените и 32% от мъжете).

Българите обаче се оказват на трето място сред най-големите пушачи. Според статистиката 37.6% от мъжете и 21.2% от жените в България палят цигара всеки ден. Пред нас са само Латвия и Кипър, съответно с 38.1% мъже и 14.9% жени и Кипър с 39.6% мъже и 14.9% жени.

За сметка на това сме в последните места по консумация на плодове и зеленчуци, както и по спорт и физическа активност. Според статистиката у нас само 28.9% от жените и 34.9% от мъжете консумират препоръчителните от 1 до 4 порции плодове и зеленчуци всеки ден. За сравнение средно в ЕС процентите са 53.9 за жените и 48.6 при мъжете.

Що се отнася до спорта и физическата активност сме на предпоследно място в ЕС. В България едва 15.3% от мъжете и 5.3% от жените отделят по поне 150 минути на седмица за спорт. Най-голям е процентът на спортуващите хора в Исландия (62.1% жени и 59.6% мъже) и Норвегия (57.8% мъже и 55.9% жени). Средно в ЕС спортуващите са 35.7% мъже и 26.2% жени.

България се нарежда над средния за общността индекс на хора с наднормено тегло с 60.8% от мъжете и 45.8% от жените. Голям е процентът на хората с наднормено тегло в ЕС – 57.3% от мъжете и 43.7% от жените.

У нас 18.3% от дамите и 17.2% от мъжете от населението на възраст 25-64 години са с основно и по-ниско образование. Висшисти са 21.7% от мъжете и 33.8% от жените.

Най-голям е делът на хората със средно образование в България – 61.4% мъже и 49% жени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не че не пием, ами не си признаваме.
63
1
 
1
 
! Отговори
някой си преди 6 години
Ти прочете ли какво съм написал? Да, САЩ са имали по-ниска очаквана продължителност на живота от изброените държави, включително и България. Само че, в следващите 20 години това тя се увеличава с много по-големи темпове в САЩ, отколкото в България. Така че, не демокрацията е виновна, за това, че България има по-ниски показатели в 1989 и днес. Това имам предвид, като комунистическа пропаганда.
62
0
 
2
 
! Отговори
До някой си преди 6 години
Никой си, накара ме да намеря книгата и да се уверя, че не трябва да се доверявам вече само на паметта си, а тя беше повече от отлична. Превеждам дословно: "По очаквана продължителност на живота САЩ са след Норвегия, ГДР, Ирландия, Япония, БЪЛГАРИЯ, Гърция, Италия, Канада и Нова Зеландия. /по-горе/: По очаквана продължителност на живота на жените САЩ са на 11-то , а на мъжете - на 19-то място."Казваш: "Добър опит за комунистическа манипулация" Е, щом и RAND станаха комунистически манипулатори!
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
със сигурност над половината от населението в България пие поне по веднъж седмично , а поне една трета всеки ден . Зависи какво се разбира под пиене , европейците се напиват като животни веднъж седмично , българина пие по 100 грама всяка вечер .
60
0
 
4
 
! Отговори
Момиче преди 6 години
Ми аз пия по чаша бира или чаша вино почти всяка вечер, релаксирайки след бач - явно съм алкохолик при това битов ;)))
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
два пъти в месеца ми плащат - аванс и заплата. И двата пъти се правим на магаре, през останалото време ми се иска, ама не мога да си го позволя.
58
0
 
10
 
! Отговори
Един преди 6 години
Седим си, пием си рикията и се чудим кое не е наред с проучването ви?
57
0
 
5
 
! Отговори
До 61 преди 6 години
А може ти да си пропуснал да се разходиш из Британските ресторанти и пъбове за да видиш как 90% от мъжете се наливат само с бира, а не разреждат уискито с автършок и как 4 жени си разделят 1 бутилка вино и някви сладникави коктейли с 0.75% алкохол в тях, а не по една бутилка водка
56
4
 
0
 
! Отговори
някой си преди 6 години
До Анонимен 62Отговорът е *** - за родените през 1968 г очакватана продължителност на живот в САЩ е била около 1 година по-малко от тази в България. През 1989 - в края на "баш социализма" САЩ са добавили 6-7 години, а България само една. За 2010 и двете страни добавят по още една година. С други думи - продължителността на живота в България не е намяляла, но в САЩ е растяла с по-големи темпове. Добър опит за комунистическа манипулация...
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България беше известна като страна на столетниците. Има една книга -"Think Tanks",издадена от RAND Co през 1968 г (годините на най-страшния тоталитаризъм!), в която по показател "Очаквана продължителност на живота" нашата страна е на 8-мо място В СВЕТА, а САЩ - на 14-то. Къде сме сега, в годините на развитата демокрация? Нека някой се порови и довърши започнатото от мен! Пояснявам за незнаещите:RAND работиза Конгреса, Президента на САЩ и други инстанции и данните и изводите им са най-авторитет
54
0
 
21
 
! Отговори
58 преди 6 години
Май не си си показвал нослето извън БГ-то, а? Във френските села (където си правят евтини концентрати) и жените пият повече от средния българин, а английските плебеи са най-големите прасета - тези пият до наси.... Дори руснаци, поляци и скандинавци не могат да ги бият в свинщините.
53
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наднормено тегло, цигари, не спортуваме, лоша храна, стрес.После сме на първо място в класациите на най-малка продължителност на живота, затлъстяване, инфаркт, инсулт... Има неща, които зависят от нас лично. Храната, спорта и цигарите/алкохола са пряко свързани със всички болести, останалото е божа работа...
52
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
както винаги бг-тата са излъгалиединствено в руския маймунарник за по-големи пияндурници от задунайската губерния
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според тази статистика, ако един пие 1 път седмично по 100 мл вино, а друг пие през седмица по бутилка ракия, то първият е по-голям пияница от втория ....
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ви разправях, че ирландците пият повече от руснаците - лоша бях!
49
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пиене и пушене - мвого важни занимания за *** Балкански
48
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анасон Анасонов- ДАА иначе за статистиката, много ясно като ти се обадят по телефона или те спрат на улицата да те питат пиеш ли редовно, отговорът ще бъде НЕ
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник на лекарите!особено нс токсикплозите.Дс са живи и здрави!
46
2
 
19
 
! Отговори
тнт преди 6 години
Тази анкета очевидно е правена с градски жители от бялата раса. Ако беше правена на село щяхме да вземем купата с внушителна преднина пред вторите.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отива на фитнес да поддържа фомаза да се пласира на мъжкия пазарс пиенето отвътре е тотал щета бракма,но само интелигентен мъж ще го установиникой не иска партньор с увредени органии увредено мислене