Предвиждат ръст на детските - с 3 лв. за едно дете, с 5 за две

Бисер Петков: Доходите на българите се увеличават устойчиво
79
Предвиждат ръст на детските - с 3 лв. за едно дете, с 5 за две
Снимка: архив, БулФото

Налице е устойчива тенденция за увеличаване на доходите на българите, като се очаква тя да се запази и през 2018 г. Това коментира социалният министърът Бисер Петков пред БНТ.

Още по темата
От 2018 г. се предвижда месечната помощ за отглеждане на дете да се увеличи на 40 лв. за семейства с едно дете. В момента тя е 37 лв.

За семейства с две деца помощта ще се повиши от 85 лв. на 90 лв., а за семейства с три деца – от 130 лв. на 135 лв. Помощи в този размер ще получават домакинствата с до 400 лв. месечен доход на човек.

За да се осигури подкрепа за повече родители, от 2018 г. се предвижда да се въведе допълнителен доходен критерий за получаване на месечни помощи за деца и от семейства с месечен доход на човек от 400,01 лв. до 500 лв. Те ще вземат 80% от пълния размер на помощта, обясни Петков.

Например семейство с едно дете ще получава 32 лв., а с две деца  - 72 лв. Така добавки ще могат да получават семейства с доходи, близки до средните за страната. Очаква се по този начин броят на подпомаганите домакинства да се увеличи с около 20 000, а общият брой на децата, за които се плащат този вид помощи да надхвърли 672 000.

Подоходният критерий за получаване на еднократна помощ при бременност, еднократна помощ за първокласници и месечни помощи за отглеждане на дете до 1 година се планира да се увеличи от 400 лв. на 450 лв.

Споделям прогнозите, които социалните партньори са изказали за очаквания ръст на средната работна заплата. Затова и предлаганият ръст на минималната работна заплата е в същия порядък - 10,9%, като това показва една устойчива тенденция на повишаване на доходите на българите, която се наблюдава и миналата, и тази година, като очакванията са тази тенденция да продължи и през 2018 г., коментира министърът.

В бюджета за 2018 г. е заложено осъвременяване и увеличаване на всички пенсии с 3,8% от 1 юли.

Предлага се и ръст на гарантирания минимален доход, който от 2009 г. е замразен на 65 лв. За догодина се предвижда той да се повиши  на 75 лв. , като това увеличение ще доведе до ръст на различни социални плащания. Например месечните добавки за социална интеграция, които се получават от над 500 000 хора с увреждания, ще се увеличат с 15%. Броят на лицата и семействата с право на помощи за отопление се очаква да стигне 220 000.

От 2018 г. за първи път е осигурено бюджетно финансиране от над 68 млн. лв. за социални и лични асистенти и домашни помощници за над 24 000 хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами. По този начин ще се осигури работа на над 16 000 социални асистенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: МТСПНОИБисер Петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не получавам , надявам се и никога да не ми се налага. Обаче е обидно .Работя по 12-15 часа на ден , работя е събота ,работя на празници. Мъжът ми работи на две места . Всичко това за да имаме добър стандарт и детето ни да получава необходимото. И накрая се получава какво? Взимат моите пари ,с които плащат на хора ,които лежат по цял ден на дивана и не пипат работа, а аз моето дете няма НИЩО. Не ми е за 30-40 лв, въпросът е принципен- едните не дават а получават, другите дават без да получават.
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Раждайте българки!Такъв рог на изобилието не сте и очаквали.Купете си с тези 3 лкв.2 кила домати и се заредете пред входа на народното събрание.После вие си знаете.
25
0
 
21
 
! Отговори
Юрски парк преди 6 години
Абе бай Х. ....какво устойчиво увеличение на доходите виждаш ти,след като цените на всичко растат с всеки изминал ден и една заплата вече не стига човек да си покрие разходите?А,бай Х.?
24
3
 
4
 
! Отговори
Сбъркан е модела преди 6 години
Примерно, ако и двамата родители работят и взимат общо 1200 лева (две заплати по 600 лева), от ДОД няма да им удържат: при едно дете 36 лева, при две деца 72 лева, а при три и повече деца 120 лева. Ако взимат общо две средни заплати, които май са вече 1000 лева, за тези 2000 лева от ДОД няма да им удържат 60, 120 и 200 лева.
23
0
 
18
 
! Отговори
бай х преди 6 години
увеличение на парите на зам министри с 2000 лвувеличение на детските - с 3 лв......и според Бисер Петков: Доходите на българите се увеличават устойчиво
22
2
 
24
 
! Отговори
Сбъркан е модела преди 6 години
Тук явно повечето изобщо не са разбрали какви са тези 3 лева, но коментират ...Принципно детските трябва да се спрат, както и всички останали социални помощи.Трябва да се мине от модела "Държавата взима, за да даде на едни, които не работят", към моделът "Държавата не взима", т.е. без детски, но и с по-малко удръжки от страна на държавата. Примерно, за хората без деца ДОД сега е 10%. Нека тези с едно дете ДОД да е 7%, с 2 деца ДОД да е 4%, с 3 деца и повече деца без ДОД.
21
0
 
13
 
! Отговори
дебел депутат преди 6 години
в България се живее прекрасно :)
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахахахах На съветниците на Боко с 2 бона, на децата с 3лв, хахахахахах
19
0
 
16
 
! Отговори
хаха преди 6 години
Дами и господа, парите са напълно достатъчни за по едни гуменки и филии с мас! Ми ко!? Някои, премиери станаха така! Я дайте по-оптимистично!!! Какво сте се разхленчили!?
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Невероятно. Цеееели 3лв. По 1ст /ден. Сигурен съм че на този любим и избран от народа министър, джобните са му поне 300лв на ден, но опитва да убеди останалото зомбирано население че 1ст/ден е увеличение . И да, увеличение само за статистиката.А че 80% от работещите - нямат право на Детски, защото дохода им надхвърлял с 5лв? Нали са детски-това са за всички деца!!! Не само за ***, които и те живеят на наш гръб.
17
1
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
Не да се приспадат от данъците,а да отиват за такси за детските градини.Защото има родители,които са с ниски доходи и приспадането веднъж годишно не ги грее.
16
0
 
13
 
! Отговори
Благодарен до рефффф преди 6 години
Благодарим ти партио(ГЕРБПФ) любима за всеотдайната и топла грижа !!!
15
1
 
24
 
! Отговори
Да увеличат детските преди 6 години
тогава, когато:1. Детски надбавки се предвидят за ВСИЧКИ деца, създадени от пълнолетни родители с минимум основно образование.2. Тези надбавки не се дават на ръка всеки месец, а се приспадат от данъците, плащани от родителите. Не плащаш данъци на държавата, нямаш основание да чакаш наготово сухи пари от нея!Не се ли спазят такива правила, всеки лев, който се дава за детски надбавки, е вид дарение поощряващо най-вече безотговорността на ***. И един лев да е, защо да им го даваме?
14
1
 
7
 
! Отговори
Горд Татко преди 6 години
3 лева е точно таксата за 1 дете на месец за театър (ако идва куклен театър в детската - ако ги водят с автобус до театъра е повече).Грижат се за културата на децата, един вид.
13
1
 
17
 
! Отговори
ПФУУУУ гербераст преди 6 години
Тия министри от психиатрията ли ги взимат ?!Да вземе да се гръмне !
12
1
 
16
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
Що за *** е този? За едно дете злв., за две 5лв. Абе оранкулу , как не вие срам да спестите един лев?.Що не го направихте за 1 дете 3лв. , за 2- 10 лв. за 3,- 20 лв.? Така е логично бе миз...к.
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз не получавам нищо за моите деца, те са по-малко деца от другите
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вчера гласуваха заплатите на зам.министрите от 1700 ги дигнаха 3200 , за детски не остана .
9
1
 
16
 
! Отговори
хаха преди 6 години
Това е истински ГЕНОЦИД срещу "вторите деца"!!! Те трябва да се отглеждат с 1 лев по малко!!!
8
1
 
16
 
! Отговори
Витанов преди 6 години
Абе г-н Петков , който си някакъв там министър за определен период от време , ти скоро посещавал ли си лекар за лична консултация ? Увеличавате с 3 лева сума за отглеждане на дете и казвaш , че това е напредък ?! Парите от къде ще ги вземеш от инвалидните пенсии ли , които ще съкращаваш ?! Нагал , та нагал ...