Отец Васил в Германия: От футбола до пътя си към Бога

37-годишният духовник живее в чужбина от няколко години
Обновена: 22 окт 2017 07:45 | 22 окт 2017 07:42, Петя Славова
9
Отец Васил в Германия: От футбола до пътя си към Бога
Снимка: "24 часа"

Парите не са порок, когато вървиш по пътя на Господ и помагаш на ближния, казва последният ръкоположен за свещеник в Западно- и Средноевропейската митрополия

"Парите и богатството не са порок ако се използват правилно. Пример за това е св. Димитрий Мироточиви. Той е бил от богато семейство, с възможности, но е избрал пътя на Бога, и е живял скромно. Следвайки Бога е просиял като светец. Така, когато човек с големи финансови възможности обръща повече внимание на духовното, ако помага на ближния, не може да бъде упрекван", казва по повод Димитровден отец Васил Бечевски, който беше ръкоположен за свещеник на 14 октомври и ще служи в Българската православна църковна общност "Св. Петка Търновска" в Манхайм, Германия.

37-годишният духовник живее в чужбина от няколко години, учи "Богословие" в Шуменския университет и ще съчетава духовното израстване на сънародниците ни в чужбина с работата като шофьор на камион. Роден е в Смолян, но скоро се мести в Пловдив.

Пътят на отец Васил към Бога започва в края на 80-те, когато е дете. "Израснал съм в семейство на разведени родители. Майка ми не беше религиозна. Вкъщи имахме детска библия. Прочетох я веднъж, а след това съм я препрочитал десетки пъти. Тогава тренирах футбол. Винаги преди тренировка или мач нещо ме привличаше да влизам в храма. Там усещах удовлетворение. Много приятно чувство. Още като дете вечер си лягах с молитва.
Молех се с мои думи, защото нямахме молитвеник вкъщи", разказва отец Васил Бечевски пред "24 часа".

Признава, че като младеж се отдалечава от Бога. Тогава светските неща го увличат. Този период продължава няколко години. След като завършил образованието си, професията го среща отново с духовното. Работи като шофьор на автобус. Днес, в Германия, отново изкарва прехраната си зад волана на камион.

"Ходехме на поклоннически пътувания с групи. Тогава се запознах с много свещеници, които ми повлияха положително. Това са отец Георги от храма "Св. Димитър" в село Тополово, архиерейският наместник на Асеновград Йордан Георгиев, който служи в храм "Св. Никола", йеромонах Серафим от Кръстова Гора, и други. Вярата отново се разпали в мен. Засипвах ги с въпроси за Бог и за религията. Беше 2006 - 2007 г. Искрата на православието отново се запали в мен. Реших да запиша теология. За съжаление, работата ми като международен шофьор е свързана с дълги пътувания, а и нямах финансови възможности. Не можах да си го позволя", спомня си отец Васил.

Преди 5 г. пристига в Германия, където живее с приятелката си. Решава, че сега трябва да започне да учи теология, без да става свещеник. Срещата му с отец Стефан Иванов обаче променя плановете.

"Този човек помогна много за духовното ми израстване. Служеше тук, в Манхайм. За съжаление, след година се прибра в България заради здравословен проблем", разказва отец Васил. Точно преди 3 г. младият мъж усеща чувство, за което казва, че е трудно да се опише. Тогава решава, че ще служи на Бог като свещеник.

"Много приятели, включително и духовници са ме питали как така реших да стана свещеник. Не знам как, а кога. Почувствах неописуема радост в душата. Споделих с отец Стефан за решението ми и той много се зарадва. Кандидатствах в Шуменския университет и ме приеха. Така, 3 г. по-късно, на 14 октомври бях ръкоположен от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний", казва отец Васил. На празника в светата литургия участва и духовният му наставник архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейската митрополия. "Благодарен съм на Бог, че имам за духовен наставник Негово Високопреподобие архим. Атанасий. Той е човек, който много ми помага и постоянно работи, за да израства духовно", казва Васил Бечевски. Подкрепа за новото си начинание в духовенството среща и в лицето на председателя на църковното настоятелство в Манхайм Добрин Панайотов - диригент, композитор и музикант, родом от Шумен.

Отец Васил ще служи всяка неделя в местен католически храм, който православната общност ползва, без да плаща наем.

"Много сме благодарни, че имаме тази възможност. Надяваме се в бъдеще с молитви, усърдие и упование в Бог
да се сдобием със собствен храм. В Хамбург скоро ще имат. Дори административно всичко е уредено там. Надяваме се и ние да сме една от църковните общини в епархията, която да се сдобие със собствен храм и ще работя за това", категоричен е новоръкоположеният свещеник. Дори и след работа той ще е на разположение на миряните, които имат нужда да говорят с него. Съпругата му го подкрепя във всяко начинание.

"Добре е хората да се уповават в Бога, защото Христос е казал, че той е с нас до свършека на света. Трябва да го слушаме. Спасението може да дойде в храма. Трудно е с тази подмяна на ценности, които, не бяха редни преди, а днес се налагат за нещо нормално. Това са опити да се подкопаят основите на църквата. Но с много вяра, когато сме в храма, когато се молим, ще устоим на това изпитание", казва отец Васил и цитира Йоан Златоуст: "Ако искате да намерите светци в храма, няма да ги намерите, но там ще откриете спасение."


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Бог вярван но на поповете - НЕ! Абе хората са си го казали още по Хитър Петровото време - ВЪРЖИ ПОПА ЗА ДА МИРНЕ СЕЛОТО!
6
2
 
3
 
! Отговори
Revolution_ преди 1 година
На всякъде в Европа, църквата трябва да стане част от държавата !
5
1
 
4
 
! Отговори
17 преди 1 година
На какво ги учи в католическия храм,да се покланят в неделята(ден за езическо поклонение на бога слънце) и на Мария.Да се кланят на мъртви светий ,статуи и папи?Учи хората да газят Божия Закон?
„Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще ...
Моите овце слушат гласа ми, и Аз ги познавам, и те ме следват....Слава на Бога !Амин!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче, отчето ще трябва да почака за храм. Муте Меркел е заета да строи джамии. Приоритети, както се казва!
3
3
 
4
 
! Отговори
Petrov преди 1 година
И е добър християнин:
не пропуща литургия;
но и в черква затуй ходи,
че черквата й търговия!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
залага си и жената
2
4
 
9
 
! Отговори
Харалампи преди 1 година
Да резюмираме статията с едно изречение:
"Да размахвам кандилницата се оказа много по-голяма далавера от да въртя геврека."
Останалото е плява и бла-бла ....
1
2
 
7
 
! Отговори
Първи преди 1 година
Браво на отчето