Българските емигранти: Камериерите и дюнерджиите на Европа

Най-интегрирани са съгражданите ни във Франция
24 окт 2017 07:00,
170
Българските емигранти: Камериерите и дюнерджиите на Европа
Снимка: flickr

Българските емигранти, заселили се трайно в чужбина, масово работят като обслужващ персонал. Оказва се, че независимо от продължителния си престой зад граница нашенците в Испания, Германия и Великобритания продължават да се трудят като камериерки, болногледачи, бавачки и строители.

"Тази информация имаме на база на много разговори, които сме водили с представителите на различните мигрантски общности в тези държави", обясни председателят на Държавна агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев пред "Монитор".

В Швеция голяма част от сънародниците ни работят основно като шофьори и спедитори.

Във Франция обаче нашенците второ поколения емигранти, които вече са добре интегрирани, често решават да развиват собствен бизнес, показват данни от агенцията за българите в чужбина."Новата емиграция във Франция са предимно млади хора, които си помагат, докато учат, и затова работят каквото намерят, твърди Харалампиев.

Своеобразните анкети на агенцията показва, че част от нашенците успяват да създадат собствени фирми зад граница. Най-често в сферата на строителството, например фирма за дограма или малки ремонти. Някои от сънародниците ни разчитат на малки пицарии и дюнерджийници.
 
Проучване на БАН за българските общности зад граница също потвърждава, че част от родните емигранти залагат на заведения за хранене.

"Доста българи от всички краища на света отварят свои магазини и ресторанти", обясни гл. асистент д-р Лина Гергова. Според председателя на Държава агенция за българите в чужбина нашенците, които заемат добре платени позиции, обикновено са тези, които са учили зад граница.

Преди седмица Стастическият институт на Великобритания изнесе данни, според които 18% от българите на Острова работят в две от най-добре платените сфери – финансовия и банковия.

"Има една лека тенденция на добре образовани българи, работили известно време в чужбина, и на такива, които са учили там да се завръщат тук", твърди Петър Харалампиев. По думите му от средата на 80-те досегамежду 2,5 млн. и 3,3 млн. българи са напуснали страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моите синове израстнаха и следват в Германия и бъкел български не знаят, какво ти връщане? Преселение на запад майна, като прабългарите едно време. сайонара.
13
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срамна работа няма,важното е че работят не чакат на готово или крадат.Първото поколение емигранти докато се устроят вършат всякаква работа но техните деца вече живеят и учат на запад и никога няма да се върнат назад.
12
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъвто и да работиш си по добре от мизерията в татковината на мутрите.
11
14
 
41
 
! Отговори
Petrov преди 6 години
Демокрацията се оказа един голям балон. Българите се превърнаха в слуги на Запада за 5 евро на час.
10
5
 
45
 
! Отговори
До М.Захариева преди 6 години
Ако получавате пари за тази измишльотина, по-добре е да ги върнете, ако вече сте ги взели. Разрухата в България се усеща навсякъде! Не го ли усещате, пропила се е навсякъде! Държавността е нула! ББ управлявал, какво точно? Протести навсякъде, които се засилват. Толкова несправедливост никога не е имало в България. И толкова необразовани, крадливи, подли и продажни управници. Нищо не се прави българина да заживее нормално. Обратното, стягането на примката продължава. България ще изригне!
9
5
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двама мои приятели са хирурзи в Берлин. Интересно какви ли дюнери правят там?
8
2
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много глупаво написана статия, съвсем тенденциозно! Защо не се каже колко образовани и много образовани българи работят в ЕС и САЩ? Тази статия внушава, дори и да търсите работа в чужбина, това са ви опциите. Да, има с всякакви професии. Имало тенденции за връщане??? Преди седмица изпращах близки за Лондон. Млади хира, майки с бебета, напускат! Тези които изпратих заявиха от Лондон, ще се съберем всички, намерили сме работа. Има и възрастни. Геноцида на Суджука и Шайката му обезкости България.
7
3
 
51
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
Това са абсолюгни глупости. "На база на разговори с общности". И откога статистиката се прави на база "*** ми разказа"? Като знам в нашата чужбинска общност какви индивиди членуват, нищо чудно. Първа писта са на хорото с посрещачите, но дори нямат представа какви българи живеят тук. Програмистите, лекарите и банкерите не ходят по такива "обществени" сбирки.
6
2
 
88
 
! Отговори
Има всякакви преди 6 години
Има и просяци, има и чистачи, има и лекари, и инженери.Някой зададе ли си въпроса защо 2 милиона човека напуснаха държавата?И дали има чистачи и общи работници, които да са напуснали Норвегия или Швеция?Спомняте ли си какъв ужас беше 1994 година. Не говоря за политика - мутрите тероризираха даже бабите по селата. След като арестуваха оня *** Карамански пред сградата на МВР се бяха събрали на 100 бандита с автомати, спомнете си. Кой нормален ще стои при такива ypoди, даже да е богат?
5
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте писали глупости бря. Камериери и дюнерджии :)То кой в Европа яде дюнери ?Само тук в ориенталския свят ги кльопат.
4
7
 
50
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Кола мога да си взема.... с пуканките ще е трудно!Аз освен български турци , и роми - по дюнерджийниците не съм срещал българи.
3
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Швеция специално мога да кажа, че шофьорите са от най-добре платените професии, аз имам собствен бизнес ИТ, но съседите ми шведи са шофьори и 6 к евро без проблем си правят на месец. Като цяло на тази професия се гледа с уважение, но всички мразят бг шофьорите, защото 99% работят на черно и не спазват законите.
2
5
 
40
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Джебчии и просяци също !
1
9
 
50
 
! Отговори
Иво преди 6 години
Ни забравяйте и елекгротехничките от червените фенери в Амстердам.